Παραιτήθηκε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.-Δεν τον κάλεσε σε σύσκεψη ο Χρυσοχοΐδης
10:57 - 10 Ιουλίου 2019
Μέχρι τις 22 Ιουλίου αναμένεται να έχει συγκροτηθεί το νέο και ολοκληρωμένο σχέδιο αστυνόμευσης για όλη τη χώρα, με την υπογραφή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Ήδη χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. παρουσία του νέου υπουργού, σε μία προσπάθεια να γίνει ολική καταγραφή των αστυνομικών που υπηρετούν σε όλες τις μάχιμες και μη υπηρεσίες της χώρας. Η πρώτη… επίσημη συνάντηση με τα στελέχη της Αστυνομίας, βέβαια, δεν συμπεριλάμβανε τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Αριστείδη Ανδρικόπουλο και άλλους πέντε αντιστράτηγους, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως οδεύουμε σε έκτακτες κρίσεις στην ηγεσία του σώματος. Τις επόμενες μέρες ο κ. Χρυσοχοΐδης αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο πλευρό του νέου υπουργού ο υφυπουργός, Λευτέρης Οικονόμου, υπεύθυνος για την «αντεγκληματική πολιτική», ο οποίος κατά το παρελθόν έχει διατελέσει και αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος υπουργός επιθυμεί να ενισχύσει άμεσα τις περιοχές όπου μαστίζει η εγκληματικότητα, ενώ βασική προτεραιότητά του είναι η αύξηση των περιπολιών στις γειτονιές σε όλα τα προάστια στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Αυτό, σύμφωνα με ανώτατες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναμένεται να γίνει με την άμεση ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ όπως επίσης και τη δημιουργία μίας νέας ομάδας ΔΕΛΤΑ, πιθανότατα με διαφορετικό όνομα, ούτως ώστε να μη… θυμίζει την παλιά ομάδα. Τα προαναφερθέντα είναι στους άμεσους στόχους του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί το «αίσθημα ασφάλειας του πολίτη», γιατί άλλωστε, όπως είπε (χθες κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής παράδοσης παραλαβής), «η Δημοκρατία χωρίς ασφάλεια σαπίζει». Ατυπο ρόλο «συμβούλου» του νέου υπουργού αναμένεται να έχει ο ιστορικός αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Φώτης Νασιάκος (σ.σ. είχε σημαντικό ρόλο στην εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη), ο οποίος βρέθηκε χθες στην Κατεχάκη και συνομίλησε με αξιωματικούς της Αστυνομίας.
Μετά την τελετή στο υπουργείο οκ. Χρυσοχοΐδης έφυγε για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προκειμένου να γίνει και εκεί η αντίστοιχη παράδοση – παραλαβή, με τα καθήκοντα πλέον να μεταβιβάζονται στον αναπληρωτή υπουργό, Γιώργο Κουμουτσάκο. Αφού τελείωσε από τα τελετουργικά συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη για την Πυροσβεστική στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι και ζήτησε από τους επικεφαλής να είναι σε «διαρκή επαγρύπνηση κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου», δίνοντας σαφές μήνυμα για «άμεση κινητοποίηση και προσοχή καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού».
Από το Χαλάνδρι μετέβη στην Κατεχάκη για την πρώτη του σύσκεψη με τους στρατηγούς και τους αντιστράτηγους της ΕΛ.ΑΣ. σε μία προσπάθεια να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την αντεγκληματική πολική. Ο νέος υπουργός ζήτησε από τους επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. συγκεκριμένα νούμερα σχετικά με τον αριθμό των αστυνομικών που υπηρετούν σε διάφορα σημεία σε όλη τη χώρα. «Στόχος ήταν η καταγραφή όλου του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΛ.ΑΣ. σε μία προσπάθεια να σχεδιαστεί η νέα πολιτική της ΕΛ.ΑΣ.», ανέφεραν χθες στον «Ε.Τ.» στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στην τραγωδία στο Μάτι, εκεί όπου έχασαν τη ζωή τους από τη φονική πυρκαγιά πάνω από 100 άνθρωποι: «Υπάρχουν πράγματα, κυρίες και κύριοι, που μας πληγώνουν, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που πολλές φορές μας στοιχειώνουν. Ενα μεγάλο πράγμα που μας πληγώνει είναι το Μάτι, το θέμα της διαχείρισης των κρίσεων. Το Μάτι μας πληγώνει γιατί έχει πληγώσει 100 ανθρώπους, τις οικογένειες 100 ανθρώπων που χάθηκαν. Εχει πληγώσει πολλαπλώς τους ανθρώπους που έχουν υποστεί εκεί τις ζημιές, έχει πληγώσει το δικό μας το αίσθημα, όλων ημών, των Ελλήνων αλλά και των ξένων ανθρώπων, που είδαν ένα περιστατικό, το οποίο θα υποσχεθούμε όλοι εδώ ότι δεν θα ξανά συμβεί ποτέ. Ποτέ ξανά πια Μάτι και ποτέ ξανά Μάτι σημαίνει ορισμένες βασικές προϋποθέσεις».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός, κ. Κουμουτσάκος, επισήμανε πως: «Η χώρα πρέπει να είναι ασφαλής, ως μία δημοκρατική χώρα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να πείσει για δύο πράγματα. Οτι είναι μια δημοκρατική και ασφαλής χώρα αλλά και ταυτόχρονα να έχει το κύρος που της αρμόζει ως φορέας συγκεκριμένου πολιτισμού, του ελληνικού πολιτισμού, να λάμπει και να ακτινοβολεί παντού, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά διεθνώς. Είναι πρόσκληση και πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτήν και σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω πόσο σημαντική είναι η συνεργασία με συμμάχους και εταίρους, ώστε η αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας να πολλαπλασιαστεί».
«Σε μια κοινωνία που βιώνει τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης αναδεικνύεται ως ένα πρώτιστο δικαίωμα του πολίτη για να ζητεί την ασφάλεια αλλά και της Πολιτείας ύψιστο καθήκον να τη διασφαλίσει. Μετά από όσα είπαν οι προλαλήσαντες, αισθάνομαι την ανάγκη απλώς να σας καλέσω για μια δουλειά σκληρή, επίπονη, τη γνωρίζετε», είπε από τη μεριά του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Οικονόμου.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος