Το νομοσχέδιο Ρούπιο-Μενέντες, ο «ψυχρός πόλεμος» και η έκπληξη του Άντρου

Αναμφισβήτητα το Νομοσχέδιο που κατέθεσαν ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Νέας Ιερσέης Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο Ρεπουμπλικάνος της Φλόριδας Μάρκο Ρούπιο, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση, αφού διορθώνει μια στρέβλωση δεκαετιών, την απαγόρευση αμερικανικών όπλων από την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Το σγκεκριμένο νομοσχέδιο επανήλθε στο προσκήνιο μετά τη βράβευση του ενός εκ των δύο Γερουσιαστών από τη ΠΣΕΚΑ την προηγούμενη εβδομάδα. Η συγκεκριμένη απόφαση των αποδήμων μας στις ΗΠΑ έφερε την αντίδραση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, με τις αλληλοκατηορίες από και προς το Προεδρικό να δίνουν και να παίρνουν. 

Την ίδια ώρα το νομοσχέδιο αποτελεί ένα σημαντικό μέσο άσκησης πίεσης προς την Άγκυρα, που το τελευταίο διάστημα «παραστράτησε» από την βορειοατλαντική λεωφόρο και δείχνει να μην υπολογίζει τίποτα και κανένα, ειδικά από τότε που ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε στροφή 180 μοιρών και στράφηκε προς τη Μόσχα.

Από την άλλη, μελετώντας κανείς το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου θα διαπιστώσει πως τα όσα ζητούν οι δύο γερουσιαστές είναι ένα βήμα προς τα μπρος, ωστόσο, κάποιες πρόνοιες του Νομοσχεδίου, ίσως προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, ειδικά στις σχέσεις τους με τη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο», που κατατέθηκε στην αμερικανική γερουσία, επιδιώκει την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, την ενίσχυση των σχέσεων ασφάλειας των ΗΠΑ με την Κύπρο και την Ελλάδα, την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά την ίδια ώρα επιδιώκει να ελέγξει την ρωσική επιρροή στην περιοχή.

Λίγο ή πολύ, οι αναφορές για τη ρωσική επιρροή στις δύο χώρες παραπέμπει άλλες εποχές, και συγκεκριμένα στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, όταν οι δύο υπερδυνάμεις ασκούνταν σε ένα ράλι ελέγχου των μικρότερων χωρών του πλανήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μενέντεζ: Εξαιρετική στιγμή για μια νέα σχέση Κύπρου-ΗΠΑ

Οι πρόνοιες του Νομοσχεδίου
Μεταξύ άλλων, ζητά από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να υποβάλει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου εκθέσεις, σχετικά με την «κακοήθη» επιρροή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ, από την 1η Ιανουαρίου , 2017. Οι εκθέσεις αφορούν:

  • Αξιολόγηση των στόχων της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ανατολική Μεσόγειο για την ασφάλεια, την πολιτική και την ενέργεια.
  • Περιγραφή ενεργειακών έργων της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Κατάλογο των ρωσικής ιδιοκτησίας μέσων μαζικής ενημέρωσης σε αυτές τις χώρες, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος του μέσου, της τηλεθέασης και της αξιολόγησης του κατά πόσο αυτό προωθεί απόψεις υπέρ του Κρεμλίνου.
  • Αξιολόγηση της στρατιωτικής εμπλοκής της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής μέσω στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού από συμβασιούχους.
  • Αξιολόγηση των προσπαθειών που υποστηρίζει η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να επηρεάσει τις εκλογές στις τρεις χώρες, με τη χρήση επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, εκστρατειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή άλλων τεχνικών κακοήθους επιρροής.
  • Αξιολόγηση των προσπαθειών της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εκφοβίσει ή να εκβιάσει
  • Μια εκτίμηση των προσπαθειών της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εκφοβίσει και να επηρεάσει την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για το αυτοκέφαλο της ουκρανικής εκκλησίας.

Ψυχροπολεμική στρατηγική
Συνεπώς, πέραν των όσων θετικών καταγράφονται στην εν λόγω έκθεση, που εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της αναθέρμανσης των σχέσεων της Κύπρου με τις Ηνωμένες Πολιτείες το τελευταίο διάστημα, η Κύπρος θέλοντας και μη μπαίνει σε εκείνη την ομάδα των χωρών που στιγματίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Την ώρα, μάλιστα, που οι αμερικανικές προσπάθειες για να συνετιστεί ο Ερντογάν έπεσαν στο κενό.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα το ΑΚΕΛ εξέδωσε σειρά ανακοινώσεων, προ μηνών στις οποίες ζητούσε τη θέση της Κυβέρνησης. Το ΑΚΕΛ, στις ανακοινώσεις του, διευκρίνιζε  πως σωστά επιδιώκεται η άρση του εμπάργκο όπλων, τόνιζε, ωστόσο, πως αφενός το Κυπριακό δεν θα λυθεί με στρατιωτικά μέσα αλλά μέσω διαπραγματεύσεων και αφετέρου ότι πιθανή στρατικοποίηση του Κυπριακού θα  οδηγήσει σε επικίνδυνες περιπέτειες.

Την ίδια ώρα, υποστήριζε πως το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο αποτελεί μια ψυχροπολεμική στρατηγική για αντιμετώπιση της Ρωσικής παρουσίας και επιρροής στην Νοτιανατολική Μεσόγειο, όπως στο ίδιο το κείμενο αναγράφεται μέσα από τις αναρίθμητες αναφορές για τη Ρωσική Ομοσπονδία. «Σε αυτή την αντιρωσσική στρατηγική, με στόχο την πλήρη κυριαρχία των ΗΠΑ στην περιοχή, οι συντάκτες του νόμου εντάσσουν και την επιδίωξη εκμετάλλευσης της Κ.Δ., συμπεριλαμβάνοντας ανάμεσα σε άλλα και την ένταξη της στον Νατοϊκό Συνεταιρισμό για την Ειρήνη(ΣγτΕ)».

Η βράβευση Ρούπιο-Μενέντεζ
Το ζήτημα επανήλθε στην επικαιρότητα μετά τη βράβευση των δύο Αμερικανών Γερουσιαστών από τη ΠΣΕΚΑ στις ΗΠΑ την περασμένη Τετάρτη.
Στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ εκφράστηκε ικανοποίηση για τη διαφωτιστική δουλειά που έγινε σε μέλη της Βουλής και της Γερουσίας για την προώθηση του Νομοσχεδίου για την Ανατολική Μεσόγειο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μενέντεζ: Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ οι πραγματικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ


Όπως αναφέρθηκε, στις εργασίες του συνεδρίου στο Κογκρέσο, υπήρξαν συναντήσεις με 41 βουλευτές και γερουσιαστές, οι περισσότεροι των οποίων εκφράστηκαν θερμά για το νομοσχέδιο, την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, την υποστήριξη στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και στη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας αν προχωρήσει στην αγορά των S-400.

Η έκπληξη του Άντρου
Μετά τη συγκεκριμένη βράβευση ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, εξέφρασε τη μεγάλη του έκπληξη. Αφού ξεκαθάρισε ότι εκτιμά αφάνταστα στην στήριξη Μενέντεζ στον αγώνα της Κύπρου για απελευθέρωση και επανένωση, ο κ. Κυπριανού είπε πως η βράβευση δεν έγινε για το σκοπό αυτό αλλά τιμήθηκε «για το νομοσχέδιο το οποίο προωθεί στην Γερουσία μαζί με τον κ. Ρούμπιο για την άρση του εμπάργκο στην πώληση των όπλων».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκπληξη Άντρου για βράβευση Μενέντεζ-«Θέλουν να μας δέσουν στο άρμα του ΝΑΤΟ» 


Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «εδώ φαίνεται σε όλη της την μεγαλοπρέπεια, η παραπλάνηση που κάνει η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Υπουργός Εξωτερικών σε διάφορα ζητήματα, ανάμεσα στα οποία είναι και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».
 
Ο κ. Κυπριανού, ξεκαθάρισε πως το ΑΚΕΛ δεν τάσσεται ενάντια στην αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, «αυτό δεν μπορεί όμως να γίνεται σε βάρος της Κύπρου ή σε βάρος των σχέσεών μας με τις οποιεσδήποτε άλλες χώρες» προσθέτοντας ότι το ν/σ δεν προνοεί απλά την άρση στη πώληση των όπλων και απαιτεί αντικατάσταση με νατοϊκό εξοπλισμό.
 
Κάλεσε την Κυβέρνηση να ενημερώσει με λεπτομέρεια το τι περιέχει το νομοσχέδιο και να μην παραπλανεί το λαό με ψέματα. «Δεν λέμε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να παρέμβει για να το σταματήσει αλλά έχει κάθε δικαίωμα να πει στις ΗΠΑ ότι δεν θα συνεργαστούμε σε αυτά τα οποία προνοεί και δεν θα έπρεπε να το προπαγανδίζει ως μεγάλη της επιτυχία, θριαμβολογεί για αυτό και δεν λέει την αλήθεια για το τι περιέχει», ανέφερε.
 
Η απάντηση της Κυβέρνησης
Κρατώντας χαμηλούς τόνους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, με γραπτή δήλωση έξι σημείων στην οποία τονίζει πως, η εμβάθυνση των σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως πράξη στρεφόμενη εναντίον άλλων κρατών και δη της Ρωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χαμηλώνει τους τόνους και δίνει απαντήσεις για την αναβάθμιση των σχέσεων με ΗΠΑ η Κυβέρνηση

Δείτε τα έξι σημεία του Πρόδρομου Προδρόμου
1.   Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι ένα συγκρουσιακό κλίμα έντασης που επικρατεί κάποτε στην προεκλογική περίοδο δεν είναι ωφέλιμο να προεκτείνεται και μετά τις εκλογές. Ειδικότερα, μάλιστα, όσον αφορά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, θα πρέπει να κινούμαστε στη βάση των αντικειμενικών δεδομένων και όχι κομματικών σκοπιμοτήτων.
 
2. Η προσπάθεια της Κυβέρνησης για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ υπαγορεύεται από τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της χώρας και με γνώμονα τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Κύπρος ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, ως κράτος μέλος της ΕΕ και μέσα και από τριμερή σχήματα συνεργασίας, όπως αυτό με την Ελλάδα και το Ισραήλ, που ενισχύεται και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Ουδόλως είναι ή πρέπει να εκλαμβάνεται ως πράξη στρεφόμενη εναντίον κρατών με τα οποία παραδοσιακά διατηρούμε άριστες σχέσεις, όπως είναι η Ρωσική Ομοσπονδία. Όπως δεν θεωρούμε πως η συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία είτε επηρεάζει τις κυπρο-ρωσικές σχέσεις είτε τη στάση αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας όσον αφορά την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
 
3. Θα θέλαμε να σημειώσουμε την προσπάθεια, όχι απλώς διατήρησης των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και εμβάθυνσης τους, όπως καταμαρτυρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πέντε, ως τώρα, συναντήσεις με τον Πρόεδρο Πούτιν, είτε κατόπιν προσκλήσεως του Ρώσου Προέδρου είτε σε διεθνή φόρα, κάτι που ποτέ δεν συνέβη σε προηγούμενες διακυβερνήσεις. Στόχος αυτών των τακτικών επαφών είναι πάντα η εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
 
4. Όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι δήθεν το νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο για μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη, όπως η άρση του εμπάργκο κατά της Κύπρου, θα οδηγήσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε αγορά οπλικών συστημάτων αξίας   … δισεκατομμυρίων, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η Κυβέρνηση επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι ποτέ δεν είχε ούτε και έχει πολιτική να επιδιώξει με στρατιωτικά μέσα την επίλυση του Κυπριακού. Επομένως, οι ισχυρισμοί του κ. Κυπριανού περί στρατιωτικοποίησης του Κυπριακού, όχι μόνο δεν ευσταθούν, αλλά ούτε σχετίζονται με την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση επιδιώκοντας ουσιαστική διαπραγμάτευση για λύση. Η επιδιωκόμενη έγκριση του εν λόγω νομοσχεδίου είναι πολύ μεγάλης πολιτικής σημασίας για τη σχέση Κύπρου-ΗΠΑ και για τη διεθνή θέση της χώρας μας, αλλά δεν συνεπάγεται κανένα εξοπλιστικό προσανατολισμό ούτε αλλάζει τις επιλογές μας για επίλυση του Κυπριακού με διπλωματικά μέσα.
 
5. Η έκκληση του κ. Κυπριανού στην Κυβέρνηση να ενημερώσει για το τι περιέχει το νομοσχέδιο είναι ακατανόητη, διότι πέραν του ότι πρόκειται για νομοσχέδιο ενός άλλου κράτους, αυτό είναι επισήμως δημοσιευμένο στις ΗΠΑ.
 
6. Θέλω να επαναλάβω για μια φορά ακόμα έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως οι όποιες δηλώσεις πολιτικών αρχηγών αφορούν τις διακρατικές σχέσεις, να λαμβάνουν υπόψη πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον και το καλό της χώρας μας και να μην εξαντλούνται στις κατανοητές αλλά όχι κατ’ ανάγκην ωφέλιμες κομματικές ή αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες.

Δειτε Επισης

Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»
Οι εκτιμήσεις φορέων και κομμάτων στα κατεχόμενα για οδόφραγμα Λουρουτζίνας
Έκκληση Ακανσόι σε Τατάρ για διαβούλευση πριν την άτυπη διευρυμένη συνάντηση
Στην Κύπρο η 435η μοίρα της αμερικανικής αεροπορίας-Αξιολογεί τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»
Συγχαίρει Ρούμπιο ο Κόμπος και αναφέρεται στην στρατηγική συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ
Δήμαρχος Π.Χρυσοχούς: Να συνεχιστεί η προσπάθεια για διάνοιξη σημείων διέλευσης