Δύο νέους πυραύλους μικρού βεληνεκούς εκτόξευσε η Βόρειος Κορέα
07:19 - 25 Ιουλίου 2019

Οι πύραυλοι διένυσαν απόσταση 430 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.
Αυτή είναι η πρώτη εκτόξευση πυραύλων από πλευράς Βόρειας Κορέας που καταγράφεται μετά τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο στα τέλη του Ιουνίου.
Η προηγούμενη γνωστή δοκιμή πυραύλων είχε γίνει τον Μάιο, με την εκτόξευση πυραύλων μικρού βεληνεκούς και ρουκετών. Τότε, ο Κιμ επέβλεψε την πρώτη δοκιμή ενός όπλου που δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ πριν, ενός σχετικά μικρού πυραύλου ικανού να αναπτύξει μεγάλες ταχύτητες που οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να κρύβεται ευκολότερα και να ελίσσεται εν πτήσει.
Προχθές Τρίτη το βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι ο Κιμ επέβλεψε ένα μεγάλο νέο υποβρύχιο, συνοδευόμενος από αξιωματούχους αρμόδιους για το πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων της χώρας του. Η εξέλιξη πιθανόν σηματοδοτεί την εντατικοποίηση της ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων εκτοξευόμενων από υποβρύχια (SLBM) από μέρους της Πιονγκγιάνγκ.
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ για την αποπυρηνικοποίηση έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο μετά το φιάσκο της δεύτερης συνόδου κορυφής των Τραμπ και Κιμ στο Ανόι του Βιετνάμ τον Φεβρουάριο.
Αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της Νότιας Κορέας κατά τις οποίες η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε τουλάχιστον δύο πυραύλους, κάνοντας λόγο για όπλα μικρού βεληνεκούς. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ήταν μικρού βεληνεκούς», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο Βορειοκορεάτης ομόλογός του αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο μιας συνόδου κρατών της νοτιοανατολικής Ασίας για την ασφάλεια στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης την επόμενη εβδομάδα, αλλά διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι δεν έχει αποφασιστεί τίποτε ακόμη.
Αξιωματούχος του ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας είχε καταγγείλει νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως οι ΗΠΑ «αθετούν μονομερώς τις δεσμεύσεις τους» διεξάγοντας κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα και ότι αυτό θα μπορούσε να ωθήσει την Πιονγκγιάνγκ να επανεξετάσει τη στάση της για τη δέσμευσή της να αναστείλει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.
Η προηγούμενη δοκιμή όπλων από πλευράς Βόρειας Κορέας έγινε τον Μάιο, με την εκτόξευση πυραύλων μικρού βεληνεκούς και ρουκετών. Τότε, ο Κιμ επέβλεψε την πρώτη δοκιμή ενός όπλου που δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ πριν, ενός σχετικά μικρού πυραύλου ικανού να αναπτύξει μεγάλες ταχύτητες που οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να κρύβεται ευκολότερα και να ελίσσεται εν πτήσει.
Ανησυχία σε Σεούλ και ΤόκιοΗ Βόρεια Κορέα πρέπει να πάψει να προβαίνει σε ενέργειες που δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης σε στρατιωτικό επίπεδο, έκρινε το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας μετά τη νέα δοκιμή πυραύλων νωρίτερα σήμερα, που θέτει εν αμφιβόλω τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.
Οι εκτοξεύσεις «βλημάτων» από τη Βόρεια Κορέα είναι «εξαιρετικά λυπηρές», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Τακέσι Ιουάγια, διευκρινίζοντας ότι δεν έφθασαν στην ιαπωνική επικράτεια, ούτε στην ιαπωνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). «Αν πρόκειται για βαλλιστικούς πυραύλους, παραβιάζονται αποφάσεις του ΟΗΕ (...) Αυτές οι εκτοξεύσεις είναι εξαιρετικά λυπηρές», τόνισε ο υπουργός στον Τύπο.
Πηγή: ΑΠΕ