Νέα ρωσική έκκληση για αποκλιμάκωση στην κυπριακή ΑΟΖ
12:09 - 18 Ιουλίου 2019
Το ενδεχόμενο αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία για τους S-400 και την ένταση που υπάρχει στη κυπριακή ΑΟΖ σχολιάζει στο Sputnik, o μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ.
«Τελικά οι κυρώσεις έχουν καταντήσει σαν μοναδική επιλογή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ», επισημαίνει στο Sputnik o πρέσβης της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ,κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το ενδεχόμενο επιβολής αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο εξετάζουν όλες τις επιλογές, αναφορικά με την απόκτηση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων βάσει της νομοθεσίας CAATSA, όπως δήλωσε την Τρίτη, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μόργκαν Ορτάγκος.
Αναφορικά με την τεταμένη κατάσταση που προκλήθηκε από την είσοδο της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, υπογραμμίζει ότι:
«Αυτή η ένταση δεν βοηθάει για τη λύση του Κυπριακού. Η Ρωσία επιθυμεί τη λύση του κυπριακού προβλήματος».
Αυτό, όπως επισημαίνει ο μόνιμος Πρέσβης της Ρωσίας στην ΕΕ, θα γίνει με αποκλιμάκωση.
«Χρειάζεται ύφεση της κατάστασης και διάλογος στα γνωστά πλαίσια των δύο κοινοτήτων. Πάντοτε η Ρωσία σαν μόνιμο μέλος του συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, πρότεινε σε κάθε φάση, να εμπλακούν τα πέντε μόνιμα μέλη του ΟΗΕ (σ.σ. στο διάλογο). Όμως, ορισμένες χώρες δεν θέλουν», τονίζει χαρακτηριστικά.
Τα πέντε μόνιμα μέλη του ΟΗΕ είναι η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ερωτηθείς για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Ευρώπη, σχολιάζει ότι: «Είναι θέμα δεθνούς δικαίου και η θέση της ΕΕ είναι κατανοητή. Οι κυρώσεις όμως δεν λύνουν τα προβλήματα. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ευρύτερο φάσμα σχέσεων με την Τουρκία. Να μην ξεχνάμε τη συμφωνία της ΕΕ για το μεταναστευτικό με την Τουρκία, η οποία λειτουργεί. Για αυτό η ΕΕ υποχρεούται να είναι προσεκτική. Όμως όταν μιλάμε για διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει πολλαπλασιασμός ερμηνειών».