Κλείδωσε ημερομηνία και ώρα της συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί

Στον αστερισμό της προαναγγελθείσας άτυπης συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, την πρώτη μετά από πάρα πολύ καιρό, κινείται το μέλλον της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό.
 
Η συνάντηση, αν και άτυπου χαρακτήρα, κρίνεται ως κομβικής σημασίας, καθότι από αυτή αναμένεται να διαφανεί σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό κατά πόσο θα ανοίξει ή όχι ο δρόμος για την πραγματοποίηση της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, τύπου Κρανς Μοντανά, την οποία και οι δύο ηγέτες διά επιστολών τους προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες γνωστοποίησαν ότι επιθυμούν να πραγματοποιηθεί, ώστε να τεθούν οι βάσεις επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων.
 
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 9 Αυγούστου, στις 10:30 το πρωί. 
 
«Έχει διευθετηθεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί, την Παρασκευή, 9 Αυγούστου, στις 10:30 π.μ.
 
Σχετικές διευθετήσεις γίνονται με το Γραφείο της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γ.Γ. των Η.Ε. στην Κύπρο κας Ελίζαμπεθ Σπέχαρ», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.
 

 


Ερωτηματικό αποτελεί κατά πόσο η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα  Τζέιν Χολ Λουτ, καθότι μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε και αν θα επανέλθει στην Κύπρο.
 
Μείζον ζητούμενο, ωστόσο, είναι η στοχοπροσήλωση με την οποία οι δύο ηγέτες ετοιμάζονται να μεταβούν στην μεταξύ τους συνάντηση, αφού η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι που θα καταδείξει τον βαθμό προοπτικής για το επόμενο βήμα. Δηλαδή, μια ενδεχόμενη πενταμερή.
 
Συναφώς, αυτό που τα Ηνωμένα Έθνη διαμηνύουν άλλωστε, είναι τη θέση τους πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δυο ηγετών για το πώς θα προχωρήσουν πριν απευθυνθούν στον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών.
 
Επί της ουσίας, ο Αντόνιο Γκουτέρες, δεν θα…ρίσκαρε μια νέα πενταμερή, έστω και άτυπη, καταδικασμένη εκ των προτέρων σε αποτυχία, με αρμόδια πηγή να σημειώνει πως αυτή τη στιγμή η κάθε πλευρά βλέπει το ζήτημα από τη δική της οπτική γωνία και πως τα όσα γίνονται και λέγονται από την κάθε πλευρά για σύγκληση μιας άτυπης διάσκεψης δεν είναι αρκετά.
 
Χθες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, διαμήνυσε πως επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι στη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να συζητήσουν ελεύθερα και να διεξέλθουν όλα τα θέματα, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
 
Για να στείλει την ίδια ώρα το ξεκάθαρο και ουσιαστικό μήνυμα, πως η συνάντηση θα πρέπει να περιστραφεί γύρω από τα πραγματικά ζητήματα του Κυπριακού, χωρίς προσπάθεια να αναμιχθούν άλλα θέματα που μπορεί να είναι παράγοντας κωλυσιεργίας ή αντιπερισπασμού(σ.σ. π.χ. φυσικό αέριο).
 
Από την πλευρά του, ο Μουσταφά Ακιντζί, όπως ο ίδιος δημοσίως δήλωσε τις τελευταίες ημέρες, επιδιώκει αποσαφήνιση των θέσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, καταλογίζοντας στον Νίκο Αναστασιάδη σύγχυση ως προς τις επιδιώξεις του.
 
Ταυτόχρονα, ο Τ/κ ηγέτης έστειλε μηνύματα που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς ψηλά στην ατζέντα του κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη φαίνεται πως θα βρεθεί για μια ακόμη φορά η αξίωση της τουρκικής πλευράς για πολιτική ισότητα(σ.σ. μια θετική ψήφος των Τ/κ για κάθε απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης), ενώ-όπως προκύπτει από την αποκρυπτογράφηση των προθέσεων του-, στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα επιδιώξει να βάλει στο τραπέζι το ζήτημα των υδρογονανθράκων

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Στο τραπέζι η επανεξέταση της Συρίας, μετά το πακέτο στον Λίβανο-Στις 17 Μάϊου η Υπουργική Σύνοδος
Νέες φουρτούνες για το «Αφροδίτη», βίρα τις άγκυρες για «Κρόνο»
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»