Σε αναζήτηση ανθρώπων-κλειδιά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
06:53 - 30 Ιουνίου 2019
Χωρίς την παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνέλθει απόψε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όπως έγινε γνωστό, ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος αναρρώνει μετά από επέμβαση στην οποία υπεβλήθη, λόγω του τραυματισμού του το Σάββατο το πρωί, θα εκπροσωπηθεί στην συνεδρία από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Αντικείμενο της συνάντησης των ηγετών της Ε.Ε. είναι οι διορισμοί των αξιωματούχων που θα αναλάβουν τα ηνία των ευρωπαϊκών θεσμών για τα επόμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα συζητήθηκε και κατά την προηγούμενη σύνοδο, αλλά στάθηκε αδύνατον να υπάρξει συμφωνία ως προς τα πρόσωπα που θα κρατούν τα κλειδιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και ποιος θα αναλάβει να ηγείται τις εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ.
Η συζήτηση επικεντρώνεται στο πρόσωπο που θα αποτελέσει τον νέο επικεφαλής της Κομισιόν, καθώς η δική του επιλογή θα δημιουργήσει το «πλαίσιο ισορροπιών» για τα υπόλοιπα κορυφαία πόστα, ενώ θα ανοίξει τον δρόμο και για τους διορισμούς των Επιτρόπων από κάθε κράτος-μέλος, στο πλαίσιο της ίδιας συνταγής. Όπως εξήγησε ο Ντόναλντ Τουσκ «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ότι πρέπει να υπάρξει ένα πακέτο που να αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία της Ε.Ε.».
Στην ουσία αυτό μεταφράζεται σε μία προσπάθεια της Ε.Ε. για τήρηση ισορροπιών, οι οποίες αφορούν κυρίως στην πολιτική ομάδα των υποψηφίων και τη χώρα προέλευσής τους αλλά και επί μέρους ζητήματα, όπως κατά πόσον είναι πολίτες χώρας της Ευρωζώνης, αν είναι φεντεραλιστές, αλλά και δημογραφικά στοιχεία όπως η ηλικία και το φύλο τους.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανήκει στην ομάδα του Εθνικού Λαϊκού Κόμματος και αυτός είναι ο λόγος που κρίθηκε αδόκιμο να εκπροσωπηθεί από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προέρχεται από αντίθετη πολιτική ομάδα.
Φαβορί και αουτσάιντερ
Για το ζήτημα των κορυφαίων θέσεων της Ε.Ε. είχε δημιουργηθεί ο θεσμός των «spitzenkandideten» (κορυφαίων υποψηφίων), με στόχο να υπάρχει κάποιου είδους έμμεση λαϊκή νομιμοποίηση μέσω του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών, ο οποίος, ωστόσο, δεν φαίνεται να υιοθετείται από τα κράτη-μέλη, που έχουν τις δικές τους ατζέντες, ενώ το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δεν διευκολύνει τη «μοιρασιά» των θέσεων, αφού οι πολιτικοί παίχτες έχουν αυξηθεί.
Ως μεγαλύτερος πολέμιος εμφανίζεται ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν θα ήθελε με τίποτα να δει τον spitzenkandiden του ΕΛΚ, που ήρθε πρώτο στις Ευρωεκλογές, τον Γερμανό Μάρτιν Βέμπερ, να αναλαμβάνει τα ηνία της Κομισιόν. Τα άλλα δύο «μεγάλα» ονόματα που «παίζουν» είναι ο Φρανς Τίμμερμανς των Σοσιαλιστών και η Μαργκρέτε Βεστάγκερ των Φιλελευθέρων, όμως δεν αποκλείεται, τελικά, η Ε.Ε. να οδηγηθεί προς την κατεύθυνση άλλων λύσεων, όπως είναι ο διαπραγματευτής του Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, η επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γεοργκίεβα κ.α.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt, αλλά και ενισχυτικό ρεπορτάζ της Financial Times, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συναίνεσε, τελικά, στην απόσυρση της υποψηφιότητας Βέμπερ, αν και αυτό σημαίνει πως ενδεχομένως η Γερμανία θα θέλει να διεκδικήσει κάποια άλλη θέση-κλειδί, ενώ δεν αποκλείεται ο κ. Βέμπερ να προωθηθεί για την Προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου.
Έτσι ανοίγει ο δρόμος για τον Ολλανδό Τίμμερμανς, που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή ως φαβορί για την ηγεσία της Επιτροπής. Η συζήτηση, πάντως, αναμένεται ενδιαφέρουσα, καθώς ο διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα πρέπει σε πρώτο στάδιο να λάβει 21 ψήφους από τους 28 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ακολούθως να εγκριθεί από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τουλάχιστον 376 ψήφους.