Βιβλική καταστροφή και απόλυτο χάος-Μαζεύει τα συντρίμμια της η Χαλκιδική
17:33 - 11 Ιουλίου 2019
Τα φαινόμενα ξεκίνησαν χθες το βράδυ και, μέσα σε λίγη ώρα, σε 10 λεπτά, στοίχισαν ανθρώπινες ζωές και προκάλεσαν τεράστιες υλικές καταστροφές. Εν τω μεταξύ, 120 άτομα τραυματίστηκαν από την κακοκαιρία. Μια γυναίκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ πέντε παιδιά έχουν τραυματιστεί. Η Πυροσβεστική ανέφερε ότι μετά τη θεομηνία προχώρησε σε 50 απεγκλωβισμούς ατόμων, ενώ έλαβε και 600 κλήσεις για βοήθεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒINTEO: Η φονική θεομηνία εξαφάνισε από το δορυφόρο τα δύο πόδια της Χαλκιδικής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σαν να πέρασε τυφώνας... Εικόνες αποκάλυψης από drone στη Χαλκιδική
Με βάση τα όσα ανέφερε ο γενικός διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, η ηλεκτροδότηση ξεκίνησε να αποκαθίσταται σταδιακά σε περιοχές της Σιθωνίας και του τρίτου ποδιού, ωστόσο, στο Δήμο Νέας Προποντίδας δεν πρόκειται να δοθεί ρεύμα νωρίτερα από αργά το βράδυ της Πέμπτης, ενώ στην Κασσάνδρα είναι ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα.
Εκεί η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης δεν μπορεί να ολοκληρωθεί νωρίτερα από την Παρασκευή, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η παροχή ρεύματος να αποκατασταθεί το Σάββατο. «Στην Κασσάνδρα τα ξενοδοχεία έχουν γεννήτριες. Αυτήν τη στιγμή όλες μας οι ενέργειες έχουν ως στόχο να δοθεί ρεύμα στα σπίτια και στα καταστήματα της Κασσάνδρας το αργότερο μέχρι αύριο. Ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Επίσης, πιστεύουμε ότι μέχρι σήμερα το βράδυ θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο Δήμο Νέας Προποντίδας, στη Σιθωνία και στην περιοχή της Ουρανούπολης», σημειώνει ο κ. Στεργιάδης.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κασσάνδρας, Βασίλης Κυρίτσης, τονίζει ότι συνέπεια της διακοπής στην ηλεκτροδότηση είναι η Χαλκιδική να μην έχει και νερό από το πρωί της Πέμπτης, αφού τα αντλιοστάσια στις γεωτρήσεις και στις δεξαμενές δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ρεύμα. Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι τις επόμενες ώρες θα τοποθετηθούν σε διάφορες γεωτρήσεις και αντλιοστάσια μεγάλες γεννήτριες του στρατού και της ΔΕΗ, ώστε να αποκατασταθεί νωρίτερα η υδροδότηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Παντού άκουγες ουρλιαχτά»-Η συγκλονιστική μαρτυρία 13χρονης στη Χαλκιδική
«Πιστεύω ότι μέχρι το βράδυ θα τοποθετηθούν οι μεγάλες γεννήτριες του στρατού και της ΔΕΗ. Λαμβάνονται όλα τα μέτρα, για να αποκατασταθούν το γρηγορότερο δυνατό οι βλάβες. Ένα από αυτά προβλέπει τη μετακίνηση στην περιοχή μας πολύ μεγάλων γεννητριών από ιδιωτικές επιχειρήσεις», αναφέρει ο κ. Κυρίτσης
Τεράστια η ζημιά στις επιχειρήσεις
Για απόλυτη καταστροφή στη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων κάνει λόγο στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ένας τεράστιος αριθμός προϊόντων έχει καταστραφεί, αφού τα ψυγεία και οι καταψύκτες δε λειτουργούν ήδη εδώ και περίπου είκοσι ώρες, με συνέπεια τεράστια οικονομική ζημιά για τους επιχειρηματίες. «Μιλάμε για απόλυτη καταστροφή. Όλα τα προϊόντα των καταστημάτων, που πρέπει να διατηρούνται σε ψυγεία, έχουν καταστραφεί, αφού ρεύμα δεν υπάρχει από χθες στις 11:00 το βράδυ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σπάνιο το φαινόμενο που έπληξε τη Χαλκιδική-Τι είναι η supercell καταιγίδα
Καταστήματα εστίασης, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία, ψυγεία μεταφοράς κρέατος και άλλες επιχειρήσεις έχουν πετάξει τεράστιο όγκο προϊόντων. Επίσης, έχουν καταστραφεί όλα τα beach bars. Όσων οι κεντρικές εγκαταστάσεις γλύτωσαν από την καταστροφή, έχουν χάσει ομπρέλες και ξαπλώστρες, αφού τα πήρε η θάλασσα.
Ξεκινήσαμε να μαζεύουμε αιτήσεις επιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιές από τη θεομηνία και ζητήσαμε βοήθεια και από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας», σημειώνει ο κ. Κουφίδης. Κατά τον ίδιο, σε περιοχές που αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση, θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα εργασία υδραυλικοί στα αντλιοστάσια, για να αντιμετωπιστεί και το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης νερού.
Φεύγουν οι τουρίστες
Όπως αναφέρει ακόμα ο κ. Κουφίδης, από το πρωί της Πέμπτης είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των τουριστών που εγκαταλείπου τις πληγείσες περιοχές της Χαλκιδικής. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Βαλκάνιοι, που έφτασαν στη Χαλκιδική με τα οχήματά τους. Ωστόσο, φεύγουν και τουρίστες άλλων εθνικοτήτων, αφού πλέον δεν υπάρχουν υποδομές στις πληγείσες περιοχές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Σοκαρισμένοι οι τουρίστες που έζησαν τη θεομηνία
Αίτημα στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε.
Αίτημα για την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για φυσικές καταστροφές έστειλε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη,
«Η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κινητοποιήθηκε άμεσα, δίνοντας σαφείς κατευθύνσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίσπευση της καταγραφής των ζημιών και την τεκμηρίωση του κόστους τους, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Κύρια ευθύνη μας είναι ο καθορισμός των αναγκών χρηματοδότησης για έργα αποκατάστασης ή ενέργειες ανακούφισης του τοπικών πληθυσμών, καθώς και η εκτίμηση της δυνατότητας κινητοποίησης αντίστοιχων χρηματοδοτικών μέσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη, αποστείλαμε αίτημα για την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για φυσικές καταστροφές», δήλωσε.