Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της διαρροής διπλωματικών εγγράφων που προκάλεσε ένταση Λονδίνου-ΗΠΑ

Ταυτοποιήθηκε ο ύποπτος της διαρροής απόρρητων διπλωματικών εγγράφων που προκάλεσαν ένταση μεταξύ Λονδίνου και Ουάσινγκτον και οδήγησαν στην παραίτηση του Βρετανού πρεσβευτή στις ΗΠΑ, ανέφερε δημοσίευμα της κυριακάτικης έκδοσης της βρετανικής εφημερίδας Times.

Ο Βρετανός πρώην πρεσβευτής Κιμ Νταρόκ παραιτήθηκε ύστερα τις επιθέσεις που δέχθηκε μέσω Twitter από τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ αφού η εφημερίδα Mail δημοσίευσε εμπιστευτικά διπλωματικά του τηλεγραφήματα, στα οποία χαρακτήριζε ανίκανη την αμερικανική κυβέρνηση.

Την Παρασκευή η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι η αντιτρομοκρατική της υπηρεσία, που ερευνά παραβιάσεις της νομοθεσίας περί κρατικών απορρήτων, ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση.

Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα των Sunday Times, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές, ένας ύποπτος έχει ταυτοποιηθεί, ενώ έχουν αποκλειστεί οι ισχυρισμοί ότι η διαρροή των διπλωματικών τηλεγραφημάτων ήταν αποτέλεσμα παράνομης πρόσβασης (χακαρίσματος) σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

«Πιστεύουν ότι γνωρίζουν ποιος διέρρευσε τα τηλεγραφήματα του πρεσβευτή», τόνισε στους Times μια κυβερνητική πηγή, που δεν κατονομάζεται. «Τώρα, πρέπει να στοιχειοθετηθεί η υπόθεση ώστε να μπορεί να σταθεί στο δικαστήριο. Ήταν κάποιος που είχε πρόσβαση σε ιστορικά αρχεία. Μπήκαν και άρπαξαν πολλά αρχεία. Ήταν κάπως άξεστο», τόνισε η πηγή.

Και οι Times και η Mail ανέφεραν ότι αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών από το Επιτελείο Κυβερνητικών Επικοινωνιών (GCHQ), τη βρετανική υπηρεσία ηλεκτρονικών πληροφοριών, θα αναμειχθούν στην έρευνα για να εντοπιστεί ο ύποπτος χτενίζοντας email και αρχεία τηλεφωνικών συνομιλιών.

Πηγή: cnn.gr

Δειτε Επισης

Παιδιά με αποσκευές γεμάτες θλίψη, πόνο και πληγές-Οι ευχές για δικαιώματα και η σκληρή πραγματικότητα
Καμία ανησυχία στην Κύπρο από τη μετάλλαξη δότη σπέρματος στο Βέλγιο-Πώς λειτουργεί το σύστημα ελέγχου
Προηγείται η ανακουφιστική φροντίδα πριν την ευθανασία-Η ανάγκη για θεσμοθέτηση και ισότιμη πρόσβαση
Το (never)surrender των κομμάτων στην ανυποληψία, οι ασφυκτικές πιέσεις και οι σύγχρονοι «σωτήρες»
Φόβοι για ρωσική επίθεση στην Ευρώπη-Η Γερμανία σχεδιάζει επέκταση των καταφυγίων
Επιτήδειοι κατάφεραν να εξαπατήσουν 34χρονο και να του αποσπάσουν πάνω από 119 χιλιάδες ευρώ
Τουλάχιστον 36 Παλαιστίνιοι νεκροί από πυρά κοντά σε κέντρο διανομής βοήθειας της Γάζας
Από αναθυμιάσεις πιθανόν να έχασε τη ζωή ο 27χρονος στον Ύψωνα-Ήταν μόνος του στην οικία
Νέα θεωρία για την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚάν-Ενδεχομένως να σκοτώθηκε σε τροχαίο
Παζαρεύει ο Χαφτάρ με το τουρκολιβυκό μνημόνιο-Ούτε το εγκρίνει, ούτε το απορρίπτει