Δεν βρήκε φυσικό αέριο ο Πορθητής, ξεκινά σε λίγες μέρες το Yavuz

Στην προαναγγελία ότι το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας «Γιαβούζ» ξεκινά γεωτρήσεις σε λίγες ημέρες προέβη ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, καθώς επίσης ότι το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» κατεβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο μέσα στον επόμενο μήνα.
 

«Ο Πορθητής συνεχίζει τις έρευνές του και θα παραμείνει εκεί για ένα μήνα ακόμη. Ο Πορθητής αυτή τη στιγμή έχει φτάσει σε βάθος 5 χιλιάδων μέτρων κάτω από το βυθό της θάλασσας. Το δεύτερο γεωτρύπανό μας ξεκίνησε και έφτασε στον προορισμό του την περασμένη εβδομάδα. Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει τη γεώτρηση και, βάσει της άδειας που έχουν λάβει από την ΤΔΒΚ τα Τουρκικά Πετρέλαια, θα παραμείνει στην Καρπασία για 3 μήνες. Το ερευνητικό μας πλοίο Μπαρμπαρός άλλωστε συνεχίζει γύρω από το νησί τις σεισμικές έρευνες. Το άλλο ερευνητικό μας το Ορούτς Ρέις μόλις ολοκληρώσει την αποστολή του στη Μαύρη Θάλασσα και το Μαρμαρά, θα συνεχίσει τις έρευνές του στη Μεσόγειο. Το Ορούτς Ρέις θα βρίσκεται στην περιοχή τον επόμενο μήνα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας σε συνάντηση με Τούρκους δημοσιογράφους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στοχευμένα, κλιμακωτά, προκλητικά-Το τρίπτυχο της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ
 
Ο Φατίχ Ντονμέζ δεν επιβεβαίωσε πάντως αν ο Πορθητής βρήκε κοίτασμα, όπως φημολογείται, λέγοντας ότι είναι νωρίς ακόμη για οποιαδήποτε ανακοίνωση, ενώ δεν απέκλεισε την περίπτωση προβοκάτσιας κατά των τουρκικών γεωτρύπανων μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.
 
«Οι γεωτρήσεις μας συνεχίζονται. Είναι νωρίς να πούμε κάτι από τώρα, επειδή (ο Πορθητής) δεν έχει φτάσει ακόμη το στόχο του. Άλλωστε αν βρεθεί κάτι, θα το ανακοινώσουμε. Οι έρευνες ακόμη συνεχίζονται και ο Πορθητής έχει μάλλον 3-4 εβδομάδες ακόμη δουλειά… Υπάρχει μία οσμή προβοκάτσιας, μας έρχεται κι εμάς», είπε χαρακτηριστικά.
 
Όσον αφορά στα εντάλματα σύλληψης της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά του προσωπικού των τουρκικών πλοίων που δραστηριοποιούνται στην ανατ. Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας τα χαρακτήρισε ως «βήματα εκφοβισμού», προκειμένου να κάνουν την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις της, χωρίς ωστόσο να την κάμπτουν. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι με την πρώτη ευκαιρία θα επισκεφτεί τα γεωτρύπανα.
 
«Δεν αποτελεί εμπόδιο για τις εκεί ενέργειές μας. Δεν απειλούμαστε και το προσωπικό μας δεν διακατέχεται από αίσθημα ηττοπάθειας. Άλλωστε με το προσωπικό μας εκεί υπάρχει συνεχής επικοινωνία και ενημέρωση. Με την πρώτη ευκαιρία θα τους επισκεφτώ κι εγώ», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η κυπριακή ΑΟΖ, τα μέτρα κατά Τουρκίας και η κίνηση αντιπερισπασμού
 
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δεν απέκλεισε πάντως συνεργασία με Ρωσία και Κίνα στην ανατολική Μεσόγειο. Σε ερώτηση για το αν γίνονται συνομιλίες με τις χώρες αυτές, αρκέστηκε να πει ότι γίνονται επαφές, αλλά δεν μπορεί να ανακοινώσει περισσότερα.
 
 «Η έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου είναι άλλο, η προώθηση και μεταφορά του είναι άλλο πράγμα. Από τη στιγμή που θα βρεθεί, θα πρέπει να φτάσει στις αγορές από τον πιο σύντομο δρόμο. Ο πιο σύντομος και ο πιο οικονομικός δρόμος για να φτάσει το αέριο της ανατ. Μεσογείου στις αγορές είναι η Τουρκία, γιατί μπορεί να περάσει από την Ανατολία. Στο θέμα της συνεργασίας με άλλες χώρες…, τα Τουρκικά Πετρέλαια πραγματοποιούν ήδη κάποιες επαφές και μπορεί να γίνουν κάποια βήματα για κοινά projects. Δεν είναι σωστό να ανακοινώσω ονόματα τώρα, αλλά τα Τουρκικά Πετρέλαια πραγματοποιούν κάποιες επαφές».
 
Αναφορικά με το στάδιο που βρίσκεται η Άγκυρα για την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην ανατ. Μεσόγειο, ο Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι το θέμα εξετάζεται και από το δικό του υπουργείο Ενέργειας και από το υπουργείο Άμυνας, αλλά ακόμη δεν έχουν καταλήξει. Άλλωστε, θα υποβληθεί σχετική πρόταση και στην τουρκική προεδρία και έπειτα θα καθοριστεί ένας οδικός χάρτης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Στοχευμένες» προκλήσεις γύρω από την Κύπρο-Δυτικά Fatih, ανατολικά Yavuz, νότια Barbaros
 
Ο Φατίχ Ντονμέζ κατηγόρησε πάντως την Κυπριακή Δημοκρατία ότι προσπαθεί να αφήσει εκτός ενεργειακής εξίσωσης την Τουρκία και ότι προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή της Άγκυρας από την ανατ. Μεσόγειο.
 
«Η Ε/Κ Διοίκηση, αφότου ενισχύσαμε τις έρευνές μας εκεί, προβαίνει σε κάποιες ενέργειες προκειμένου να αφήσει έξω την Τουρκία από την εξίσωση. Να μας αποπροσανατολίσουν… Δεν μπορούν να επιλυθούν προβλήματα με σκούπισμα κάτω από το χαλί. Εμείς θα στηρίξουμε την όλη διαδικασία. Έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν βρίσκουμε σωστό να μας φέρνουν προ τετελεσμένων. Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από την εξίσωση», τόνισε, ενώ για την ‘πρόταση Ακιντζί’ εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι απορρίφθηκε τόσο από την Ε/κ πλευρά όσο και από την Ε.Ε.
 
«Η Ε/κ πλευρά πρέπει να εξετάσει σοβαρά την πρόταση. Αλλά δυστυχώς συνεχίζουν να κινούνται όπως ξέρουν εκείνοι. Η Ε.Ε. την είδε θερμά, αλλά δυστυχώς κι από εκεί ήρθε αρνητική απόφαση», ανέφερε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα τελικά μέτρα που υιοθέτησαν οι Ευρωπαίοι Υπ. Εξωτερικών κατά της Τουρκίας
 
Σημειώνεται ότι το ζήτημα των παράνομων γεωτρύσεων στην Τουρκία ήγειρε στους ομολόγους του και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης.
Πηγή: Έθνος

Δειτε Επισης

Επανέλαβε την ετοιμότητα της Λευκωσίας ο Λετυμπιώτης-«Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα»
Χωρίς το ΟΚ της Τουρκίας δεν πρόκειται να υπάρξει ομοσπονδία όποιος κι αν εκλεγεί «πρόεδρος»
Παρακολουθεί τις δραστηριότητες της ΚΔ στο οικόπεδο πέντε το Τουρκικό ΥΠΑΜ-«Εκτός δικαιοδοσίας της Άγκυρας»
Κάλλας:Tο θέμα της Κύπρου πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ
Απαντά στο Politico για τα περί δούρειου ίππου του Musk o Φειδίας-«Πώς μπορεί να είμαι και να μην το ξέρω;»
Ο λόγος στη Βουλή για το δικαίωμα ψήφου στα 17-Οι αλλαγές που θα φέρει στο πολιτικό σκηνικό
«Hayir» στα πάντα από τον Τατάρ-Η ατζέντα για αναγνώριση και τα εσωτερικά του κίνητρα
Αρχιεπίσκοπος: Ο Μακάριος να γίνει το μέτρο για εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Ομήρου: Αδήριτη αναγκαιότητα η συνεπής εθνική στρατηγική για Κυπριακό
Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία