Ασύλληπτη τραγωδία στη Χαλκιδική-Φονική θεομηνία με έξι νεκρούς (pics-video)
06:44 - 11 Ιουλίου 2019
Οι συνθήκες που χάθηκαν οι ζωές των έξι τουριστών αναδεικνύουν την τραγικότητα των στιγμών. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά, ο τυφώνας σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του, αφήνοντας πίσω του καταστροφή και θάνατο.
- Βίντεο–σοκ από τη στιγμή της θεομηνίας στη Χαλκιδική
- Ο δορυφόρος αποτυπώνει το χάος στην Χαλκιδική (χάρτης)
Τα θύματα; Μία μητέρα 54 ετών και ο 8χρονος γιος της, οι οποίοι έτρωγαν σε ταβέρνα στη Νέα Πλάγια, όταν ο τυφώνας παρέσυρε την οροφή, η οποία τους καταπλάκωσε και τους τραυμάτισε θανάσιμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Γιάννης Καλλιάνος εξηγεί γιατί έγινε η θεομηνία στη Χαλκιδική
Ένας Ρώσος πατέρας και ο μόλις δύο ετών γιος του, περνούσαν σε περιοχή που είχε δέντρα στη Νέα Ποτίδαια. Ο τυφώνας παρέσυρε ό,τι δέντρο βρήκε μπροστά του. Ένα από αυτά καταπλάκωσε τον άτυχο τουρίστα από τη Ρωσία και το παιδάκι του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε τρία σημεία βρήκαν θάνατο οι έξι τουρίστες στη Χαλκιδική-Όλα έγιναν σε δέκα λεπτά
Δύο ηλικιωμένοι από την Τσεχία, ο γιος τους και ο 19χρονος εγγονός τους, είχαν σταθμεύσει με το τροχόσπιτό τους σε παραλία στην Σωζόπολη. Ο τυφώνας παρέσυρε σαν κούτσουρο το τροχόσπιτο. Το ζευγάρι των ηλικιωμένων βρήκε ακαριαίο θάνατο, ενώ τραυματίστηκε ο γιος, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπως και ο 19χρονος εγγονός, με σαφώς ελαφρύτερα τραύματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Την ώρα της φονικής καταιγίδας στη Χαλκιδική, εκκενώνονταν κατασκηνώσεις λόγω πυρκαγιάς στον Παρνασσό
Ενδεικτικό είναι το βίντεο που ακολουθεί, το οποίο καταδεικνύει τη σφοδρότητα της καταιγίδας:
Ο στρατός θα συνδράμει
Ο στρατός θα βοηθήσει στις ενέργειες στην Χαλκιδική μετά την φονική θεομηνία που χτύπησε την περιοχή και σκότωσε έξι ανθρώπους.
Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, μετά από σύσκεψη αποφασίστηκε δυνάμεις του στρατού να συνδράμουν στο έργο της Πολιτικής Προστασίας. «Η μεγαλύτερη ανάγκη προς το παρόν είναι η μεταφορά γεννητρίων προκειμένου να αποκαταστήσουμε έστω και προσωρινά την παροχή ενέργειας».
Παράλληλα όπως είπε θα μεταφερθούν και μηχανήματα του στρατού τα οποία θα βοηθήσουν σε κάθε ενέργεια αποκατάστασης των ζημιών στην περιοχή. «Ο Ελληνικός Στρατός είναι σε ετοιμότητα να εφαρμόσει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης. Υπάρχει σχέδιο, υπάρχει ταχύτητα εκτέλεσης, θα υπάρχει και αποτέλεσμα. Έχουν δοθεί και οι απαραίτητες εντολές από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Αγνοείται ψαράς στη Νέα Καλλικράτεια
Η φονική κακοκαιρία έχει σαρώσει ολόκληρη την περιοχή της Χαλκιδικής, όπου ήδη μετράμε πέντε νεκρούς.
Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι έρευνες από το λιμενικό σώμα στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας για τον εντοπισμό ενός 62χρονου αλιέα, που βγήκε το απόγευμα για ψάρεμα με το σκάφος του ενώ στην περιοχή επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες.
Στις έρευνες συμμετέχουν πλωτό του λιμενικού, παραπλέον πλοίο και πέντε αλιευτικά.
Οι εικόνες από το πέρασμα του τυφώνα είναι σοκαριστικές:
Την οδύνη του για τα θύματα της θεομηνίας στη Χαλκιδική εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, νωρίς σήμερα το πρωί, στο δημαρχείο Νέας Προποντίδας στα Νέα Μουδανιά. «Θέλω να εκφράσω την οδύνη μου εκ μέρους όλων […] Θρηνούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών και είμαστε αλληλέγγυοι στους συγγενείς τους, στους ανθρώπους που έχασαν τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους», τόνισε ο υπουργός.
