Δολοφονία Γραικού: Μια «χαλασμένη» κάμερα και δύο φορτηγά οδήγησαν στο δολοφόνο
16:31 - 03 Ιουνίου 2019
«Αν μας έλεγε κάποιος πριν από δύο χρόνια να πάµε να σκάψουµε σε αυτό το κτήµα, θα δίναµε πιθανότητα 1% να εντοπίσουµε κάτι εκεί. Πριν από έναν µήνα οι πιθανότητες είχαν φτάσει στο 99%».
Με τη φράση αυτή αξιωµατικός της ΕΛ.ΑΣ. επιχείρησε να εξηγήσει γιατί χρειάστηκαν δυόμισι ολόκληρα χρόνια ερευνών προκειµένου να εξιχνιαστεί η υπόθεση-θρίλερ µε την εξαφάνιση του επιχειρηµατία Δημήτρη Γραικού και να αποκαλυφθεί µια στυγερή δολοφονία µε δράστη τον 46χρονο µε τον οποίο είχε οικονοµική συναλλαγή την ηµέρα της εξαφάνισής του.
Η υπόθεση ξεκίνησε ως έρευνα αναζήτησης ενός ανθρώπου που, σύµφωνα µε την εκτίµηση του συγγενικού του περιβάλλοντος, φερόταν πως είχε φύγει οικειοθελώς µε χρήµατα που εισέπραξε από την πώληση των ζώων του, για να αρχίσει µια νέα ζωή στο εξωτερικό. Ενισχυτικά στην εκδοχή αυτή λειτούργησε ακόµα και πληροφορία από την Ιντερπόλ για εντοπισµό του σε γειτονική χώρα, η οποία αποδείχτηκε λανθασµένη και ανακλήθηκε.
Η έρευνα των Αρχών, που στο µεσοδιάστηµα πέρασε από το Τµήµα Αναζητήσεων σε αυτό του Τµήµατος Εγκληµάτων κατά Ζωής, κινήθηκε ταυτόχρονα σε πολλές κατευθύνσεις, µε έναν µεγάλο κύκλο υπόπτων, ανάµεσα στους οποίους ήταν από την αρχή και ο έµπορος κρεάτων.
Ο τελευταίος αποπροσανατόλιζε συνεχώς τις έρευνες. Οι αστυνοµικές Αρχές συνέχισαν την έρευνα ακόµα και µετά τη διαβίβαση του φακέλου της υπόθεσης στην κύρια ανάκριση και την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για ανθρωποκτονία από πρόθεση τον περασµένο Φεβρουάριο, µε παρέµβαση του αντεισαγγελέα Εφετών, Βασίλη Φλωρίδη.
Ερευνήθηκαν διάφορες εκδοχές µε βάση πληροφορίες που έφταναν στην Ασφάλεια: από αυτή που έφερε ως πιθανούς δράστες κάποιους Ρουµάνους ληστές που δρούσαν στην περιοχή µέχρι τα κυκλώµατα µε «κοπτήρια» αυτοκινήτων (έγιναν έρευνες σε 40 µάντρες αυτοκινήτων σε Θεσσαλονίκη και γειτονικούς νοµούς), και από το σενάριο της εµπλοκής του συγγενικού περιβάλλοντος του αγνοούµενου µέχρι αυτό της οικειοθελούς του αποχώρησης, που παρέµενε ανοικτό.
Ζητήθηκε από τον ΤΟΕΒ να αδειάσουν όλα τα αρδευτικά κανάλια της ευρύτερης περιοχής για να ελεγχθούν, έγινε λεπτοµερής έρευνα και στην κοίτη του Αξιού µε τη συνδροµή ειδικού ραντάρ του Πολεµικού Ναυτικού, καθώς και εναέρια κατόπτευση µε αεροσκάφη και drones. Οταν όλα τα άλλα ενδεχόµενα αποκλείστηκαν, άρχισε να σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον 46χρονο έµπορο κρεάτων και η έρευνα επικεντρώθηκε σε αυτόν.
Τα στοιχεία
Το φηµολογούµενο χρέος του δράστη προς το θύµα, η άρνησή του να επιτρέψει έρευνα στο µαντρί του, δύο φορτηγά µε χώµα που, σύµφωνα µε µαρτυρίες, κινήθηκαν στην περιοχή το βράδυ της εξαφάνισης και η κάµερα ενός γείτονα που επικαλέστηκε βλάβη είναι ορισµένα από τα στοιχεία που οδήγησαν τις αστυνοµικές Αρχές στο συγκεκριµένο κτήµα. Μέλη του Οµίλου Φίλων Κυνηγών Ακτής Θερµαϊκού που συµµετείχαν εθελοντικά στις έρευνες µε τη χρήση drone, αλλά και ανιχνευτή µετάλλων, είχαν φτάσει στην κτηνοτροφική µονάδα του 46χρονου, αλλά εκείνος τους σταµάτησε στην είσοδο.
«Φύγετε από εδώ. Είναι ιδιωτικός χώρος. Ο,τι είχα να πω το είπα στην Αστυνοµία» τους είπε. Η Ασφάλεια ενηµερώθηκε σχετικά. Την ίδια ώρα έµπαιναν στο µικροσκόπιο µαρτυρίες κατοίκων που έφεραν δύο φορτηγά µε χώµα να κινούνται στην περιοχή τη νύχτα της εξαφάνισης.
Μια κάµερα ιδιοκτησίας ενός γνωστού του 46χρονου πιθανώς να είχε καταγράψει τις κινήσεις τους, αλλά δεν κατέστη δυνατό να αξιοποιηθεί το υλικό. Ο ιδιοκτήτης φέρεται να υποστήριξε πως η κάµερα ήταν εκτός λειτουργίας, παρότι το λαµπάκι αναβόσβηνε. «Ισως να φοβήθηκε τις συνέπειες. Μπορεί κάποιοι να τον εκβίαζαν» σχολίασε άνθρωπος που συµµετείχε στις έρευνες. Την περασµένη Τετάρτη οι αστυνοµικοί έφτασαν στο µαντρί του 46χρονου, µε τη συνδροµή των επιστηµόνων του Εργαστηρίου Εφαρµοσµένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ και µεθόδους παρόµοιες µε αυτές που χρησιµοποιήθηκαν πριν από µερικά χρόνια για το «σκανάρισµα» του λόφου Καστά στην Αµφίπολη Σερρών. Όταν ο εξοπλισµός διασκόπησης του υπεδάφους εντόπισε το αυτοκίνητο αναποδογυρισµένο και θαµµένο σε βάθος 2 µέτρων, ο δράστης προσήχθη στην Ασφάλεια, όπου «έσπασε» και είπε «εγώ το έκανα».
Στη συνέχεια υπέδειξε το σηµείο όπου είχε θάψει το πτώµα του άτυχου επιχειρηµατία, σε δεύτερο λάκκο, σε απόσταση περίπου 4 µέτρων από το αυτοκίνητο. Σηµειώνεται πως το drone των εθελοντών είχε περάσει πάνω από τη συγκεκριµένη κτηνοτροφική µονάδα, αλλά δεν φάνηκε να υπάρχει κάποιο σηµείο φρεσκοσκαµµένο. «Εσκαψε µε JCB, το σκέπασε καλά και από πάνω έριξε µεγάλη ποσότητα κοπριάς. Μέσα σε µια νύχτα έκανε τη δουλειά και δεν άφησε κανένα ίχνος» είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του ΟΦΚΑΘ, Χρήστος Ράµµος.
Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των αστυνοµικών, θύµα και δράστης δεν τα βρήκαν στην τιµή για πέντε σφαγές ζώων που είχαν προηγηθεί. Θεωρώντας πως τον είχε «ρίξει» στην τιµή, ο Γραικός φέρεται πως πήγε στο µαντρί του 46χρονου µετά τη συνάντησή τους στα σφαγεία και τον περίµενε.
Εκεί λογοµάχησαν και ο δράστης τον γρονθοκόπησε µέχρι θανάτου. Στη συνέχεια, έδρασε µόνος του για να εξαφανίσει τα ίχνη του εγκλήµατος. Εσκαψε έναν βαθύ λάκκο µε σκαπτικό µηχάνηµα, έσπρωξε το αυτοκίνητο σε αυτόν και το κάλυψε µε χώµα, κοπριά και σκουπίδια. Σε διπλανό χώρο έθαψε και το άψυχο σώµα του άτυχου επιχειρηµατία.
Πηγή: Έθνος