Την ενοχή 22 κατηγορουμένων ζητά η εισαγγελέας στη δίκη της Siemens

Η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ελένη Σκεπαρνιά πρότεινε την ενοχή των 22 από τους 54 κατηγορούμενους στην υπόθεση της Siemens για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. 

Με τη νέα εισαγγελική της πρόταση, μετά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, η Ελένη Σκεπαρνιά υποστήριξε ότι έχει εξαλειφθεί λόγω παραγραφής η αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας υπαλλήλου, καθώς με διάταξη στο νέο Ποινικό Κώδικα, ο υπάλληλος του ΟΤΕ δεν είναι πλέον δημόσιος υπάλληλος. Ωστόσο, κατά την κρίση τους, οι πράξεις τους (δωροδοκία) "δεν κατέστησαν ανέγκλητες γιατί συνιστούν αδίκημα στον ιδιωτικό τομέα. Η συμπεριφορά τους ήταν και πριν αξιόποινη, μέχρι και σήμερα" είπε η κυρία Σκεπαρνιά, αφήνοντας παράλληλα αιχμές σε βάρος του νομοθέτη, ο οποίος, όπως είπε, μετέτρεψε σε πλημμέλημα την πράξη της ενεργητικής δωροδοκίας (σ.σ δηλαδή των στελεχών της Siemens) "αν και είναι ο ισχυρός κρίκος της αλυσίδας διαφθοράς, όπως των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών για να εκμαυλίζουν υπαλλήλους".

Παράλληλα, σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, και η πράξη της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα έχει υποπέσει σε παραγραφή λόγω παύσης ποινικής δίωξης, με αποτέλεσμα να ζητήσει την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων υπαλλήλων του ΟΤΕ και στελεχών της Siemens, Ελλήνων και Γερμανών.

Ένοχή για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Για 22 εκ των κατηγορουμένων ωστόσο η Ελένη Σκεπαρνιά ζήτησε την ενοχή τους για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κατ' επάγγελμα. Μεταξύ αυτών οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλλας, Πρόδρομος Μαυρίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Γιώργος Σκαρπέλης και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλωντ Όσβαλντ.

Για τον πρώην αποκαλούμενο «στρατηγό» του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Τσουκάτο, η εισαγγελέας υποστήριξε ότι δεν αποδείχθηκε ότι τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ, καθώς κατά την κρίση της, "η τελική κατάληξη των χρημάτων ήταν ή ο ίδιος ή άλλο τρίτο πρόσωπο" καθώς δεν αποδείχθηκε ότι τα χρήματα κατέληξαν είτε σε υπαλλήλους του ΟΤΕ είτε στα ταμεία του κόμματος, όπως ο ίδιος ο κ. Τσουκάτος υποστηρίζει.

Κατόπιν αυτών, το αδίκημα σε βάρος του έχει παραγραφεί επισήμανε η εν λόγω εισαγγελική λειτουργός.

Η εισαγγελική πρόταση έχει δεχθεί την κριτική των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα για την οποία η εισαγγελέας υποστήριξε ότι υφίσταται ως αδίκημα, αν και παραγεγραμμένο, θεσμοθετήθηκε το 2007, ενώ οι πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορουμένους "φθάνουν" χρονικά μέχρι το 2005.

Πηγή:Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

«Ο Φιντάν ανακοίνωσε ότι Τουρκία και Συρία ξεκίνησαν συνομιλίες για Συμφωνία Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας»
Σε ύφεση η φωτιά στη Ραφήνα-Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί και απεγκλωβίστηκαν κάτοικοι (pics)
Συνελήφθη και τρίτο άτομο για την υπόθεση βιασμού 14χρονης στην Αττική-Αναζητείται ακόμη ένας
Μάχη με τις φλόγες στη Ραφήνα-Κάηκαν σπίτια, απεγκλωβίστηκαν πάνω από 300 κάτοικοι (vids&pics)
Νέα στοιχεία για τη δολοφονία της Κυριακής-«Της έκανε δώρο ένα smartwatch και την παρακολουθούσε με GPS»
Aναζωπύρωση της φωτιάς στην Ιεράπετρα στην Κρήτη-Νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση οικισμών
«Ο χαρακτηρισμός τουρκολυβικού μνημονίου ως παράνομου δεν είναι αποδεκτός»
Φρίκη στην Αττική-Τέσσερις άνδρες βίασαν ομαδικώς μία 14χρονη, γνώρισε τον έναν μέσω εφαρμογής
Ξέσπασε η μητέρα της Κυριακής Γρίβα-«Θέλω να γίνω η φωνή του παιδιού μου, είναι τέρας»
ΒΙΝΤΕΟ: Καρέ-καρέ η σύλληψη μέλους του κυκλώματος που έβγαζε κοκαΐνη από εμποτισμένα δέρματα στην Ελλάδα