Ν. Χριστοδουλίδης: Μέλημά μας ο τερματισμός των τουρκικών ενεργειών και η επανέναρξη συνομιλιών

Μέλημά μας στην παρούσα συγκυρία είναι ο τερματισμός των παράνομων τουρκικών ενεργειών και η δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό, από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σε χαιρετισμό του το βράδυ της Τετάρτης στη δεξίωση της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Κύπρο, για την Εθνική Εορτή της Γαλλικής Δημοκρατίας.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, είπε πως η επιχειρούμενη δεύτερη γεώτρηση της Τουρκίας στα ανατολικά της Κύπρου, δύο μόλις μήνες μετά την έναρξη της παράνομης γεώτρησης δυτικά της Κύπρου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, συνιστά μια κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της Θάλασσας και το εθιμικό διεθνές δίκαιο.
 
Ανέφερε πως δυστυχώς οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες έχουν καταδικαστεί καθολικά από τη διεθνή κοινότητα, αποσταθεροποιούν την περιοχή και στοχεύουν να πλήξουν τις ενεργειακές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου.
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες της κυπριακής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Γαλλίας για την έμπρακτη και ουσιαστική υποστήριξη και αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
 
Παράλληλα, εξέφρασε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, της κυβέρνησης και του κυπριακού λαού, «τη βαθύτατη εκτίμησή μας μας για τη διαχρονική στήριξη και ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Γαλλική Δημοκρατία στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».
  
«Δυστυχώς, η Τουρκία αντί να προσέλθει στο διάλογο, προσπαθεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα, καταπατώντας το διεθνές δίκαιο, και περιφρονώντας επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας για τερματισμό των παράνομων ενεργειών της και σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός των θαλάσσιων της ζωνών», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.
 
Πρόσθεσε πως «δυστυχώς, και παρά την επανειλημμένως εκφρασθείσα θέλησή μας, οι προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών δεν έχουν μέχρι στιγμής θετικό αποτέλεσμα. Η όποια όμως απογοήτευση από την εν λόγω εξέλιξη δεν επιτρέπεται να μας αποθαρρύνει. Αντιθέτως, ενισχύει την αποφασιστικότητά μας για την ανάγκη να επαναρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος που θα οδηγήσει σε τερματισμό της απαράδεκτης σημερινής κατάστασης πραγμάτων και προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού», υπογράμμισε.
 
Επεσήμανε πως «μοναδικός και ξεκάθαρος στόχος και προσδοκία είναι η δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου ευρωπαϊκού κράτους, απαλλαγμένου από τις όποιες εξαρτήσεις τρίτων χωρών, το οποίο θα είναι σύγχρονο, εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και θα δημιουργεί πραγματικά την προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας όλων ανεξαρτήτως των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε εξάλλου απόλυτη ικανοποίηση για το υψηλό και εξαίρετο επίπεδο των σχέσεων Κύπρου -  Γαλλίας, όπως επίσης για την άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, τόσο σε διμερές, όσο και σε ευρωπαϊκό αλλά και σε πολυμερές επίπεδο.
 
Αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου - Γαλλίας στον τομέα ασφάλειας και άμυνας, είπε πως βρίσκονται σε άριστο επίπεδο και πως υπάρχει κοινή πεποίθηση και επιθυμία των δυο χωρών για περαιτέρω επέκτασή τους. Κύπρος και Γαλλία διατηρούμε τις ίδιες ανησυχίες για τα τεκταινόμενα στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, και μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, σημείωσε.
 
«Η σχέση μας είναι, αναμφίβολα, στρατηγικής σημασίας και αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων και ασύμμετρων απειλών στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή. Εκτιμούμε τον κρίσιμο ρόλο που η Γαλλία διαδραματίζει στη διεθνή πολιτική σκηνή και, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στοχεύουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης μας, η οποία είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορεί να συμβάλει θετικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων με τρόπο συλλογικό και αποτελεσματικό», ανέφερε.
 
 Είπε πως η Γαλλία αποτελεί στενό εταίρο και σύμμαχο της Κύπρου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ευρύτερα. «Οι δεσμοί των δύο χωρών αποδεικνύονται έμπρακτα και βασίζονται στις κοινές αρχές του κράτους δικαίου, της διεθνούς νομιμότητας, της εθνικής κυριαρχίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδιαίτερα εντός πλαισίου της ΕΕ, σε μια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της Ευρώπης, η εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αντικατοπτρίζεται, στις κοινές θέσεις που εκφράζουμε σε πληθώρα θεμάτων που απασχολούν την Ευρώπη, αλλά και μέσα από τον συντονισμό των ενεργειών μας. Ταυτόχρονα, η σχέση μας ενισχύεται και μέσα από τη συμμετοχή μας στην Ομάδα των επτά Μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ, όπου υπάρχει συναντίληψη και συντονισμός δράσεων επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος», ανέφερε. 
 
Πρόσθεσε πως φυσική επέκταση της πολύ στενής διμερούς μας σχέσης αποτέλεσε η υπογραφή της Γαλλοκυπριακής Στρατηγικής Ατζέντας, τον Οκτώβριο 2016, η οποία καθορίζει τους κοινούς στόχους συνεργασίας στους τομείς του πολιτικού διαλόγου, της ασφάλειας και άμυνας, της οικονομίας, ως επίσης επί θεμάτων όπως η εκπαίδευση και ο πολιτισμός. Η συνεργασία σε όλους αυτούς τους τομείς μας δίδει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε τις απαραίτητες στρατηγικές προκειμένου να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις μεγάλες προκλήσεις που τίθενται ενώπιον μας, σημείωσε.
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «ο τομέας της Ενέργειας είναι ένα άλλο πεδίο όπου η συνεργασία μας παρουσιάζει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Αναμφίβολα, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας και η συνεργασία μας με τη γαλλική εταιρεία TOTAL, έχουν διανοίξει νέες προοπτικές για τις σχέσεις των δύο χωρών. Η κοινή επιθυμία για αναβάθμιση της γαλλικής παρουσίας στα ενεργειακά δρώμενα της περιοχής θα εξυπηρετήσει όχι μόνο τα κοινά μας συμφέροντα, αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια  της ίδιας της Ευρώπης», σημείωσε.
 
 Είπε ακόμη πως ένδειξη επίσης των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αποτελεί επίσης η συνεργασία που υφίσταται στον τομέα της παιδείας και της εκπαίδευσης, με έμπρακτο παράδειγμα αποτελεί η πετυχημένη λειτουργία του Γαλλοκυπριακού Σχολείου στη Λευκωσία.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες προς τον Πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Κύπρο, Ρενέ Τροκάζ, η θητεία του οποίου τελειώνει σύντομα στο νησί, για τις συνεχείς προσπάθειες που κατέβαλε κατά τη διάρκεια της θητείας του στο νησί για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ως επίσης και για το πλούσιο έργο που αφήνει στη διάδοχό του.
 
«Είμαστε σίγουροι, λαμβάνοντας υπόψη την πολυεπίπεδη δράση του κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Κύπρο, ότι θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται ουσιαστικά για την πατρίδα μας και το σύνολο του κυπριακού λαού», ανέφερε.
 
Παρακάλεσε εξάλλου τον κ. Τροκάζ να μεταφέρει στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και στον γαλλικό λαό εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και όλων των Κυπρίων, ειλικρινή συγχαρητήρια για την Εθνική Εορτή της Γαλλίας, καθώς και ευχές για ευμάρεια, πρόοδο και ειρήνη

Δειτε Επισης

Σε διαχειριστικούς ελέγχους και προσφορές η επικέντρωση της η Ελεγκτικής Υπηρεσίας
Στην Σαμψούντα μετέβη ο Τατάρ
ΑΠΕ, ανταγωνιστικότητα, επενδύσεις στο Σχέδιο Δράσης 2025 του Υπ. Ενέργειας
Νέα παράνοια Τατάρ-«Η Ελλάδα παίζει παιχνίδια για να διακόψει τους δεσμούς μας με την Τουρκία»
Παραπονιούνται στους ξένους επειδή η ΚΔ εφαρμόζει το νόμο για τους σφετεριστές-Συνεχείς συσκέψεις στα κατεχόμενα
Διμερείς σχέσεις συζήτησαν Κόμπος - Πρέσβεις χωρών Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου
Καταδικάζει την έξαρση ρατσιστικών περιστατικών η Λοττίδου-«Θίγουν θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες»
Έπεσαν οι υπογραφές για την πρώτη συλλογική σύμβαση στον ΟΚΥπΥ
Απορρίφθηκαν οι προδικαστικές ενστάσεις του Αϊκούτ-Απαντά στις κατηγορίες στις 22 Νοεμβρίου
Εκτός πλαισίου κινήθηκε και στην Αθήνα ο Φιντάν-Σε επανέναρξη των συνομιλιών ευελπιστεί ο Γεραπετρίτης