«Θα είμαστε αλληλέγγυοι και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ως χώρα, για να συμπαρασταθούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών», πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας πως μεταξύ των έξι νεκρών, υπηκόων Ρωσίας, Ρουμανίας και Τσεχίας, είναι και δύο παιδιά. Ένας ψαράς αγνοείται και βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση με όλα τα μέσα για τον εντοπισμό του.
«Είμαστε εδώ όλοι μαζί για να συμπαρασταθούμε στη Χαλκιδική, να θρηνήσουμε τα αθώα θύματα και ταυτόχρονα να κλείσουμε πολύ γρήγορα τις πληγές -και θα το κάνουμε- γιατί αυτή είναι η αποστολή μας, αυτή είναι η αποστολή των Σωμάτων Σσφαλείας, αυτή είναι η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτή είναι η αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γιατί τελικά όλοι μας συνεργαζόμενοι μπορούμε να φέρουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Απένειμε, δε, τα εύσημα σε όλους όσοι εργάζονται για να αποκαταστήσουν τις ζημιές. «Θέλω να απονείμω τα εύσημα σε όλους όσοι είναι παρόντες εδώ κι ένα 24ωρο και με αυταπάρνηση εργάζονται για να αποκαταστήσουν τις ζημιές και να ομαλοποιήσουν τη ζωή των πολιτών στη Χαλκιδική. Θα εργαστούμε και τις επόμενες ώρες και μέρες έτσι ώστε να επανέλθει η ζωή στην περιοχή. Αυτό είναι το καθήκον μας» υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Ο υπουργός έφτασε στα Νέα Μουδανιά γύρω στις 6:30 το πρωί προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Νέας Προποντίδας «για τη διαχείριση ενός πολύ κρίσιμου περιστατικού», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στις δηλώσεις που ακολούθησαν.
Καταγραφή και αποκατάσταση ζημιών
Όπως ανέφερε ο υπουργός, «τις επόμενες μέρες θα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές με βάση τους ισχύοντες νόμους», ενώ «αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απογράφει και καταγράφει τις ζημιές στις υποδομές και σε λίγο έρχονται συνεργεία για να καταγράψουν και να απογράψουν τις ζημιές στις ιδιωτικές περιουσίες, στα σπίτια και στις επιχειρήσεις, όπου αυτές υπάρχουν».
Σε ό,τι αφορά την ηλεκτροδότηση της περιοχής, όπου καταγράφονται πολλά προβλήματα από τις πρώτες ώρες των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή, ο κ. Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε: «ο ΔΕΔΔΗΕ έρχεται με δεκάδες υπαλλήλους, τεχνικούς προκειμένου, όπως μας διαβεβαίωσε, μέχρι το βράδυ σε ό,τι τον αφορά να ολοκληρώσει την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της περιοχής. Ωστόσο, υφίσταται το πρόβλημα με τον ΑΔΜΗΕ, με την υψηλή τάση, και αυτή τη στιγμή κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια και μέσα από το υπουργείο Ενέργειας, προκειμένου πολύ γρήγορα ο διοικητής του ΑΔΜΗΕ και όλοι οι αρμόδιοι να είναι εδώ, ώστε πολύ γρήγορα να αρθούν τα εμπόδια στον δρόμο και στη συνέχεια να επιδιορθωθεί το δίκτυο της υψηλής τάσης που είναι αναγκαίο να επιδιορθωθεί προκειμένου να δουλέψει και το δευτερεύον δίκτυο. Υπάρχει ένα ζήτημα ηλεκτροδότησης της περιοχής διότι φιλοξενούνται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις ξενοδοχειακές και επιχειρήσεις εστίασης, που φιλοξενούν πάρα πολύ κόσμο και συνεπώς είναι ζήτημα βιωσιμότητας, οικονομικής επιβίωσης της περιοχής».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Θ. Καράογλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, ο δήμαρχος Προποντίδας Μανώλης Καρράς, ο διοικητής του Γ Σώματος Στρατού, καθώς και στελέχη της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού. Η αναισθησιολόγος του ΕΚΑΒ Χριστίνα Καραμπελίδου ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για το σύνολο των τραυματιών που μεταφέρθηκαν κατά την διάρκεια της θεομηνίας στα νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης.