«Η Κύπρος δέχεται τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό αιτητών ασύλου στην Ευρώπη»

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε σήμερα ότι είναι προσβλητικό για την Κύπρο να μην προσεγγίζει τα ζητήματα που αφορούν το άσυλο και τη μετανάστευση με ανθρώπινη ευαισθησία, λέγοντας ότι η Λευκωσία πρέπει να φροντίσει ώστε ο καθένας να έχει μια ανθρώπινη ζωή στο νησί.
 
«Νιώθω την ανάγκη, ειλικρινά, από μέρους του ΑΚΕΛ να απολογηθώ για την κατάσταση η οποία υπάρχει στη χώρα μας για ένα συγκεκριμένο θέμα το οποίο έχει να κάνει με ανθρώπους» είπε ο κ. Κυπριανού, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση, στα γραφεία του ΑΚΕΛ με την Επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο (UNCHR), Κάτια Σάχα.
 
Η κ. Σάχα ανέφερε από την πλευρά της ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος επιμερισμός των ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών και η Κύπρος να μην αφεθεί μόνη να χειριστεί τις αυξημένες ροές. Ανέφερε επίσης ότι η ΜΚΟ, με την οποία είναι συμβεβλημένη η Ύπατη Αρμοστεία στα κατεχόμενα, δεν γνωρίζει για την τύχη του 90% των αφίξεων μεταναστών μέσω του παράνομου αεροδρομίου στα κατεχόμενα.
 
Μιλώντας για το προσφυγικό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «ανεξάρτητα από το χρώμα, την καταγωγή, τη θρησκεία ή την εθνικότητα του κάθε ανθρώπου, είμαστε όλοι ανθρώπινα όντα και επιβάλλεται νομίζω τα κράτη να δημιουργούν συνθήκες και προϋποθέσεις, οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να ζουν μια ανθρώπινη ζωή και να προσδοκούν σε κάτι καλύτερο».
 
Ανέφερε ότι τα προβλήματα ξεκινούν από τη στιγμή που προσπαθούν οι άνθρωποι αυτοί να φτάσουν στο νησί. «Τα πολύ αυστηρά μέτρα τα οποία έχουν τεθεί για να φτάνουν κάποιοι στη χώρα μας προκαλούν αλυσιδωτά προβλήματα. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος το ποιοι φτάνουν στο νησί και αυτό προκαλεί πάρα πολλά προβλήματα, πέραν του γεγονότος ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές» είπε.
 
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ακόμη ότι προκύπτουν πάρα πολλά προβλήματα σε ό,τι αφορά τους χώρους υποδοχής καθώς επίσης και τις παρεχόμενες διευκολύνσεις. Πολλά προβλήματα υπάρχουν και με τα ζητήματα στέγης, καθώς όπως είπε, οι χώροι φιλοξενίας δεν επαρκούν. Ταυτόχρονα, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και σε σοβαρότατα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τα ασυνόδευτα παιδιά.
 
«Έχουμε αναλάβει την υποχρέωση ως κόμμα να συζητήσουμε για αυτά τα θέματα με τους αρμόδιους Υπουργούς και θα το πράξουμε το συντομότερο δυνατό» κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
 
Από την πλευρά της η κ. Σάχα είπε ότι η Κύπρος δέχεται τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό αιτητών ασύλου στην Ευρώπη και η Ύπατη Αρμοστεία αναγνωρίζει πλήρως τις προκλήσεις που αυτό συνεπάγεται.
 
Χαιρέτισε παράλληλα τα μέτρα που ήδη έχει λάβει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνθηκών υποδοχής και τη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων, ενώ είπε ότι η Κύπρος δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσει μόνη της την κατάσταση και ότι χρειάζεται περισσότερη βοήθεια από την ΕΕ.
 
Η κ. Σάχα έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει επιμερισμός των ευθυνών και η Κύπρος να μην αφεθεί μόνη να χειριστεί τις αυξημένες ροές.
 
Αν και οι συνθήκες υποδοχής στην Κοφίνου βελτιώθηκαν, υπάρχουν ακόμη θέματα που πρέπει να τύχουν αντιμετώπισης, συνέχισε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, λέγοντας πως θα πρέπει να υποστηριχθούν οι ανάγκες τους κατά την ενηλικίωσή τους, ώστε να μην καταλήξουν θύματα διακινητών.
 
«Εργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να διασφαλίσουμε ότι το σύστημα ασύλου θα διατηρηθεί μόνο για αυτούς που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας και δεν χρησιμοποιείται για λοιπούς μεταναστευτικούς σκοπούς» σημείωσε.
 
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι μισοί από όσους καταθέτουν αιτήσεις ασύλου ενδέχεται να μην χρήζουν διεθνούς προστασίας, αλλά το κάνουν γιατί επιθυμούν να παραμείνουν στην Κύπρο για λόγους μετανάστευσης.
 
Η Επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας είπε ακόμη ότι ενθαρρύνει την Κυβέρνηση να υιοθετήσει και να εφαρμόσει γρήγορες διαδικασίες, οι οποίες θα είναι και δίκαιες και ταχύτατες για τους αιτητές ασύλου. Η συνεργασία με την Κυβέρνηση αφορά και την υπό διαμόρφωση πολιτική ενσωμάτωσης, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των αιτητών ασύλου με διαφορετικό υπόβαθρο, συνέχισε.
 
Ανέφερε ακόμη ότι η διεθνής προστασία και η εργασία που αφορά τους πρόσφυγες δεν εμπίπτει μόνο στην εντολή της Ύπατης Αρμοστείας, αλλά είναι αρμοδιότητα του καθενός από εμάς, ως άτομα, μέλη οργανισμών, της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, είπε.
 
Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι με την υποστήριξη της ΕΕ, η κατάσταση μπορεί παραμείνει βιώσιμη, αντί να εξελιχθεί σε μια κρίση κατά τους επόμενους μήνες.
 
Η κ. Σάχα ρωτήθηκε και για την κατάσταση με τους πρόσφυγες που φτάνουν στα κατεχόμενα και περνούν ακολούθως στις ελεύθερες περιοχές. Διευκρίνισε ότι η Ύπατη Αρμοστεία δεν εργάζεται στα κατεχόμενα απευθείας, αλλά μέσω μιας διευθέτησης που έχει με μια τοπική ΜΚΟ, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν γίνεται επαναπροώθηση ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας.
 
Είπε ακόμη ότι υπήρξε ένας αυξημένος αριθμός Σύρων προσφύγων που είχαν πρόσβαση στο παράνομο αεροδρόμιο, ενώ ανέφερε ότι λόγω της απουσίας συστήματος ασύλου στα κατεχόμενα η πλειοψηφία επιλέγει να περάσει στις ελεύθερες περιοχές. Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες δεν εμπλέκεται σε αυτή τη μετακίνηση, είπε.
 
Ανέφερε ακόμη ότι μετά την καθιέρωση «βίζας» από το ψευδοκράτος για Σύρους πολίτες, οι κινήσεις αυτές έχουν πλέον σταματήσει.
 
Η Ύπατη Αρμοστεία θα συνεχίσει να παρακολουθεί μέσω της συμβεβλημένης ΜΚΟ την κατάσταση για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αιτητών ασύλου και των προσφύγων, ανέφερε η κ. Σάχα.
 
Είπε ακόμη ότι οι παρεμβάσεις της ΜΚΟ στα κατεχόμενα αφορούν κατά μέγιστο το 10% των ατόμων που εισέρχονται στην Κύπρο μέσω των κατεχομένων και μετά περνούν στις ελεύθερες περιοχές. «Δεν έχουμε γνώση για το υπόλοιπο 90% που φτάνει στην Κύπρο. Δεν τους γνωρίζουμε και δεν τους έχουμε συναντήσει μέσω του συνεργάτη μας» είπε. Κατέληξε, λέγοντας ότι η πρώτη επαφή με το υπόλοιπο 10% γίνεται από τη στιγμή που αναζητούν άσυλο στη Δημοκρατία.

Δειτε Επισης

Σε διαχειριστικούς ελέγχους και προσφορές η επικέντρωση της η Ελεγκτικής Υπηρεσίας
Στην Σαμψούντα μετέβη ο Τατάρ
ΑΠΕ, ανταγωνιστικότητα, επενδύσεις στο Σχέδιο Δράσης 2025 του Υπ. Ενέργειας
Νέα παράνοια Τατάρ-«Η Ελλάδα παίζει παιχνίδια για να διακόψει τους δεσμούς μας με την Τουρκία»
Παραπονιούνται στους ξένους επειδή η ΚΔ εφαρμόζει το νόμο για τους σφετεριστές-Συνεχείς συσκέψεις στα κατεχόμενα
Διμερείς σχέσεις συζήτησαν Κόμπος - Πρέσβεις χωρών Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου
Καταδικάζει την έξαρση ρατσιστικών περιστατικών η Λοττίδου-«Θίγουν θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες»
Έπεσαν οι υπογραφές για την πρώτη συλλογική σύμβαση στον ΟΚΥπΥ
Απορρίφθηκαν οι προδικαστικές ενστάσεις του Αϊκούτ-Απαντά στις κατηγορίες στις 22 Νοεμβρίου
Εκτός πλαισίου κινήθηκε και στην Αθήνα ο Φιντάν-Σε επανέναρξη των συνομιλιών ευελπιστεί ο Γεραπετρίτης