Τον Ιανουάριο του 2020 η πρώτη Σύνοδος Κορυφής Κύπρου - Ελλάδας – Αρμενίας

Η πρώτη σύνοδος κορυφής Κύπρου-Ελλάδας – Αρμενίας, σε επίπεδο αρχηγών κρατών θα φιλοξενηθεί από την Αρμενία τον Ιανουάριο του 2020, σύμφωνα με κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά την πρώτη τριμερή συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών στη Λευκωσία.
 

 Η κοινή δήλωση αναφέρει ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών συμφώνησαν ότι οι κατευθυντήριες αρχές της τριμερούς συνεργασίας, η οποία βασίζεται στις κοινές αξίες, τον πολιτισμό και την κληρονομιά των τριών χωρών, είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και αρχές και οι σκοποί  που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.


Οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι σκοπός αυτής της τριμερούς συνεργασίας είναι η προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας μέσω ενισχυμένου πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.
 

«Οι Υπουργοί αναγνώρισαν τη σημασία και την αποτελεσματικότητα της τριμερούς συνεργασίας και υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να διευρύνουν και να εμβαθύνουν τη συνεργασία αυτή και να εντοπίσουν συνέργειες σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως η οικονομία, το εμπόριο και οι επενδύσεις, η γεωργία, η εκπαίδευση και η επιστήμη, η πληροφορική και η καινοντομία, η υγειονομική περίθαλψη, η διαχείριση κρίσεων, ο πολιτισμός και ο τουρισμός, αναγνωρίζοντας τη σημασία τους για τις αντίστοιχες οικονομίες και τους πολίτες των τριών χωρών », αναφέρεται.


Προς αυτή την κατεύθυνση συμφώνησαν να μοιραστούν πληροφορίες, να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές και εμπειρογνωμοσύνη και να υποβάλουν τους επόμενους μήνες συγκεκριμένες προτάσεις για πιθανή συνεργασία στους προαναφερθέντες τομείς, οι οποίες θα συζητηθούν στην επόμενη τριμερή συνεδρίασή τους.
 

Επιπλέον, οι Υπουργοί συμφώνησαν να επεκτείνουν περαιτέρω τη συνεργασία τους σε διεθνή φόρα και υπογράμμισαν τη σημασία του συντονισμού της δράσης της διασποράς τους σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων παγκοσμίως.


Οι Υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις για το Κυπριακό και τις παραβιάσεις της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τις προσπάθειες για μείωση των εντάσεων υπό την αιγίδα της συμπροεδρίας του ΟΑΣΕ στο Μινσκ και την εφαρμογή της συμφωνίας Πρεσπών. Συζήτησαν επίσης διεθνή ζητήματα και θέματα κοινού ενδιαφέροντος.


 
Επιπλέον, συζήτησαν τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Δημοκρατίας της Αρμενίας. Η Κύπρος και η Ελλάδα εξέφρασαν την υποστήριξή προς την κατεύθυνσης της ενίσχυσης αυτών των σχέσεων στο πλαίσιο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και της Συμφωνίας Συνολικής και Ενισχυμένης Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Αρμενίας, η οποία υπογράφηκε στις Βρυξέλλες στις 24 Νοεμβρίου 2017 και άρχισε προσωρινή εφαρμογή την 1η Ιουνίου 2018. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι Υπουργοί υπογράμμισαν τη σημασία της άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας από όλα τα μέρη, η οποία θα επιτρέπει την πλήρη έναρξη ισχύος της.
 

Δειτε Επισης

Τουλάχιστον 50 νεκροί σε ισραηλινές επιθέσεις στη βόρεια Γάζα-Χτύπησαν νοσοκομείο και προσφυγικό καταυλισμό
Μεγάλες οι προσδοκίες της Λευκωσίας για το διορισμό Χαν-«Έχει όλα τα εχέγγυα για να ανταποκριθεί στο ρόλο του»
Προχωρά η σύνδεση γεωτρήσεων στην Πάφο-«Λαμβάνονται όλα τα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν περικοπές»
Άνοιξαν πυρ κατά οχήματος 64χρονης στη Λεμεσό-Ήταν σταθμευμένο στην αυλή της οικίας της
Διαφορετικές αναγνώσεις στην Επιτροπή Νομικών στην πρόταση νόμου για καθορισμού θητειών βουλευτών
Στους 20 ανήλθε ο αριθμός των μαθητών μετά το τροχαίο με λεωφορείο στα κατεχόμενα
Περισσότερες ώρες δουλεύουν οι Κύπριοι σε σχέση με τους άλλους ευρωπαίους-Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat
Βρέθηκε βρέφος σε σακούλα δίπλα σε κάδο απορριμμάτων στον Άλιμο-Προσήχθη η γυναίκα που δηλώνει μητέρα του
Όρισε συνέδριο για τις 14 Ιουνίου η ΔΗΠΑ-Επικαιροποιεί θέσεις και χαράζεται πολιτική
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες με τον μητροκτόνο μετά τη δολοφονία–Οι πόζες του 21χρονου στα social media