Η προοπτική άτυπης πενταμερούς και τα παιγνίδια τακτικής στο Κυπριακό

Νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό δημιουργήθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, έπειτα από την πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί για πραγματοποίηση άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, με σύνθεση Κραν Μοντανά, και την αποδοχή της από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Η πιο πάνω εξέλιξη, με μια πρώτη ανάγνωση, δείχνει να αποτελεί αχτίδα φωτός στο ατέρμονο τούνελ στο οποίο περιήλθε το Κυπριακό μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, και με δεδομένη την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, που έκανε να μοιάζει μια ενδεχόμενη επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας περίπου ως απίθανη.
 
Παρά την δεδηλωμένη βούληση και των δύο πλευρών για πραγματοποίηση της άτυπης διάσκεψης, οι προσδοκίες παραμένουν χαμηλές, ως προς το κατά πόσον τα νέα δεδομένα μπορούν να οδηγήσουν σε ουσιαστικές εξελίξεις και δη σε επανέναρξη των συνομιλιών.
 
Είναι σαφές πως, υπό τα υφιστάμενα δεδομένα, δεν υπάρχει περιθώριο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Από τη στιγμή που η Τουρκία προβαίνει σε νέες παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, καθίσταται ξεκάθαρο ότι έχει επιλέξει τον δρόμο της σύγκρουσης και όχι του διαλόγου, αυξάνοντας επικίνδυνα την ένταση στην περιοχή και περιφρονώντας όχι μόνο την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και τον διεθνή παράγοντα, σε σημείο που, για πρώτη φορά, υπήρξε επιβολή μέτρων από την Ε.Ε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μυρίζει… Κραν Μοντανά-«Ναι» από Αναστασιάδη στην πενταμερή
 
Ως εκ τούτου, εάν η κατοχική χώρα δεν τερματίσει την εισβολή στις κυπριακές θάλασσες, δεν υπάρχει ιδιαίτερο περιθώριο συζήτησης για λύση του Κυπριακού. Άλλωστε, και ο ίδιος ο Πρόεδρος, διευκρίνισε ότι επανέναρξη των συνομιλιών σημαίνει ότι και η Τουρκία θα συμβάλει ενεργά στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες της είτε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε με σχεδιασμούς που αφορούν την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.
 
Συνεπώς, παρόλο που θεωρητικά πρόκειται για μία κίνηση προσέγγισης ανάμεσα στις δύο πλευρές, στην πράξη παραμένει ασαφής ο στόχος μιας τέτοιας διαδικασίας στην παρούσα φάση, από τη στιγμή που δεν μπορεί να οδηγήσει σε συνομιλίες, με τα υφιστάμενα δεδομένα.
 
Ασαφές παραμένει, παρομοίως, και το περιεχόμενό της, δεδομένου ότι δεν υπάρχει συμφωνία στους όρους αναφοράς ανάμεσα στις δύο πλευρές. Θα σημάνει η πραγματοποίηση μιας άτυπης πενταμερούς το τέλος της διαδικασίας Λουτ; Και αν ισχύει κάτι τέτοιο, ποιος θα το αποφασίσει;
 
Η προσπάθεια της Τζέιν Χολ Λουτ εστίαζε, ακριβώς, στο γεγονός, πως μετά το Κραν Μοντανά, δεν υπήρχε κοινό έδαφος διαπραγμάτευσης. Δεδομένου ότι δεν υπήρξε η παραμικρή κίνηση στο Κυπριακό το τελευταίο διάστημα, είναι ξεκάθαρο πως αυτό δεν έχει αλλάξει. Αν υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης κοινών όρων αναφοράς, γιατί αυτό δεν έχει αποδειχθεί μέσα από τις επαφές της Ειδικής Απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες; Κι αν δεν υπάρχει, πώς θα εξευρεθεί ξαφνικά μέσα σε μία μέρα, ενώ επί  μήνες καταγραφόταν δυστοκία;  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρακάμπτει την αποστολή Λουτ και ζητά άτυπη πενταμερή ο Ακιντζί
 
