Ν.Χριστοδουλίδης: Σε κρίσιμη συγκυρία το Κυπριακό, αλλά ελπίδες από κάθοδο Λουτ

Το Κυπριακό βρίσκεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι με την κάθοδο της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζειν Χολ Λουτ στην Κύπρο θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση δημιουργίας προοπτικών για επανέναρξη των συνομιλιών.

Μιλώντας στην Επαρχιακή Επιτροπή Λάρνακας-Αμμοχώστου του ΚΥΚΕΜ με θέμα «Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και το θέμα της Αμμοχώστου», ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι οι προφορικές διαβεβαιώσεις που είχαμε από πλευράς ΗΕ ήταν ότι μετά και την ολοκλήρωση των εκλογών στην Τουρκία αλλά και την εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα θα ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια.

Θεωρώ, είπε, ότι για το Κυπριακό είμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία εάν λάβουμε υπόψη τα τετελεσμένα που η Τουρκία επιχειρεί να προωθήσει, είτε επί του εδάφους, είτε επί της θαλάσσης, είτε επί της εμπλοκής της στις κατεχόμενες περιοχές.

Βλέπουμε μέσα από κινήσεις αλλά και την προώθηση κάποιων συγκεκριμένων Τ/κ πολιτικών να επιδιώκουν να προωθήσουν μια άλλης μορφής λύσης στο Κυπριακό, είπε, και τόνισε ότι δεν μπορεί σε καμία απολύτως περίπτωση να γίνει αποδεκτό αυτό, καθώς  οποιαδήποτε άλλη μορφή λύσης από αυτή που συζητούμε σήμερα σίγουρα θα οδηγήσει σε αρνητικές εξελίξεις για το σύνολο του κυπριακού λαού, Ε/κ και Τ/κ.

Υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις 14 Ιουνίου αποτάθηκε στον ΓΓ του ΟΗΕ προτείνοντας του τρεις συγκεκριμένους τρόπους για επανέναρξη της διαδικασίας, ο πρώτος αφορούσε συνάντηση με τον κ. Ακιντζί στην παρουσία της κ. Λουτ, ο δεύτερος ήταν συνάντηση με τον κ. Ακιντζί στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ, και ο τρίτος τρόπος να ξαναγίνει συνάντηση τύπου Κραν Μοντανά έτσι ώστε να δούμε πώς δημιουργούνται οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών.

Είπε ότι ο Πρόεδρος είχε χθες βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Λουτ και ότι το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα επισκεφθεί την Κύπρο η κ. Λουτ, η οποία ήδη τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε τις συζητήσεις μαζί με τους Βρετανούς, μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση να συζητήσουμε, να δούμε πώς δημιουργούνται οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών», είπε ο Υπουργός για την κάθοδο Λουτ.

Ανέφερε ότι τα θέματα διαφωνίας που υπάρχουν, όπως προέκυψαν στο Κραν Μοντανά, είναι ξεκάθαρα και πολύ συγκεκριμένα και πρόσθεσε πως μια ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών μπορεί, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα από την διαπραγμάτευση, να οδηγήσει σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Οι διαπραγματεύσεις, είπε, εφόσον επαναρχίσουν, θα είναι από το σημείο που μείναμε στο Κραν Μοντανα. Πρόσθεσε ότι εάν υπάρχει πραγματικά πολιτική βούληση μπορεί να βρεθεί λύση σε  πολύ σύντομο διάστημα.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε ότι θα λύσει το Κυπριακό μόνο εάν νοιώσει ότι μέσα από τη λύση εξυπηρετούνται τα δικά της συμφέροντα, ούτε των Τ/κ, ούτε καμίας τρίτης χώρας. Θεωρούμε, ανέφερε, ότι σήμερα  υπάρχουν δεδομένα που μια ορθολογικά σκεπτόμενη Τουρκία θα μπορεί να δει ότι θα έχει οφέλη για την ίδια μέσα από τη λύση του Κυπριακού.
 
Είπε ακόμη ότι η τουρκική προσέγγιση σε σχέση με την ΑΟΖ της Κύπρου είναι πως περίπου 70% της ΑΟΖ της Κύπρου ανήκει στην Τουρκία και διερωτήθηκε κατά πόσον οι Τ/κ συμπατριώτες μας δέχονται αυτή τη θεώρηση.  
 
Σε ό,τι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου, υπενθύμισε πως έγιναν προσπάθειες και από τους προηγούμενους Προέδρους,  αλλά είπε ότι η πρώτη φορά που ήρθαμε κοντά στο να ανακοινώσουμε κάτι ήταν τον Μάη του 2014 πριν την επίσκεψη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο «όπου είχαμε έρθει σε καταρχήν συμφωνία – από τ/κ πλευράς ήταν ο κ. Οζερσάι – για να εισέλθουν στην περίκλειστη πόλη εμπειρογνώμονες, Ε/κ και Τ/κ, έτσι ώστε να ετοιμαστεί μια μελέτη για το θέμα της ανοικοδόμησης της πόλης». Ωστόσο, είπε, αυτό ναυάγησε το βράδυ πριν την άφιξη του κ. Μπάιντεν αφού οδήγησε την πρόταση σε αδιέξοδο ο κ. Οζερσάι, ο οποίος δεν αποδεχόταν να μπουν Ε/κ ή διεθνείς εμπειρογνώμονες παρά μόνον Τ/κ εμπειρογνώμονες, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό.

Ανέγνωσε επίσης απόσπασμα μιας επιστολής του ΓΓ του ΟΗΕ προς απάντηση μιας από τις πολλές επιστολές που του έστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για το θέμα των Βαρωσίων. Είπε ότι στις 18 Αυγούστου 2017 ο κ. Γκουτέρες ανέφερε στην απαντητική του επιστολή ότι «το θέμα των Βαρωσίων παραμένει προτεραιότητα» και ότι τα ΗΕ δεν έλαβαν μέχρι στιγμής επίσημη πληροφόρηση ή σχέδια για άνοιγμα των Βαρωσίων.

Στην επιστολή του, ο ΓΓ του ΟΗΕ διαβεβαίωνε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι η θέση των ΗΕ στο θέμα παραμένει σταθερή και ότι ο διεθνής οργανισμός βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αρχιεπίσκοπος: Ο Μακάριος να γίνει το μέτρο για εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Ομήρου: Αδήριτη αναγκαιότητα η συνεπής εθνική στρατηγική για Κυπριακό
Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη