Η «επανάσταση» που ξεκίνησε στην Μασαχουσέτη ο Τίτε βρήκε την πρώτη ανταμοιβή της!

Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για τον Τίτε και την νέα εθνική Βραζιλίας που παρουσίασε στο πρόσφατο  Copa América όπου δίχως τον πολυδιαφημισμένο και πιο ακριβή μεταγραφή παγκοσμίως Νειμάρ, κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο για 10η φορά στην ιστορία της!
 
Όπως και να το δει κανείς η εθνική Βραζιλίας μπορεί να είναι η κορυφαία ομάδα του πλανήτη σε επίπεδο Παγκοσμίου κυπέλλου με τις 7 κατακτήσεις, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για το Copa América. Εκεί τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Ηγείται η όχι μεγάλη σε πληθυσμό αλλά σίγουρα ισχυρή σε θέληση και μαχητικότητα, Ουρουγουάη των 4 εκ. κατοίκων η οποία έχει πάρει το έπαθλο 15 φορές. Δίκαια λοιπόν θεωρείται η πιο επιτυχημένη ομάδα της εν λόγω διοργάνωσης.
 
Η Βραζιλία που είναι Τρίτη στο  Copa America. (πίσω από την Αργεντινή με 14) έπιασε διψήφιο νούμερο, μετά την φετινή επιτυχία της. Η ομάδα του Τίτε ο οποίος ανέλαβε τα «ηνία της» πριν από 3 χρόνια, κατάφερε να δημιουργήσει ένα ισχυρό συγκρότημα, που έδειξε τις δυνατότητές του στη πρόσφατη διοργάνωση που διεξήχθη στα γήπεδα της Βραζιλίας.
 
Η «σελεσάο» λοιπόν παίζοντας περισσότερο ως …ευρωπαική παρά λατινοαμερικανική ομάδα, κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια (ακόμη και την Αργεντινή του Μέσι) και στον τελικό που έγινε στο Μαρακανά, επικράτησε με 3-1 του Περού. Η εθνική Βραζιλίας δικαίωσε τον τίτλο του φαβορί, καθώς και της Οικοδέσποινας η οποία όταν φιλοξενεί το Copa America, βγαίνει πάντα νικήτρια. Ηδη άλλες 4 προηγούμενες φορές που η διοργάνωση διεξαγόταν εντός χώρας, αναδείχθηκε και τις 4 νικήτρια.
 
Φυσικά θα χρειασθούν πολλά  περισσότερα από καλά αποτελέσματα για να αποκατασταθεί η αγάπη της Βραζιλίας για την εθνική της ομάδα, καθώς κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ή να ξεχάσει την εντός έδρας συντριβή που υπέστη το 2014 με 7-1 από την αντίστοιχη της Γερμανίας. Ή και την πρόωρη έξοδό της στο Παγκόσμιο κύπελλο του 2018 στα γήπεδα της Ρωσίας.
 
Ο Εβέρτον που παίζει στην Γκρέμιο και είχε θαυμάσια απόδοση σε όλη την διοργάνωση, είναι ένας από τους ελάχιστους που αγωνίζονται σε ομάδα της Βραζιλίας. Έπειτα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα περισσότερα φιλικά ματς που διεξάγονται γίνονται εκτός χώρας,  για λόγους μάρκετινγκ. Οι  ευκαιρίες για τους ντόπιους οπαδούς να δουν ζωντανά τους διεθνείς τους  είναι περιορισμένες . Και ακόμη τα  εισιτήρια είναι εξαιρετικά ακριβά ότνα η «σελεσάο» παίζει στο «σπίτι της».  Ο παραδοσιακός φίλαθλος  έχει συμπιεστεί αρκετά .
                                       
Η σπουδαία δουλειά του Τίτε
Πριν από τρία χρόνια στο Foxborough της Μασαχουσέτης, το Περού είχε νικήσει 1-0 την στο στάδιο  Centenario την Βραζιλία και την είχε αποκλείσει από τη συνέχεια του   Copa America.  Αυτή ήταν μια μεγάλη ταπείνωση. Ήταν η πρώτη φορά που η Βραζιλία απέτυχε να φτάσει στα προημιτελικά  σε 21 χρόνια. Έκτοτε ο Τίτε που ανέλαβε το «τιμόνι της» πραγματοποίησε μία μεγάλη επανεξέταση της υπόθεσης εθνική ομάδα. Έτσι καθώς είναι και ένας  πολύ πιο πνευματικά ανώτερος  προπονητής (απ ότι ο προκάτοχός του, Ντούνγκα) , έβαλε μπροστά ένα  πολύ πιο προοδευτικό στυλ, που έφερε τα πλέον θετικά αποτελέσματα. 
 
Αλλά δεν είναι μόνο o Εβέρτον που κάλυψε επάξια την απουσία του Νειμάρ. Ήταν ο μεσοεπιθετικός, Φιλίπε Κουτίνιο που ξεκινούσαν από αυτόν σχεδόν όλες οι επιθετικές ενέργειες της «σελεσάο».  Θαυμάσιος επίσης ήταν ο Αρτούρ δείχνοντας ότι η η απουσία του στο  Παγκόσμιο Κύπελλο τον περασμένο χρόνο, ήταν εμφανέστατη. Ήταν ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε Κουτίνιο και Κασεμίρο αλλά κι αυτός που ανά πάσα στιγμή βρισκόταν δίπλα στους δύο επιθετικούς , τον Φιρμίνιο και τον Γκάμπριελ Ζεσούς ανοίγοντας νέους διαδρόμους προς την αντίπαλη εστία.  Ο τερματοφύλακας, Άλισον Μπέκερ που ίσως αυτή τη στιγμή να είναι ο κορυφαίους του κόσμου. Είχε να δεχθεί γκολ από τον Μάιο και μόλις μία φορά παραβιάσθηκε η εστία του. Και βεβαίως άπαντες υποκλίνονται στο ταλέντο και την κλάση του Ντάνι Άλβες ο οποίος έφτασε να βάλει στην ήδη πλούσια συλλογή του το 40 τρόπαιο… Ο 37χρονος σπουδαίος μπακ ήταν πανταχού παρών…
 
Η εθνική  Βραζιλίας δέχθηκε μόλις 1 γκολ στα 6  παιχνίδια της διοργάνωσης. Μάλιστα τις ημέρες που οι ποδοσφαιριστές της ήταν ιδιαίτερα κεφάτοι , έπαιξε με μια ευχέρεια που καμία άλλη ομάδα δεν μπόρεσε να παρουσιάσει. . Σε μία διοργάνωση  που ήταν γεμάτη δράμα , και δέσμευση για επιτυχία και λιγότερο ποιότητα η  Βραζιλία ήταν πιθανώς η πιο σταθερή ομάδα. Οπότε και ο Τίτε που έως και την τελευταία στιγμή η θέση του ήταν  προφανώς υπό απειλή, τώρα  πρέπει να λάβει μεγαλύτερη πίστωση χρόνου.
Βεβαίως εξακολουθεί να υπάρχει μία  άποψη που τείνει να εκφράζεται μόνο σε ψίθυρους, αλλά η ουσία είναι ότι η επιτυχία της εθνικής Βραζιλίας οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό πρώτα στον προπονητή της, Τίτε και έπειτα στους ποδοσφαιριστές του, που έδειξαν την αξία τους δίχως και το πιο λαμπρό τους αστέρι (τουλάχιστον από πλευράς δημοσιότητας και κόστους μετεγγραφής) του Νειμάρ.
 
Εν τέλει η ουσία είναι ότι αυτή η εθνική Βραζιλίας που παρουσίασε ο Τίτε στο πρόσφατο  Copa America  είναι η πιο ισορροπημένη ομάδα , με χαρακτήρα και ηρεμία ,   που  είχε πιθανότατα από τότε που κατέκτησε για τελευταία φορά (έως φέτος) το τρόπαιο στην εν λόγω διοργάνωση το 2007 και δίκαια πήρε το βαρύτιμο έπαθλο…. 
 
Μάνος Σταραμόπουλος
 
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 

Δειτε Επισης

Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B
Νέο ισραηλινό κύμα επιθέσεων κατά στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
Εξηγεί στον Γκουτέρες τους λόγους που είπε όχι σε μία τριμερή συνάντηση ο Τατάρ
Πάνω από 150 νέες καταγγελίες γυναικών εναντίον του Αλ Φαγιέντ-«25 χρόνια σεξουαλικών επιθέσεων»
Μπήκαν σε κοσμηματοπωλείο από τρύπα στο ταβάνι και έφυγαν με χρυσαφικά αξίας 15,000 ευρώ
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά μετά από επίθεση στην περιφέρεια Κρασνοντάρ-Εκκένωσαν πάνω από 1.000 κατοίκους
«Σχεδίαζαν εισβολή στη Γαλιλαία»-Ο IDF ανακοίνωσε τους διοικητές της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν
Νέα πρόκληση Ερντογάν-Θα ζητήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα
Καταγγελία Ισραηλινών σε βάρος Ελληνοκύπριου για απάτη με αγοραπωλησίες διαμερισμάτων
«Το Ισραήλ ήθελε να κόψει το κεφάλι της Χεζμπολάχ, δεν το πέτυχε»-Η άγνωστη επιχείρηση της Μοσάντ το 1996