Στοχευμένα, κλιμακωτά, προκλητικά-Το τρίπτυχο της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ

Το 2013 υπήρξε έτος σταθμός στα ενεργειακά. Η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με την Κοινοπραξία Eni/Kogas αλλά και με την γαλλική Total. Επίσης, τον ίδιο χρόνο έγινε και η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα Αφροδίτη.
 
Οι συμφωνίες με τους ενεργειακούς κολοσσούς προέκυψαν μετά τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης που αφορούσε όλα τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ πλην του 12 που είχε ήδη κατακυρωθεί από τον πρώτο γύρο, το 2008, στην αμερικανική Noble Energy.
 
Την ίδια χρονιά ήταν που και η Τουρκία αντιλήφθηκε πως η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε πάρα πολύ όσον αφορά τα ενεργειακά και πως αν ήθελε να δημιουργήσει τα ανάλογα προσκόμματα και να βάλει φρένο στους σχεδιασμούς της Κύπρου, θα έπρεπε να κινηθεί γρήγορα και να προχωρήσει στις ανάλογες επενδύσεις.
 
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια λοιπόν, προχώρησε στην αγορά του Barbaros το οποίο είχε ναυπηγηθεί δύο χρόνια νωρίτερα για λογαριασμό της Polarcus. Η αγορά του ερευνητικού σκάφους ολοκληρώθηκε το 2013 και αφού έγιναν οι ανάλογες μετατροπές, το σκάφος «άνοιξε πανιά» για την κυπριακή ΑΟΖ και από τότε αποτελεί έναν μόνιμο πονοκέφαλο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η κυπριακή ΑΟΖ, τα μέτρα κατά Τουρκίας και η κίνηση αντιπερισπασμού
 
Το Barbaros κυριολεκτικά, έλεγξε σπιθαμή προς σπιθαμή την κυπριακή ΑΟΖ συλλέγοντας σεισμογραφικά δεδομένα. Η έλευση του αποτέλεσε το πρώτο βήμα της τουρκικής προκλητικότητας στις κυπριακές θάλασσες που σε συνδυασμό  με τις συνεχόμενες NAVTEX δημιουργούσαν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ για την ομαλή διεξαγωγή της ναυσιπλοΐας και όχι μόνο στην κυπριακή θάλασσα.
 
Από εκείνη την πρώτη φορά στις αρχές Δεκεμβρίου του 2013, η τουρκική προκλητικότητα εγκαινιάστηκε, και σταδιακά επεκτείνετε φτάνοντας στη σημερινή άνευ προηγουμένου κατάσταση που δημιουργήθηκε με τα τουρκικά γεωτρύπανα λίγα χιλιόμετρα ανοιχτά της Κύπρου, παραβιάζοντας κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.
 
Αναντίλεκτα, βασική επιδίωξη αυτής της τουρκικής στάσης ήταν η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Κυβέρνηση της οποίας επίσης αμφισβητείται η κυριαρχία της στη θάλασσα, που θα είχε ως αποτέλεσμα το γκριζάρισμα της κυπριακής ΑΟΖ και της ελληνικής υφαλοκρηπιδας. Πότε παρενοχλώντας ψαράδες, πότε φτάνοντας ελάχιστα χιλιόμετρα από τις ακτές και πότε κόβοντας βόλτες με τη συνοδεία πολεμικών πλοίων, το Barbaros έμοιαζε πιο πολύ να ενδιαφέρεται με τα όσα συμβαίνουν στην επιφάνεια της θάλασσας παρά με όσα κατέγραφαν τα συστήματα του στον βυθό.
 
Ωστόσο, συνέχισε και πέντε χρόνια μετά, τα όσα κατέγραψε από τις συνεχείς έρευνες, ενδεχομένως να αποτελούν την πυξίδα με την οποία αποφασίστηκαν που θα σταλούν τα γεωτρύπανα που προμηθεύτηκε, επενδύοντας εκατοντάδες εκατομμύρια η τουρκική εταιρεία πετρελαίων. Και λέμε ενδεχομένως γιατί αν προσέξει κανείς τα σημεία που επιλέχθηκαν για να γίνουν οι γεωτρήσεις, μάλλον άλλοι λόγοι, κυρίως που έχουν να κάνουν με την αμφισβήτηση της κυπριακής και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας οδήγησαν την Άγκυρα, για γεωτρήσεις στα συγκεκριμένα σημεία.
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία πάντως δεν έπεσε στη παγίδα της Άγκυρας και σε καμία περίπτωση δεν στρατικοποίησε το σκηνικό που δημιουργήθηκε. Αντιθέτως, με συνεχή διαβήματα τόσο στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ, ζητούσε στήριξη και μέτρα κατά της Τουρκίας.
 
