Τα αγωνιώδη ερωτήματα, η αντιπυραυλική προστασία και η τύχη στην ατυχία μας

Πολλά ερωτήματα γεμάτα αγωνία αφήνει πίσω του το ατύχημα που συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, όταν-όπως επιβεβαιώνεται-ρωσικός πύραυλος τύπου S-200 προερχόμενος από τη Συρία, «προσγειώθηκε» στον Πενταδάκτυλο, σκορπώντας τον τρόμο και τον πανικό σε κατεχόμενες και ελεύθερες περιοχές.
 
Ο αντιαεροπορικός πύραυλος, φαίνεται να προορίζονται από τον συριακό στρατό για ένα εκ των αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ, η οποία νωρίτερα είχε εκτοξεύσει πυραύλους εναντίον συριακών στρατιωτικών θέσεων στη Χομς και στα προάστια της Δαμασκού.
 
Από πλευράς «αρχών» των κατεχομένων, τόσο μέσα από τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί όσο και μέσα από τις δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι, το περιστατικό στον Πενταδάκτυλο αφέθηκε ξεκάθαρα να διασυνδεθεί με την εμπόλεμη κατάσταση στη Σύρια.
 
Δηλαδή, όπως εν πολλοίς επιβεβαιώνουν ότι προκύπτει μέσα από τις μέχρι στιγμής έρευνες, το αντικείμενο που έπεσε τα ξημερώματα στον Πενταδάκτυλο και συντάραξε την Κύπρο, επρόκειτο για πύραυλο.
 
Ωστόσο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίς το απόγευμα, το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως στο παρόν στάδιο δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα,  αναφορικά με το εν λόγω περιστατικό.   
 
«Οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, «αξιολογούν διαρκώς όλες τις σχετικές πληροφορίες αναφορικά με το ιπτάμενο αντικείμενο που φαίνεται πως εξερράγη λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα πάνω από το κατεχόμενο από την Τουρκία έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συντρίμμια του οποίου κατέπεσαν στην περιοχή του χωριού Βουνό».
 
«Οι Κυπριακές Αρχές», συνεχίζει η ανακοίνωση, «βρίσκονται σε επαφή με τις Αρχές γειτονικών και άλλων φιλικών χωρών, με στόχο τη συλλογή περαιτέρω στοιχείων και πληροφοριών. Στο παρόν στάδιο δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα αναφορικά με το εν λόγω περιστατικό».
 
Σε περίπτωση, πάντως, που όντως το αντικείμενο το οποίο εξερράγη στον Πενταδάκτυλο επρόκειτο για πύραυλο, καθίσταται ξεκάθαρο πως από τύχη και μόνο δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές, μιας και κάτι τέτοιο σίγουρα θα συνέβαινε αν έπεφτε σε κατοικημένες περιοχές, είτε στα κατεχόμενα είτε στα ελεύθερα εδάφη.
 
Την ίδια ώρα, εύλογα πλανάται ανάμεσα στους πολίτες το ερώτημα ως προς το τι είναι, και αν υπάρχει, κάτι που να διασφαλίζει πως ένα ανάλογο περιστατικό δεν θα συμβεί στο μέλλον, χωρίς μάλιστα αυτή τη φορά να είμαστε τόσο τυχεροί όσο και σήμερα το πρωί, όταν ο πύραυλος εξερράγη σε μη κατοικημένη περιοχή.  
 
Συναφώς, αρμόδια πηγή που μίλησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ), τόνισε πως η Κύπρος διαθέτει συστήματα που της παρέχουν αντιπυραυλική προστασία, αλλά ο βαθμός ετοιμότητας καθορίζεται με βάση την αξιολόγηση των κινδύνων που μπορεί να υπάρχουν, και αναλόγως των περιστάσεων.
 
«Φαίνεται να πρόκειται για ένα εντελώς μεμονωμένο περιστατικό που δεν δικαιολογεί να υπάρχει ετοιμότητα σαν να γίνεται πόλεμος ή να υπάρχει κίνδυνος για πόλεμο. Αξιολογώντας πάντοτε τις πληροφορίες πράττεις με βάση τα στρατιωτικά πρωτόκολλα», υπέδειξε η ίδια πηγή.
 
Τα συστήματα που έχει η Κύπρος θα μπορούσαν και να εντοπίσουν και να καταρρίψουν αυτό το αντικείμενο, εφόσον υπήρχαν οι περιστάσεις στις οποίες να δικαιολογείτο να ήταν σε ετοιμότητα αυτά τα συστήματα. Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει αιτιολόγηση για να έχουμε τέτοιο βαθμό ετοιμότητας, σημείωσε η ίδια πηγή, επισημαίνοντας πως το συμβάν στα κατεχόμενα φαίνεται να είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και πως στόχος του πυραύλου δεν ήταν η Κύπρος.
 
«Αξιολογούμε πληροφορίες που έχουν σχέση με την άμυνά μας και δεν υπήρχε ίχνος αιτιολόγησης για ενεργοποίηση αυτών των συστημάτων», επισήμανε.
 
«Το περιστατικό αξιολογείται σε κάθε του λεπτομέρεια. Ενεργοποιούμε τους μηχανισμούς μας με χώρες από τις οποίες πιστεύουμε ότι μπορούμε να αντλήσουμε κάποια πληροφόρηση στα πλαίσια αξιολόγησης του όλου περιστατικού, ώστε να καταλήξουμε σε σωστά συμπεράσματα, σημείωσε η ίδια πηγή. Σημειώνεται πως μεταξύ των χωρών αυτών είναι και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο διατηρεί στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο», τόνισε.
 
Στο μεταξύ, ο Εκτελεστικός Διευθυντής Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων, Χρίστος Πέτρου, απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, δήλωσε πως «ένας πύραυλος που μπαίνει στο FIR μας σίγουρα είναι ένας κίνδυνος για την ασφάλεια πτήσεων και είναι κάτι που μας ανησυχεί.
 
«Τέτοιου είδους περιστατικά θέτουν σε κίνδυνο τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών, κυρίως αυτών που είναι στη φάση, είτε της προσγείωσης είτε της απογείωσης ή για οποιουσδήποτε λόγους κατεβαίνουν σε χαμηλότερο επίπεδο», επεσήμανε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
Χάθηκαν τα ίχνη 15χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Νέα βίντεο από την έφοδο της Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ-Ο απολογισμός των ζημιών
Πολιτική κρίση στη Γεωργία μετά την άγρια καταστολή της διαδήλωσης κατά του «ρωσικού νόμου»
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Μάχη για τη ζωή δίνει 26χρονος μοτοσικλετιστής-Συγκρούστηκε με όχημα
«Η Κύπρος σταθερός συνεργάτης και εταίρος της ΕΕ»-Το μήνυμα ΥΠΕΞ για την ένταξη Κύπρου στην Ένωση