Αμμόχωστος και… έντεκα πόλεις φαντάσματα παραδομένες στον χρόνο

Πόλεμοι, φυσικές καταστροφές, οικονομικά συμφέροντα, ανθρώπινα λάθη, αποτελούν μόνο μερικούς από τους λόγους που ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε όλο τον πλανήτη να εγκαταλείψουν από καιρού εις καιρόν τα σπίτια τους, αφήνοντας πίσω τους ένα κομμάτι της ζωής τους. Μιας ζωής, που από τη μια μέρα στην άλλη άλλαξε και μετατράπηκε σε εφιάλτη. 

Οι πλείστοι εξ αυτών έφυγαν με τον πόθο και την προσδοκία ότι κάποια μέρα θα επιστρέψουν. Με τον ίδιο άσβεστο πόθο δηλαδή που και οι Βαρωσιώτες περιμένουν καρτερικά εκείνη την ημέρα που η πόλη τους, η πόλη φάντασμα θα ξαναζωντανέψει. 

Πιο κάτω, ακολουθούν έντεκα πόλεις φαντάσματα από κάθε γωνιά του πλανήτη που για διαφορετικούς λόγους, οι κάτοικοί τους τις εγκατέλειψαν. Πλέον είναι αφημένες στο χρόνο περιμένοντας τον αργά και βασανιστικά να τους δώσει τη χαριστική βολή. 

Για ελάχιστες υπάρχει η προσδοκία επανεγκατάστασης των κατοίκων της. Όπως υπάρχει άλλωστε και για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Κάθε μέρα που περνά όμως οι πιθανότητες για επιστροφή αντί να αυξάνονται, μειώνονται. 

Δείτε πιο κάτω έντεκα παραδείγματα πόλεων που παραμένουν ορφανές από κατοίκους:

Tawergha, Λιβύη
Ο εμφύλιος της Λιβύης ήταν αυτός που ανάγκασε περίπου 40 χιλιάδες κατοίκους της πόλης Tawergha να εκτοπιστούν και να ζητήσουν καταφύγιο σε άλλες πόλεις ακόμα και άλλες χώρες, λόγω του πολέμου. 

Κατά τη διάρκεια του πολέμου μέλη της πολιτοφυλακής ανάγκασαν όλους τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. 

Μετά τον πόλεμο αν και εκφράστηκε από την προσωρινή κυβέρνηση η πρόθεση για επιστροφή των κατοίκων και με κρατικά κονδύλια να γίνει ανοικοδόμηση της πόλης, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ αφού εκφράστηκαν ανησυχίες για την ασφάλεια των πολιτών από παρακρατικές ομάδες που δρουν ακόμη στην περιοχή. 
Πέρυσι, μετά από πρωτοβουλία του ΟΗΕ και της κυβέρνησης αποφασίστηκε η επιστροφή των κατοίκων, ωστόσο μέχρι σήμερα η πόλη παραμένει κλειστή. 

Λεβίσσι, Τουρκία
Το Λεβίσσι βρίσκεται στη νοτιοδυτική Τουρκία. Εκεί ζούσαν Έλληνες μέχρι το 1923.

Στη θέση όπου βρίσκεται το Λεβίσσι θεωρείται ότι υπήρξε η αρχαία Καρμυλησσός. Λέγεται ότι όταν έφυγαν οι Έλληνες με τους διωγμούς, οι Τούρκοι που πήραν τα σπίτια τους δεν κατάφεραν να ριζώσουν. Οι Λεβισσιανοί είχαν «καταραστεί» τον τόπο τους. 

Το χωριό-φάντασμα, που διατηρείται πλέον ως μουσείο, αποτελείται από εκατοντάδες κατοικίες και δύο εκκλησίες, οι οποίες καλύπτουν ένα μικρό μέρος βουνοπλαγιάς και χρησιμεύουν ως τόπο στάθμευσης για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη Φετίγιε και το Ολουντενίζ.

Το Λεβίσσι ενέπνευσε τον Λουί ντε Μπερνιέ να γράψει για το «Eskibahçe», το φανταστικό χωριό μέσα στο μυθιστόρημά του Πουλιά χωρίς Φτερά του 2004.

Agdam, Αζερμπαιτζάν 
Μέχρι πριν από 30 χρόνια σε αυτή την πόλη ζούσαν 28 χιλιάδες άνθρωποι. Ο πόλεμος όμως του Ναγκόρνο Καραμπάκ το 1993 τους ανάγκασε να την εγκαταλείψουν. Πολλά σπίτια καταστράφηκαν λόγω των εχθροπραξιών με την πόλη να παραμένει χωρίς κατοίκους μέχρι και σήμερα.

Kadykchan, Ρωσία
Η πόλη κτίστηκε αποκλειστικά από φυλακισμένους στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αφού γειτνίαζε με δύο ορυχεία και σε αυτή ζούσαν πάνω από 10 χιλιάδες εργάτες.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το ένα ορυχείο έκλεισε ενώ και το δεύτερο είχε την ίδια μοίρα μετά από μια έκρηξη το 1996. 
Η Κυβέρνηση της Ρωσίας έλαβε την απόφαση να κλείσει την πόλη με αποτέλεσμα αυτή να μείνει χωρίς ούτε ένα κάτοικο το 2010.

Döllersheim, Austria
Το Ντολερσέιμ αποτελούσε μια από τις πιο ιστορικές επαρχιακές πόλεις της Αυστρίας. Κατά τη διάρκεια της κατοχής από τους Ναζί, οι κάτοικοι της εξαναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν. Μετά τον πόλεμο λόγω των μεγάλων καταστροφών που υπέστη δεν κατοικήθηκε και αποτέλεσε χώρο εκπαίδευσης του στρατού. Σήμερα αποτελεί μνημείο. 

Pripyat, Ουκρανία
Το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ ήταν αυτό που προκαλέσει την ερήμωση της πόλης Pripyat στην Ουκρανία. 

Επρόκειτο για μια πόλη 50 χιλιάδων κατοίκων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά το ατύχημα. 

Συγκεκριμένα 150 κάτοικοι πέθαναν από τον πυρηνικό όλεθρο ενώ η υγεία χιλιάδων άλλων επηρεάστηκαν λόγω της έκθεσης τους στα ψηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Το Pripyat εγκαταλείφθηκε από όλους και από τότε αποτελεί πόλη φάντασμα. 

Oradour-sur-Glane, Γαλλία
Το μικρό γαλλικό χωριό καταλήφθηκε από τους Ναζί και μετά από μια φοβερή σφαγή στις 10 Ιουνίου του 1944 σκοτώθηκαν και οι 642 κάτοικοι του. 
Παρά το γεγονός ότι το χωριό ανοικοδομήθηκε μετά τον πόλεμο, ο Γάλλος Πρόεδρος Τσαρλς Ντε Γκώλ αποφάσισε το Oradour-sur-Glane να διατηρηθεί ως μνημείο. 

Texola, Oklahoma, ΗΠΑ
Τοποθετημένο κατά μήκος του πιο διάσημου αμερικανικού δρόμου, του Route 66, η κωμόπολη αριθμούσε περίπου 2 χιλιάδες κατοίκους. 
Μετά την κρίση του βαμβακιού στις ΗΠΑ και λόγω του γεγονότος ότι δίπλα από την πόλη υπήρχε ένας μεγάλος σκουπιδότοπος οι άνθρωποι απογοητευτήκαν και άρχισαν σιγά σιγά να την εγκαταλείπουν. Σήμερα στην πόλη ζουν μόλις 35 άτομα σε μια μικρή φυλακή.

Craco, Ιταλία
To χωριό Craco στην επαρχία της Ματέρα αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Ιταλίας, αφού εκεί γυρίστηκαν γνωστές ιταλικές και αμερικανικές ταινίες συμπεριλαμβανομένου του Βασιλιά Δαυίδ με τον Richard Gere, τα Πάθη του Χριστού με τον Mel Gibson και άλλες. 

Το χωριό εγκαταλείφθηκε μαζικά από τους κατοίκους του το 1920, όταν αποφάσισαν να μεταναστεύσουν μαζικά στις ΗΠΑ. 

Λίγα χρόνια αργότερα ακολούθησε μια κατολίσθηση, μετά από σεισμό με αποτέλεσμα το χωριό να μείνει πλήρως εγκαταλελειμμένο.

Bodie, California, ΗΠΑ
Της αποδόθηκε ο όρος «πόλη φάντασμα» και μάλλον ήταν κατατοπιστικότατος. 

Πρόκειται για μα πόλη στην επαρχία της Νεβάδα, 75 χιλιόμετρα από τη λίμνη Tahoe. H πόλη άκμασε από την εξώρυξη χρυσού, ωστόσο έμεινε πίσω τεχνολογικά και σιγά σιγά ο πληθυσμός της άρχισε να την εγκαταλείπει για πιο ευημερούσες περιοχές. 

Η πόλη εγκαταλείφθηκε πλήρως την πρώτη δεκαετία του 1910 και από τότε αποτελεί ένα ανοιχτό μουσείο. Την προστασία της ανέλαβε το ίδρυμα Bodie.

Hashima Island, Ιαπωνία
Το νησί της Ιαπωνίας αποτέλεσε περιοχή εξόρυξης άνθρακα σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο του Ναγκασάκι. Γνώρισε περιόδους ευημερίας μεταξύ του 1887 μέχρι το 1974.

Ωστόσο η μείωση της χρήσης του άνθρακα και η αύξηση χρήσης πετρελαίου ανάγκασε τους κατοίκους του να το εγκαταλείψουν.


Σήμερα αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

 

Δειτε Επισης

Απαντά στο Politico για τα περί δούρειου ίππου του Musk o Φειδίας-«Πώς μπορεί να είμαι και να μην το ξέρω;»
Ο λόγος στη Βουλή για το δικαίωμα ψήφου στα 17-Οι αλλαγές που θα φέρει στο πολιτικό σκηνικό
«Hayir» στα πάντα από τον Τατάρ-Η ατζέντα για αναγνώριση και τα εσωτερικά του κίνητρα
Αρχιεπίσκοπος: Ο Μακάριος να γίνει το μέτρο για εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Ομήρου: Αδήριτη αναγκαιότητα η συνεπής εθνική στρατηγική για Κυπριακό
Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17