Κ. Εκπρόσωπος: Ιδιαίτερα σημαντική η πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο, τη Δευτέρα, η οποία συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας παράλληλα ότι η συνεννόηση των δύο χωρών είναι συνεχής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Σταύρου Στυλιανίδη, στους Εργάτες, και ερωτηθείς σε τι θα επικεντρωθεί ο συντονισμός Λευκωσίας – Αθηνών κατά την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «πάντα είναι σημαντική η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στην Κύπρο».

«Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού είναι ιδιαίτερα σημαντική, είναι η πρώτη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη και συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο, με όλες αυτές τις προκλήσεις που δέχεται η Κύπρος, αλλά και η Ελλάδα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, είναι μια ευκαιρία, εκτός από την επίσημη επίσκεψη και τον συμβολισμό της, να γίνουν διαβουλεύσεις.

Δεν θα έλεγα, διευκρίνισε, «να χαραχθεί κοινή πορεία, διότι κοινή πορεία υπάρχει ευτυχώς, και διατηρείται μέσα από συνεχή συνεννόηση καθ’ όλη τη διάρκεια».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα συνοδεύεται από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, προσθέτοντας ότι τις προηγούμενες μέρες είχαμε στην Κύπρο και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Επομένως, είπε, «σε όλα τα νευραλγικά ζητήματα γίνονται οι συνεννοήσεις, προκειμένου να δούμε με ποιο τρόπο θα τερματιστεί όλη αυτή η προκλητικότητα της Τουρκίας και μέσα από διαπραγματεύσεις να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε την επίλυση του Κυπριακού».

Σε ερώτηση αν χρειάζεται επαναβεβαίωση της στάσης της Ελλάδας σε σχέση με τους χειρισμούς στο Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η στάση της Ελλάδας, όπως και η στάση της κυπριακής πλευράς είναι διαχρονική υπέρ μιας λύσης του Κυπριακού μέσα από διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των ΗΕ και στη βάση των αρχών της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου».

Επ΄ αυτού, σημείωσε, δεν υπάρχει αμφιβολία.

«Οι συνεννοήσεις που γίνονται διαρκώς, και θα πρέπει να επισφραγιστούν και στο επίπεδο των ηγετών των δύο κρατών τώρα, αφορούν τη διαχείριση των καθ’ ημέραν ενεργειών και μεθοδεύσεων της τουρκικής πλευράς επιβουλευόμενη, δυστυχώς, όχι μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και την ίδια τη διαδικασία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Δεν είναι τυχαίο, είπε ο κ. Προδρόμου, «που δύο χρόνια τώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιδιώκει την επανέναρξη, δυστυχώς χωρίς καμιά ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά».

 

Δειτε Επισης

Κοινές ανησυχίες μεταξύ ΔΗΚΟ-ΔΗΠΑ αλλά όχι κοινή κάθοδος στις Βουλευτικές
Διαβεβαιώσεις Δαμιανού για συνέχιση προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού-«Οραματιζόμαστε μια πατρίδα ελεύθερη»
Άλλαξε ύφος ο ΔΗΣΥ μετά την λαϊκή κατακραυγή για ΕΔΑΔ-«Η απόφαση για αναστολή δίωξης ήταν λανθασμένη. Νιώθω αγωνία και θυμό»
Αισιόδοξη η Ολγκίν-«Δουλεύουμε σκληρά για αποτελέσματα την επόμενη εβδομάδα»
Αντάλλαξε απόψεις με την Ολγκίν ο Χριστοδουλίδης-«Η σύνθεση της πολυμερούς, επιτρέπει συζήτηση επί της ουσίας»
Επανήλθε πυροβολώντας ΠτΔ, Αγγελίδη και ΔΗΣΥ το ΑΚΕΛ-«Θεωρούν πως μπορεί να παραμένει στη θέση του, μετά από όλα αυτά;»
Το θέμα των οδοφραγμάτων και τη διάνοιξη της διόδου Πυροΐου θα θέσει ο Πρόεδρος στη πενταμερή
Εξέφρασε εκ νέου ελπίδα για πρόοδο στο Κυπριακό η Ολγκίν μετά τη συνάντηση με τον Τατάρ
Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικρατεχόμενων Δήμων δέχθηκε ο Πρόεδρος
Επίσημη επίσκεψη της υπουργού Μεταφορών του Ισραήλ στην Κύπρο