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ανάγκασε τους Ευρωπαίους να αντιδράσουν έντονα για πρώτη φορά, ήταν τον Φεβρουάριο του 2018.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Στοχευμένες» προκλήσεις γύρω από την Κύπρο-Δυτικά Fatih, ανατολικά Yavuz, νότια Barbaros
 
Αρχικά η Τουρκία εξέδωσε νέες NAVTEX, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, που στην ουσία περικύκλωσαν την Κύπρο. Οδηγώντας μάλιστα την κατάσταση στα άκρα δέσμευσε την θαλάσσια περιοχή του Οικοπέδου 3 όπου ήταν προγραμματισμένο να κατευθυνθεί το γεωτρύπανο της ENI, SAIPEM 1200. Στην περιοχή έσπευσαν και φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού από τις αρχές Φεβρουαρίου εμπόδισαν τον καπετάνιο του SAIPEM 12000 να φτάσει στον στόχο Σουπιά.
 
Η Τουρκία δημιούργησε μια ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη κατάσταση που ανάγκασε την Κυβέρνηση να φτάσει το θέμα μέχρι και την Κομισιόν και τα Ηνωμένα Έθνη. Η προδιαγραφόμενη αποχώρηση του γεωτρύπανου από την περιοχή επιβεβαιώθηκε λίγες ημέρες αργότερα.
 
Το τι πραγματικά συνέβη στο Οικόπεδο 3 της ΑΟΖ αποκάλυψε ο απερχόμενος τότε, Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.
 
«Καθοδόν προς το οικόπεδο 3 και τον στόχο «Σουπιά», τουρκικά πολεμικά σκάφη έφεραν προσκόμματα στο SAIPEM 1200. «Δεν απείλησαν μόνο τον καπετάνιο του SAIPEM μέσω ασυρμάτου. Του έκαναν μανούβρες τις οποίες ο καπετάνιος προσπαθούσε να ελίσσεται μεταξύ των τουρκικών πολεμικών πλοίων. Εκεί που δεν πήγαινε άλλο, ο καπετάνιος σταμάτησε και ενημέρωσε την εταιρία του.
 
«Η ΕΝΙ έδωσε εντολή στον καπετάνιο να μην γυρίσει πίσω και να φύγει. Όταν ξανά-ξεκινήσει θα πάει προς τη «Σουπιά». Το θέμα έφτασε μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που αν και δεν έλαβε μέτρα κατά της Τουρκίας στις 23 Φεβρουαρίου έστειλε ξεκάθαρα και αυστηρά μηνύματα.
 
Τα μέτρα ωστόσο ήταν θέμα χρόνου αφού σταδιακά η τουρκική προκλητικότητα αυξανόταν, όπως αυξάνονταν και οι απειλές από κορυφαίους αξιωματούχους της Άγκυρας όπως ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.
 
Και οι εξαγγελίες τους για γεώτρηση εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας έγιναν πράξη όταν τον περασμένο Ιούνιο το Fatih ξεκίνησε γεώτρηση 72 χιλιόμετρα ανοιχτά της Πάφου. Από τότε η Κυπριακή Δημοκρατία επιδόθηκε σε ένα διπλωματικό σαφάρι για να πετύχει τις πρώτες κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Από τότε, προστέθηκε και η δεύτερη γεώτρηση με το Yavuz νοτιοανατολικά του Αποστόλου Ανδρέα, την ίδια ώρα πάντα που το Barbaros δρα ανενόχλητο νοτίως της Λεμεσού, εντός αδειοδοτημένων οικοπέδων.
 
Όλα τα πιο πάνω καταγγέλθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία με αποτέλεσμα χθες το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης να υιοθετήσει το κείμενο συμπερασμάτων των 28 το οποίο νωρίτερα πέρασε από την COREPER χωρίς αλλαγές.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα τελικά μέτρα που υιοθέτησαν οι Ευρωπαίοι Υπ. Εξωτερικών κατά της Τουρκίας

 
Οι επόμενες κινήσεις της Άγκυρας προδιαγράφονται απρόβλεπτες, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας πάντως να εκσφενδονίζει νέες απειλές πως αν η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρήσει με τις κυρώσεις, τότε οι δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ θα αυξηθούν και θα εντατικοποιηθούν.

Δειτε Επισης

Απαντά στο Politico για τα περί δούρειου ίππου του Musk o Φειδίας-«Πώς μπορεί να είμαι και να μην το ξέρω;»
Ο λόγος στη Βουλή για το δικαίωμα ψήφου στα 17-Οι αλλαγές που θα φέρει στο πολιτικό σκηνικό
«Hayir» στα πάντα από τον Τατάρ-Η ατζέντα για αναγνώριση και τα εσωτερικά του κίνητρα
Αρχιεπίσκοπος: Ο Μακάριος να γίνει το μέτρο για εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Ομήρου: Αδήριτη αναγκαιότητα η συνεπής εθνική στρατηγική για Κυπριακό
Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17