Έτσι απέρριψε την πρόταση Ακιντζί ο Αναστασιάδης-Αυτούσια η επιστολή

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με την οποία απορρίπτει την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου.
 
Η επιστολή, ημερομηνίας 22 Ιουλίου 2019, απεστάληκε στον Γ.Γ. των Η.Ε., τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, με κοινοποίηση στον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μ. Ακιντζί.
 
Νωρίτερα σήμερα κοινοποιήθηκε και στα 27 άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., καθώς και στους ηγέτες των κυπριακών πολιτικών δυνάμεων. Κοινοποιήθηκε, επίσης, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας: 
 
 
Η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρει τα ακόλουθα:
 
Επικοινωνώ μαζί σας, μετά από την επιστολή που απέστειλε στην Εξοχότητά σας ο Τουρκοκύπριος Ηγέτης κ. Μουσταφά Ακιντζί, ημερομηνίας 13 Ιουλίου 2019, μέσω της οποίας μετέφερε μία «Πρόταση για το Ζήτημα των Πόρων Υδρογονανθράκων γύρω από το Νησί», η οποία στάλθηκε και σε μένα την ίδια ημέρα, μέσω των γραφείων της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών των Η.Ε. στην Κύπρο, και θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα:
 
Πρώτα και κύρια, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά λύπη μου που η εν λόγω πρόταση βρίσκεται σε έντονη αντίθεση με τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στο ζήτημα των υδρογονανθράκων μέσα στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας για επίτευξη συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού. Οι συγκλίσεις προνοούν τα ακόλουθα:
 
  1. Η ομοσπονδιακή Κύπρος, μετά την διευθέτηση, θα συνεχίσει να είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών του 1982 και όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τις θαλάσσιες ζώνες θα ρυθμίζονται από αυτήν τη Συνθήκη.
  2. Τα χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα, η αιγιαλίτιδα ζώνη και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (όπως αποδίδονται στην Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας), όπως επίσης οι θαλάσσιες οριοθετήσεις και η διευθέτηση οποιονδήποτε διαφορών που σχετίζονται με αυτές τις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ γειτονικών κρατών, εμπίπτουν στις εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
  3. Όλοι οι φυσικοί πόροι της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων, θα αποτελούν ομοσπονδιακούς πόρους, που θα διαχειρίζεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και, ως εκ τούτου, οποιαδήποτε έσοδα προκύψουν από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του κράτους θα διατίθενται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

 
Οι πιο πάνω συγκλίσεις καθορίζουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, μέσα στο οποίο όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες έχουν ήδη συμφωνηθεί.
 
Η τουρκική πλευρά ποτέ δεν αμφισβήτησε αυτές τις συγκλίσεις. Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που το ζήτημα των υδρογονανθράκων ποτέ δεν τέθηκε κατά τη διάρκεια της εντατικής διαπραγματευτικής διαδικασίας από το 2012 μέχρι τον Ιούλιο του 2017 στο Κραν Μοντανά.
 
Θα ήθελα, επίσης,  να σημειώσω ότι, ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, η Εξοχότητά σας ουδέποτε έκρινε απαραίτητο να συμπεριλάβει το ζήτημα των υδρογονανθράκων στο Πλαίσιο των έξι σημείων σας, μία συμφωνία η οποία θα οδηγούσε στην συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.
 
Η εν λόγω πρόταση ισχυρίζεται ότι έχει ως στόχο να διασφαλίσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, τα οποία επικαλείται η Τουρκία ως πρόφαση για τις παράνομες δραστηριότητές της εντός ων θαλάσσιων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Γι’ αυτό τον λόγο και επιπρόσθετα στα όσα έχω ήδη αναφέρει, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να διασφαλίσει τα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού, έχει εφαρμόσει, μέσω σχετικής νομοθεσίας, το Εθνικό Κυρίαρχο Ταμείο, βασισμένο στο νορβηγικό μοντέλο, για τη διαχείριση οποιονδήποτε μελλοντικών εσόδων προκύψουν από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
 
Η πιο πάνω νομοθεσία διασφαλίζει ότι τα έσοδα θα φυλαχθούν για τις επόμενες γενιές όλων των Κυπρίων και οποιαδήποτε χρήση των εσόδων είτε για αποπληρωμή του δημοσίου χρέους είτε για χρησιμοποίηση από την Κυβέρνηση ως εγγύηση για απόκτηση δανείων απαγορεύεται αυστηρά.
 
Οι ισχυρισμοί της Τουρκίας ανατρέπονται, επίσης, από το γεγονός πως, σε αντίθεση με την σύγκλιση που επιτεύχθηκε πως μετά από τη συνολική διευθέτηση, η ομοσπονδιακή Κύπρος θα συνεχίσει να είναι μέλος της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και όλα τα ζητήματα που σχετίζονται από τις θαλάσσιες ζώνες θα ρυθμίζονται από την Σύμβαση, οι αξιώσεις τους μειώνουν και περιορίζουν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου κατά 44%, εις βάρος των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του κυπριακού λαού, τόσο Ελληνοκυπρίων όσο και Τουρκοκυπρίων.
 
Θα ήθελα, επίσης, να υπενθυμίσω, όπως σας ενημέρωσα και γραπτώς, την πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Τουρκία να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλάσσιων ζωνών μας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μία πρόσκληση την οποία επανέλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση και χαιρέτισαν τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15 Ιουλίου 2019, και την οποία η Τουρκία αρνείται να αποδεχθεί.  
 
Περαιτέρω, σε ό,τι αφορά στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, πέραν των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν και της θεσμοθέτησης του Εθνικού Κυρίαρχου Ταμείου, είμαι πρόθυμος να εξετάσω επιπλέον μηχανισμούς διασφάλισης, προς όφελος των Τουρκοκυπρίων από τα έσοδα, όταν και εφόσον προκύψουν, από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού.
 
Εξοχότατε,
 
Υπάρχουν πολυάριθμοι λόγοι στους οποίους θα μπορούσα να αναφερθώ για την απόρριψη της πρότασης του Τουρκοκύπριου ηγέτη, αλλά αποφεύγω να το πράξω, καθώς θεωρώ ότι το πιο σημαντικό ζήτημα ουσίας είναι η επίτευξη διευθέτησης του Κυπριακού, η οποία αναμφίβολα θα παρέχει απαντήσεις σε όλα τα άλυτα ζητήματα που προκύπτουν από το απαράδεχτο στάτους κβο.
 
Από αυτή την άποψη, αυτό που προηγείται είναι δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη ουσιωδών διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν σε διευθέτηση του Κυπριακού.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός πως ο κ. Ακιντζί, σε αντίθεση με την πρόταση που υπέβαλε στις 13 Ιουλίου 2019 για τους υδρογονάνθρακες, στην επιστολή που απηύθυνε στην Εξοχότητά σας, ημερομηνίας 10 Ιουλίου 2019, εισηγήθηκε την σύγκληση μίας άτυπης διάσκεψης, με τη μορφή και τη σύνθεση του Κραν Μοντανά, με την ελπίδα ότι μια τέτοια άτυπη διάσκεψη, προετοιμασμένη διεξοδικά και σωστά, θα οδηγήσει στην επανέναρξη των ουσιωδών συνομιλιών.
 
Φυσικά η επανέναρξη των συνομιλιών συνεπάγεται ότι η Τουρκία θα συμβάλει ενεργά στη δημιουργία του κατάλληλου και ευνοϊκού για τη διεξαγωγή συνομιλιών κλίματος, με τον τερματισμό των παράνομων δραστηριοτήτων της στα χωρικά ύδατα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, όπως επίσης και των σχεδιασμών της που αφορούν την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, στους οποίους αναφέρθηκα σε επιστολή στην Εξοχότητά σας ημερομηνίας 26 Ιουνίου 2019.
 

Κοινοποιήθηκε στους εταίρους

Σημειώνεται ότι η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας κοινοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στα 27 άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και στους ηγέτες των κυπριακών πολιτικών δυνάμεων. Η επιστολή κοινοποιήθηκε, επίσης, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 

Δειτε Επισης

Ομόφωνη έγκριση από Βουλή τροποποίησης του Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Έκκληση Ερχιουρμάν σε ηγέτες για συνδυασμό προτάσεων για τα οδοφράγματα
Πακέτο 50 κειμένων αναμένεται ενώπιον Επιτροπής Εσωτερικών για εκλογικές διαδικασίες
Προστασία συνόρων και μετανάστευση στη συνάντηση Ιωαννίδη και Γκιουλέκα
Λ Φουρλάς: Το Kυπριακό να συμπεριληφθεί στην ατζέντα συνομιλιών της Ύπατης Εκπροσώπου στην Τουρκία
Επανέλαβε την ετοιμότητα της Λευκωσίας ο Λετυμπιώτης-«Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα»
Χωρίς το ΟΚ της Τουρκίας δεν πρόκειται να υπάρξει ομοσπονδία όποιος κι αν εκλεγεί «πρόεδρος»
Ενημερώθηκε για τα συμπεράσματα των Αμερικανών για την βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Πάλμας
Παρακολουθεί τις δραστηριότητες της ΚΔ στο οικόπεδο πέντε το Τουρκικό ΥΠΑΜ-«Εκτός δικαιοδοσίας της Άγκυρας»
Κάλλας:Tο θέμα της Κύπρου πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