Πρότεινε αύξηση της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο ο Σιζόπουλος

Πρόταση για αύξηση της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο, υπέβαλε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσότακη, σε συνάντηση που είχαν το απόγευμα σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας.
 
Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι ανέπτυξαν λεπτομερώς και κατέθεσαν γραπτώς τις θέσεις της ΕΔΕΚ αναφορικά με τα τελευταία δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν μετά τις προκλητικές συμπεριφορές της Αγκυρας και την επιδίωξη συγκεκριμένων στόχων που έχουν σχέση αφενός με τα ενεργειακά ζητήματα και αφετέρου με θέματα που μπορούν να συνδεθούν με την επανέναρξη των συνομιλιών.
 
«Επίκεντρο των προτάσεων μας είναι η ανάγκη υιοθέτησης μιας κοινής εθνικής πολιτικής Ελλάδας και Κύπρου στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα. Αυτή η κοινή πολιτική που θα πρέπει να διαμορφωθεί το συντομότερο δυνατό θα πρέπει να στηριχθεί σε τρεις βασικούς πυλώνες: τον πολιτικό πυλώνα με συγκεκριμένες δράσεις στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ενεργειακό πυλώνα με περαιτέρω αναβάθμιση των ενεργειακών προγραμμάτων και κυρίως την εμπλοκή και άλλων παραγόντων που να ενισχύσουν την αξιοπιστία ολοκλήρωσης του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον στρατιωτικό πυλώνα, γιατί για να μπορέσουν οι άλλοι δύο να έχουν μια υποτυπώδη αξιοπιστία θα πρέπει να υπάρχει και μια τουλάχιστον στοιχειώδης στρατιωτική υποστήριξη. Γι΄αυτό ζητήσαμε και επαναλάβαμε την ανάγκη αυξημένης αριθμητικά και οπλικά παρουσίας ελληνικού στρατού στην Κύπρο», είπε ο κ. Σιζόπουλος.
 
Η ελληνική παρουσία δεν είναι για να στρατιωτικοποιήσουμε το Κυπριακό αλλά για να ενισχύσουμε την πολιτική και διπλωματική μας θέση, εξήγησε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τις θέσεις της ΕΔΕΚ ως πολύ ενδιαφέρουσες και ανέφερε πως προέρχονται από μια άλλη οπτική σκοπιά.
 
Σε άλλη ερώτηση ο κ. Σιζόπουλος είπε πως χρειάζεται αλλαγή τακτικής, όχι στρατηγικής, στο Κυπριακό από την ώρα που έχει διαπιστωθεί ότι η τακτική των προηγούμενων 43 χρόνων απέτυχε και οδήγησε σε δύο περιπτώσεις, σε επικίνδυνα σημεία: το 2004 στο Σχέδιο Ανάν και το 2017 στην αποτυχημένη πενταμερή διάσκεψη του Κρανς Μοντανά.
 

Δειτε Επισης

Βέβαιη η Ραουνά για συνέχιση της αγαστής συνεργασίας με Δανία στο Τρίο Προεδρίας
Ομόφωνη έγκριση από Βουλή τροποποίησης του Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Έκκληση Ερχιουρμάν σε ηγέτες για συνδυασμό προτάσεων για τα οδοφράγματα
Πακέτο 50 κειμένων αναμένεται ενώπιον Επιτροπής Εσωτερικών για εκλογικές διαδικασίες
Προστασία συνόρων και μετανάστευση στη συνάντηση Ιωαννίδη και Γκιουλέκα
Λ Φουρλάς: Το Kυπριακό να συμπεριληφθεί στην ατζέντα συνομιλιών της Ύπατης Εκπροσώπου στην Τουρκία
Επανέλαβε την ετοιμότητα της Λευκωσίας ο Λετυμπιώτης-«Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα»
Χωρίς το ΟΚ της Τουρκίας δεν πρόκειται να υπάρξει ομοσπονδία όποιος κι αν εκλεγεί «πρόεδρος»
Ενημερώθηκε για τα συμπεράσματα των Αμερικανών για την βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Πάλμας
Παρακολουθεί τις δραστηριότητες της ΚΔ στο οικόπεδο πέντε το Τουρκικό ΥΠΑΜ-«Εκτός δικαιοδοσίας της Άγκυρας»