Πρόεδρος: Αν η Τουρκία επιμείνει σε προκλήσεις, δεν είναι δυνατόν να επαναρχίσει η όποια διαδικασία

Δεδηλωμένης κατ’ επανάληψη της ετοιμότητας ως επίσης και της αποφασιστικότητας που διαθέτουμε για την άμεση εμπλοκή μας σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων, εκείνο που σαφώς αναμένεται είναι η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή πλευρά να επιδείξουν ανάλογες ξεκάθαρες προθέσεις, προκειμένου σύντομα να μπορέσει να επαναρχίσει η διαδικασία με στόχο την επίτευξη μίας συνολικής λύσης, ανέφερε σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στην Αντικατοχική εκδήλωση Μνήμης Κερύνειας στην Λευκωσία, απόψε.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση, στον χαιρετισμό, που ανέγνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει ότι πρέπει να καταστεί σαφές σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ότι η λύση που επιδιώκουμε πρέπει πάνω από όλα, σε απόλυτη συνάρτηση με το διεθνές δίκαιο και τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, να δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας που θα επιτρέπουν την ειρηνική συμβίωση σε όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους πολίτες, σε ένα σύγχρονο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, όπως ακριβώς και η ιδιότητα της Κύπρου ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προϋποθέτει.
 
«Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως άλλωστε δικαίως και απολύτως λογικώς απαιτούμε, είναι απαραίτητο η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία: Πρώτον να εγγυάται την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και δεύτερον να οδηγεί σε ένα νέο καθεστώς πλήρως απαλλαγμένο από αναχρονιστικές εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και παρουσία ξένων στρατευμάτων. Αυτή είναι μάλιστα και η θέση που ευστόχως εξέφρασε και υιοθέτησε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε.
 
Σημειώνει τις αναφορές του κ. Γκουτέρες σε ανάγκη τερματισμού των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων και κάθετης μείωσης από την 1η μέρα των κατοχικών στρατευμάτων και πρόνοιες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οριστικό τερματισμό της παρουσίας τους.
 
 «Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται απολύτως κατανοητό ότι: Αφενός θα ήτο και είναι για εμάς αδιανόητο να δεχθούμε και να προτείνουμε στον λαό την όποια λύση που δεν θα σέβεται πρώτιστα και πάνω από όλα την αξιοπρέπεια και την απόλυτη ελευθερία του. Και αφετέρου ότι κάθε άλλο παρά βιώσιμη και λειτουργική θα ήτο όποια λύση η οποία πλήττει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία ενός κράτους μέλους των Η.Ε. και της Ε.Ε. και η οποία έρχεται σε αντίθεση με τον Χάρτη των Η.Ε. και το διεθνές δίκαιο», σημειώνει.
 
Θέλω να πιστεύω, συνέχισε, ότι τόσο οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας όσο και η Τουρκία, θα επιδείξουν καλή θέληση ιδιαίτερα επί των θεμάτων της Ασφάλειας, των Εγγυήσεων και των στρατευμάτων, προκειμένου σύντομα να μπορέσουμε να εμπλακούμε σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων.

Συνέχισε λέγοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση σε μια τέτοια νέα προσπάθεια θα είναι ο διάλογος να διεξαχθεί στο πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού και συμβιβασμών, έτσι ώστε οι προτάσεις που θα κατατεθούν να είναι τέτοιες που θα λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις εύλογες ανησυχίες και ευαισθησίες των δύο πλευρών, ιδιαίτερα της ελληνοκυπριακής.
 
"Είναι για αυτούς ακριβώς τους λόγους που την περασμένη εβδομάδα, ομόφωνα το Συμβούλιο Αρχηγών απέρριψε πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, σχετική με τη συνδιαχείριση των φυσικών πόρων και ως εκ τούτου έχω αποστείλει σήμερα σχετική επιστολή στον ΓΓ των ΗΕ, στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ύπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, και την οποία κοινοποίησα και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακκιντζί", ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
Πιο συγκεκριμένα, εξήγησε, η πρόταση (του Τ/κ ηγέτη) εμπεριείχε τέτοιου είδους πρόνοιες, οι οποίες δεν εδράζονταν στο σεβασμό και στην υπηρεσία του καλώς νοούμενου συμφέροντος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού στο σύνολό του και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή.
 
«Κατ’ αντίθεση με την εν λόγω πρόταση είναι με ικανοποίηση που καλωσορίσαμε την προηγούμενη Πέμπτη εισήγηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη όσον αφορά τη σύγκληση άτυπης διάσκεψης στο πρότυπο του Κραν Μοντανά, ως ακριβώς είχε εισηγηθεί και η δική μας πλευρά στη βάση ενός πλαισίου προτάσεων που καταθέσαμε γραπτώς στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με επιστολή μας ημερομηνίας 14 Ιουνίου», συνέχισε.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι κατ΄ επανάληψη έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί είτε κατ’ ιδίαν, είτε στην παρουσία της κ. Λουτ, με τον κ. Ακιντζί, προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες και τον χρόνο σύγκλησης μιας άτυπης, διαδικαστικής φύσεως, συνόδου με σύνθεση Κραν Μοντανά, «με την ελπίδα ότι μια τέτοια άτυπη σύνοδος, κατάλληλα προετοιμασμένη, θα οδηγήσει σε επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, σημειώνω ότι επιτέλους σήμερα έχει διευθετηθεί μια τέτοια συνάντηση μου με τον κ. Ακιντζί, την Παρασκευή, 9 Αυγούστου, η οποία και ελπίζω να είναι παραγωγική στην κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».
 
Υπό το πρίσμα αυτό, πρόσθεσε, πρέπει επιτέλους η Τουρκοκυπριακή πλευρά να αντιληφθεί ότι προκλητικές ενέργειες παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και των Χωρικών Υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας,  που κατ’ επανάληψη λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα,  σε καμία των περιπτώσεων δεν συνάδουν με την επανέναρξη των συνομιλιών και τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, που εμπράκτως η δική μας πλευρά επιδιώκει.
 
«Πρέπει επομένως να γίνει κατανοητό ότι, ενόσω η Τουρκία εμμένει, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των υποδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας, στην καθόλα προκλητική αυτή στάση, δεν είναι δυνατόν να επαναρχίσει η όποια διαδικασία».
 
Ως εκ τούτου, είπε ο Πρόεδρος, εκείνο που απαιτείται είναι η Τουρκία, μακριά από την όποια αδιαλλαξία και προκλητικότητα, σεβόμενη τις ευαισθησίες των Ελληνοκυπρίων και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να δείξει στην πράξη τη βούληση την οποία ισχυρίζεται ότι διαθέτει για την επίλυση του Κυπριακού, έτσι ώστε να μπορέσουμε στο πλαίσιο μίας πιθανής νέας συνόδου να οδηγηθούμε σε ουσιαστική πρόοδο.
 
Σημείωσε τέλος ότι οι κατεχόμενοι Δήμοι σε αντίξοες συνθήκες, αναδεικνύονται σε φορείς εγρήγορσης και επαγρύπνησης, για τη λύτρωση της πατρίδας μας από την τουρκική στρατιωτική κατοχή, και την αποκατάσταση των καταπατημένων δικαιωμάτων του λαού μας.
 

Δειτε Επισης

Ομόφωνη έγκριση από Βουλή τροποποίησης του Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Έκκληση Ερχιουρμάν σε ηγέτες για συνδυασμό προτάσεων για τα οδοφράγματα
Πακέτο 50 κειμένων αναμένεται ενώπιον Επιτροπής Εσωτερικών για εκλογικές διαδικασίες
Προστασία συνόρων και μετανάστευση στη συνάντηση Ιωαννίδη και Γκιουλέκα
Λ Φουρλάς: Το Kυπριακό να συμπεριληφθεί στην ατζέντα συνομιλιών της Ύπατης Εκπροσώπου στην Τουρκία
Επανέλαβε την ετοιμότητα της Λευκωσίας ο Λετυμπιώτης-«Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα»
Χωρίς το ΟΚ της Τουρκίας δεν πρόκειται να υπάρξει ομοσπονδία όποιος κι αν εκλεγεί «πρόεδρος»
Ενημερώθηκε για τα συμπεράσματα των Αμερικανών για την βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Πάλμας
Παρακολουθεί τις δραστηριότητες της ΚΔ στο οικόπεδο πέντε το Τουρκικό ΥΠΑΜ-«Εκτός δικαιοδοσίας της Άγκυρας»
Κάλλας:Tο θέμα της Κύπρου πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