Η Ρωσία δεν δέχεται αλλαγή βάσης λύσης Κυπριακού, ανέφερε ο Λαβρόφ

Η Ρωσία δεν πρόκειται να δεχθεί σε καμία περίπτωση αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού και θεωρεί πως αν οποιοσδήποτε έχει τέτοια άποψη, τότε αυτό θα πρέπει να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ, στον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού.
 
Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μετά τη συνάντηση διάρκειας 50 λεπτών που είχε το απόγευμα στη Μόσχα με τον κ. Λαβρόφ.  Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως ο Ρώσος ΥΠΕΞ του είπε πως η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και υποστηρίζει πως θα ήταν χρήσιμη η άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και η ύπαρξη προόδου στο Κυπριακό, διαφορετικά θα προκύπτουν συνέχεια προβλήματα.
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως η συνάντησή τους ήταν πάρα πολύ καλή, σημειώνοντας πως είναι πολύ ικανοποιημένος από όσα άκουσε από τον κ. Λαβρόφ. Ανέφερε πως ενημέρωσε τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, κάτω από το φακό του ΑΚΕΛ», καθώς και για τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Η θέση που εξέφρασε ο κ. Λαβρόφ είναι μέσα στο γενικό πλαίσιο ότι πρέπει να λυθεί το Κυπριακό για να μην προκύπτουν προβλήματα, είπε ο κ. Κυπριανού.
 
Ανέφερε ακόμη πως ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας μίλησε για την ανάγκη αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο "και όχι μόνο των τουρκικών".
 
"Με ρώτησε επίσης σε σχέση με το νομοσχέδιο Ρούμπιο - Μενέντεζ. Το έχουν διαβάσει και ανησυχούν για το πού θα πάει το όλο θέμα. Τον ενημέρωσα για την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας και μου είπε πως είχε ακούσει αντίδραση από τον Υπουργό `Αμυνας. Θέλουν να ξέρουν ποια είναι η θέση της κυβέρνησης", είπε ο κ. Κυπριανού.
 
Πρόσθεσε πως "τους ανησυχεί (τους Ρώσους) το γεγονός ότι στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου υπάρχει πολλή ένταση και ότι το ΝΑΤΟ προσπαθεί να ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή".
 
Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμη πως κατά τη συνάντηση έθεσε το θέμα της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Σημείωσε πως η Ρωσία στηρίζει έντονα την ανάγκη να διατηρηθεί η ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο και να μην αλλάξουν καθόλου οι όροι εντολής της.
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επεσήμανε πως ο κ. Λαβρόφ του έθεσε και κάποια ζητήματα που αφορούν ρωσικά κεφάλαια στην Κύπρο και συγκεκριμένα για κάποια ρωσικά κεφάλαια επενδυτών από τη Ρωσία "που τα είχαν βάλει στην FBME για να κτιστεί ένας ναός στη Λεμεσό. Αυτά τα λεφτά χάθηκαν και μου είπε πως είχαν κάνει παραστάσεις στην κυβέρνηση στο παρελθόν και πως περιμένουν από την κυβέρνηση να κάνει ενέργειες για να δοθούν τα λεφτά», ανέφερε.
 
Σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με τον Γκενάτι Ζουγκάνοβ, Πρόεδρο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, που έγινε επίσης σήμερα, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως συζήτησαν για το Κυπριακό και θέματα διμερών σχέσεων Κύπρου - Ρωσίας. Ενημέρωσα για την τουρκική προκλητικότητα, για την κατάσταση στην ΑΟΖ κοκ, επεσήμανε.
 
«Μας ενημέρωσαν για σειρά εκδηλώσεων που θα διοργανώσουν για τα 75χρονα της νίκης, για τα 150 χρόνια του Λένιν, τα 140 χρόνια του Στάλιν και μας ζήτησαν να ανταλλάξουμε απόψεις για το κατά πόσον μπορούμε να συνδιοργανώσουμε κάποιες εκδηλώσεις κ.λπ., και τους είπα να συνεχίσουμε την επικοινωνία μας», πρόσθεσε.
 
Αύριο ο κ. Κυπριανού θα συναντηθεί με μέλος του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία.
 

Δειτε Επισης

Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες