Η Αστυνομία της Νέας Υόρκης ζήτησε συγνώμη για επιδρομή σε γκέι μπαρ πριν από 50 χρόνια

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης ζήτησε σήμερα συγγνώμη για την επιδρομή των αρχών, πριν από μισό αιώνα, στο γκέι μπαρ Stonewall Inn –η οποία στάθηκε αφορμή για τη γέννηση του σύγχρονου κινήματος για τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ– χαρακτηρίζοντας το επεισόδιο αυτό ως "παρενόχληση" που ήταν "καθαρά και ξάστερα, λάθος".
 
Οι θαμώνες του μπαρ αντιστάθηκαν στην επιδρομή, στις 28 Ιουνίου 1969. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην οργάνωση πρωτοφανών διαδηλώσεων για τα δικαιώματα των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, τον αμφιφιλόφυλων και των διαφυλικών ανθρώπων στους δρόμους του Γκρίνουιτς Βίλατζ, έξω από το Stonewall.
 
"Αυτό που συνέβη δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί. Οι ενέργειες της αστυνομίας της Νέας Υόρκης ήταν λανθασμένες, καθαρά και ξάστερα", είπε ο Τζέιμς Ο'Νιλ. "Οι ενέργειες και οι νόμοι ήταν μεροληπτικοί και καταπιεστικοί και για αυτό, ζητώ συγγνώμη", πρόσθεσε.
 
Κάθε Ιούνιο, συνήθως γύρω στις 28 του μηνός, οργανώνονται πλέον σε όλον τον κόσμο οι παρελάσεις gay pride. Φέτος οι οργανωτές αναμένουν ότι στη Νέα Υόρκη θα συρρεύσουν 4 εκατομμύρια άνθρωποι για την World Pride, μια διεθνή παρέλαση για την 50η επέτειο από την εξέγερση του Stonewall. Η ετήσια παρέλαση gay pride στην πόλη της Νέας Υόρκης θα διεξαχθεί φέτος στις 30 Ιουνίου.
 
Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Διώροφο λεωφορείο έπεσε πάνω σε γέφυρα στο Μάντσεστερ-Τουλάχιστον 15 τραυματίες
Πορνοστάρ δολοφόνησε ζευγάρι στο Λονδίνο-Διαμέλισε τα πτώματα και έπειτα χόρευε στη σκηνή του φόνου
Την Τετάρτη στην Τουρκία ο επόμενος γύρος συνομιλιών με τη Ρωσία-Η ανακοίνωση Ζελένσκι
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον δεκαοκτώ νεκροί από τη συντριβή αεροπλάνου σε σχολείο στο Μπαγκλαντές
Τραγωδία στη Δομινικανή Δημοκρατία-Τουλάχιστον έξι νεκροί και 47 τραυματίες σε τροχαίο με λεωφορείο
Πέθανε ο 61χρονος που τον κατάπιε το MRI στις ΗΠΑ-«Φορούσε αλυσίδα εννέα κιλών»
ΒΙΝΤΕΟ: Συνετρίβη αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας του Μπαγκλαντές σε σχολείο-Ένας νεκρός
Ο ισραηλινός στρατός επιτίθεται σε στόχους των Χούθι στο λιμάνι της Χοντέιντα στην Υεμένη
«Αν θέλουν πόλεμο θα τον έχουν»-Η ΕΕ ετοιμάζει αντεπίθεση στους δασμούς του Τραμπ, με το βλέμμα στην... έσχατη λύση
Προτείνει τέλος 20 ευρώ για αφίξεις πολιτών εκτός ΕΕ που εξαιρούνται από την υποχρέωση θεώρησης η Κομισιόν