Μάτι, ένα χρόνο μετά-Οι πληγές που ακόμα καίνε

Δεν μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους το μέγεθος της ασύλληπτης τραγωδίας. Πρόκειται για κάτι αδιανόητο, αφού μέσα σε λίγη ώρα ένας ολόκληρος οικισμός, από μια καταπράσινη όαση, μετατράπηκε σε πύρινη κόλαση.
 
Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τραγωδία στο Μάτι, που ακόμη προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του. Οι απώλειες τεράστιες και επειδή μιλάμε για 102 ανθρώπινες ζωές, όλες οι άλλες καταστροφές που προκλήθηκαν μοιάζουν στα μάτια μας ασήμαντες.

Η Ελλάδα, μαζί και η Κύπρος θρηνούν. Θρηνούν για ακόμα μια τραγωδία που έντυσε δεκάδες οικογένειες στα μαύρα για ακόμα ένα καλοκαίρι.
 
Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Ιουλίου 2018. Το Μάτι έσφυζε από ζωή αφού χιλιάδες Έλληνες και τουρίστες το επέλεξαν για τις θερινές τους διακοπές. Τίποτα δεν προμήνυε τι θα ακολουθούσε. Η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει νωρίτερα στην Κινέτα, μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
 
Η νύχτα αποδεικνύεται μεγάλη, πολύ μεγάλη και δύσκολη, έκρυψε ωστόσο ηθελημένα ή άθελα της το μέγεθος της αλήθειας. Και η αλήθεια ήταν πικρή. Οι λέξεις φαντάζουν μικρές, αλλά οι εικόνες πολύ μεγάλες. Οι απώλειες από την τραγωδία τεράστιες με ολόκληρες οικογένειες να ξεκληρίζονται.
Αυτοκίνητα καμένα, πάνω στη λεωφόρο Ποσειδώνος το ένα πίσω από το άλλο, σε αντίθετες κατευθύνσεις, με ανοιχτές τις πόρτες, φανερώνουν το χάος που επικράτησε εκείνες τις ώρες. Άνθρωποι έτρεχαν πανικόβλητοι προς την παραλία μήπως καταφέρουν και σωθούν από τη φωτιά.
 
Απανθρακωμένα πτώματα, καμένα αυτοκίνητα, κατεστραμμένα σπίτια και καταστήματα, στάχτες, αποκαΐδια, λαμαρίνες από τα αυτοκίνητα και σπασμένα γυαλιά συνέθεταν το σκηνικό της επόμενης μέρας. Κρανίου τόπος, λες και δεν υπήρξε ποτέ αυτή η περιοχή. Θλίψη, θυμός και ένα γιατί. Τις επόμενες μέρες θρηνούσε όλη η χώρα....
 
Το μεγαλύτερο δράμα γράφτηκε μέσα σε ένα οικόπεδο στην οδό Δημοκρατίας, εκεί που βρέθηκαν 26 απανθρακωμένοι άνθρωποι οι περισσότεροι από αυτούς σφιχταγκαλιασμένοι. Αναζητούσαν μία πρόσβαση προς τη θάλασσα μία πόρτα, ωστόσο μέσα στον πανικό και τους καπνούς αυτό ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Τα στενά περάσματα, οι καπνοί, δέντρα στη μέση των περασμάτων και η πίεση εκείνης της στιγμής είναι κάποιοι από τους λόγους που συνετέλεσαν στην εξέλιξη αυτού του δράματος.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για ακόμα μια εθνική τραγωδία. Η φονική πυρκαγιά του περσινού Ιουλίου στην Αττική ήταν η δεύτερη χειρότερη του 21ου αιώνα, μετά τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές της Αυστραλίας το 2009, με 180 νεκρούς.

Το χρονικό
Στις 23 Ιουλίου 2018, ώρα 13:30, ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά κοντά στην Κινέτα. Στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν πολύ ισχυρές δυνάμεις.
 
Λίγες ώρες αργότερα όμως μια δεύτερη φωτιά εκδηλώθηκε στην Πεντέλη.
 
«Κάποια στιγμή, αφού παρατηρούσαμε, είδαμε κι έναν καπνό ο οποίος έβγαινε από την Πεντέλη. Απροσδιόριστο βέβαια στην αρχή το σημείο γιατί υπάρχουν κάποιοι λόφοι μπροστά. Ήμασταν εμείς που δώσαμε από εδώ από το κέντρο που βλέπετε το συμβάν στο 199», θυμάται ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου, Μάνος Τσαλιαγκός.
 
Λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα. Το πύρινο μέτωπο κατευθύνθηκε ανατολικά προς τις ακτές και απειλούσε τον Νέο Βουτζά, το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι, πολύ κοντά στη Ραφήνα.
 
Επικράτησε ένα εφιαλτικό σκηνικό. Άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους, στα στενά δρομάκια, ακόμη και στις ακτές.
 
Οι αδυναμίες στον συντονισμό των αρχών επέτειναν το χάος. Ο κόσμος έτρεχε να σωθεί χωρίς καθοδήγηση. «Όπου πήγαινα η φωτιά ήταν από πίσω. Δεν προλάβαινα. Μπροστά εγώ με τη μηχανή κι η φωτιά λες και με κυνήγαγε», εξιστορεί ένας από τους εγκαυματίες, Δημήτρης Φιλιππής.
 
«Πανζουρλισμός. φόβος, ουρλιαχτά, οι κάφτρες πετάγονταν μέχρι τα κύμματα, μέχρι τη θάλασσα», λέει συγκινημένη ακόμη και σήμερα η κάτοικος στο Μάτι, Μαρία Μήλα.
 
Συνολικά 102 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων 11 παιδιά. Το μικρότερο ήταν μόλις έξι μηνών.
 
Οι περισσότεροι νεκροί ήταν Έλληνες, αλλά έχασαν τη ζωή τους και άνθρωποι από την Πολωνία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο και τη Γεωργία. Σχεδόν 200 μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία.
 
Νωρίς το πρωί της Τρίτης 24 Ιουλίου, σε ένα χωράφι πάνω από την ακτή εντοπίστηκαν οι σοροί 26 εκ των θυμάτων που κάηκαν επειδή δεν βρήκαν πρόσβαση στη θάλασσα.
 
«Το πύρινο μέτωπο τους πιέζει από δυτικά. Οπότε βρίσκουν τις δύο πόρτες ανοιχτές, την πρώτη και τη δεύτερη, μπαίνουν σε αυτή την πόρτα και μαζί με τους ιδιοκτήτες τρέχουν και κατεβαίνουν στο πρανές της παραλίας, μέσα από τα σκαλοπάτια. Η δεύτερη ομάδα, επειδή έχει αυτήν την καθυστέρηση των τριών τεσσάρων λεπτών δυστυχώς εισέρχεται σε αυτήν την πόρτα έχοντας τη φλόγα πλέον να τους απειλεί μπαίνουν στο οικόπεδο αλλά αυτά τα τρία μοιραία λεπτά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο γιατί έρχεται ταυτόχρονα η παραλιακή φλόγα μέσω του ρέματος, τ ο οποίο τους εγκλωβίζει μέσα στο κτήμα και καίγονται», περιγράφει ο κάτοικος στο Μάτι, Πέτρος Φράγκος.
 
Ένα παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης αναπτύχθηκε, μπροστά στην ανείπωτη τραγωδία της Ελλάδας. Την ίδια ώρα ξεσπούσε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.
Μάλιστα τον περασμένο Μάρτιο ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά κατά είκοσι κρατικών λειτουργών μεταξύ των οποίων η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, οι δήμαρχοι Μαραθώνα και Ραφήνας καθώς και στελέχη των συναρμόδιων αρχών.
 
Η υπόθεση βρίσκεται ακόμα στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης.

Δειτε Επισης

Μόλις 35 βουλευτές ενημερώθηκαν για τη δικογραφία για τα Τέμπη
Αιματηρό επεισόδιο στη Ρόδο-Τραπέζια, γροθιές και απειλές με μαχαίρι σε νυχτερινό κέντρο -
Ισόβια και πολυετείς ποινές κάθειρξης για τους κατηγορούμενους για τη δολοφονία του επτάχρονου στο Ζεφύρι
Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε κυλικείο, πέταξαν αντικείμενα σε λεωφορείο στην Πολυτεχνειούπολη
Δεκαπέντε χρόνια από την τραγωδία στη Marfin-Συγκλονίζει η περιγραφή της γυναίκας που έσωσαν από το μπαλκόνι
Αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο του 2026 η δίκη Πισπιρίγκου στο Εφετείο για τον θάνατο της Τζωρτζίνας
Ξετυλίγουν το κουβάρι της φονικής έκρηξης στη Θεσσαλονίκη-Εξετάζουν το σακίδιο με τα εκρηκτικά
Πέθανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης
Δεν έφτιαξε τη βόμβα η 38χρονη στη Θεσσαλονίκη-Ψάχνουν τον ενοικιαστή του διαμερίσματος
«Ο φοιτητής μπήκε μπροστά για να προστατεύσει τους νεότερους»-Οι μαρτυρίες για την επίθεση στην Αθήνα