Σε αυτό το στάδιο δεν έχει ξεκαθαρίσει το είδος της προετοιμασίας που θα υπάρξει για μία άτυπη πενταμερή, καθώς οι σχέσεις του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί είναι ιδιαίτερα ψυχρές το τελευταίο διάστημα. Ο Πρόεδρος πρότεινε στον συνομιλητή του να συναντηθούν είτε κατ’ ιδίαν είτε παρουσία της κ. Λουτ, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες και να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία. Αρκεί, όμως, μία συνάντηση για να σπάσει ο πάγος και να γίνει όλη η απαραίτητη προπαρασκευή; Και, εάν πρόκειται να ξαναξεκινήσουν επαναλαμβανόμενες συναντήσεις, υπάρχει λόγος πραγματοποίησης αυτής της πενταμερούς;
 
Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί, πως και οι δύο πλευρές του τραπεζιού θα βρεθούν υπό πίεση, από τη στιγμή που επικρατούν αυτές τις συνθήκες και το κλίμα είναι ακατάλληλο.
 
Η όποια απόφαση, θα «φιλτραριστεί» από το εσωτερικό μέτωπο και θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δώσει πειστικές απαντήσεις, ως προς το επίπεδο προπαρασκευής και τις δυνατότητες επιτυχίας μίας άτυπης πενταμερούς, την στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει τις πειρατικές ενέργειες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Παρομοίως, και ο πολιτικά απομονωμένος Μουσταφά Ακιντζί θα πρέπει εξηγήσει στην ψευδοκυβέρνησή του, η οποία θεωρεί πως αυτός ο κύκλος διαπραγματεύσεων έκλεισε για πάντα και πλέον στο τραπέζι πρέπει να βρεθούν άλλες λύσεις, γιατί θέλει να συνεχίσει κάτι το οποίο θεωρούν νεκρό. Θα πρέπει, ταυτοχρόνως, να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό οι θέσεις του συμβαδίζουν με αυτές τις Άγκυρας, οι οποίες ευθύνονται για την κατάρρευση των συνομιλιών στην Ελβετία.
 
Υπό το φως των πιο πάνω, φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο να συμφωνηθεί η ατζέντα για την άτυπη πενταμερή, η οποία να κρίνεται ως ικανοποιητική και για την οποία να υπάρξει επαρκής προετοιμασία.
 
Γίνεται, συνεπώς, κατανοητό, ότι και από τις δύο πλευρές παίζεται περισσότερο ένα παιγνίδι τακτικής, παρά ουσίας. Ο Νίκος Αναστασιάδης ποντάρει στο ξεγύμνωμα της τουρκικής υποκρισίας, την ίδια στιγμή που ο Μουσταφά Ακιντζί προσπαθεί να πείσει για τη βούληση της πλευράς του, η οποία συγκρούεται, όπως υποστηρίζει, στη στάση της ελληνικής πλευράς.
 
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι πιθανότητες οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών να οδηγήσουν σε ουσιαστικό διάλογο για το Κυπριακό φαντάζουν μικρότερες από ό,τι να αποτελέσουν την απαρχή ενός νέου blame game…

Δειτε Επισης

Επανέλαβε την ετοιμότητα της Λευκωσίας ο Λετυμπιώτης-«Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα»
Χωρίς το ΟΚ της Τουρκίας δεν πρόκειται να υπάρξει ομοσπονδία όποιος κι αν εκλεγεί «πρόεδρος»
Παρακολουθεί τις δραστηριότητες της ΚΔ στο οικόπεδο πέντε το Τουρκικό ΥΠΑΜ-«Εκτός δικαιοδοσίας της Άγκυρας»
Κάλλας:Tο θέμα της Κύπρου πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ
Απαντά στο Politico για τα περί δούρειου ίππου του Musk o Φειδίας-«Πώς μπορεί να είμαι και να μην το ξέρω;»
Ο λόγος στη Βουλή για το δικαίωμα ψήφου στα 17-Οι αλλαγές που θα φέρει στο πολιτικό σκηνικό
«Hayir» στα πάντα από τον Τατάρ-Η ατζέντα για αναγνώριση και τα εσωτερικά του κίνητρα
Αρχιεπίσκοπος: Ο Μακάριος να γίνει το μέτρο για εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Ομήρου: Αδήριτη αναγκαιότητα η συνεπής εθνική στρατηγική για Κυπριακό
Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία