Παγκόσμια σκυταλοδρομία από μοτοσικλετίστριες διασχίζει 90 χώρες και στοχεύει το Γκίνες
22:24 - 03 Ιουνίου 2019
Σε µια παγκόσμια σκυταλοδρομία που ξεκίνησε από την Αγγλία για να διασχίσει 90 χώρες στις πέντε ηπείρους, θηλυκοί… easy riders κάνουν τον γύρο του πλανήτη πάνω σε δύο τροχούς µε στόχο τη διάδοση του µοτοσικλετισµού στον γυναικείο πληθυσμό.
Η ξύλινη σκυτάλη της διεθνούς δράσης, που θα προταθεί και για το βραβείο Γκίνες, µεταφέρεται από χέρι σε χέρι µεταξύ µοτοσικλετιστριών όλων των κρατών της διαδροµής. Αυτές τις µέρες περνάει από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και τη ∆ευτέρα εισέρχεται σε ελληνικό έδαφος, πριν περάσει από τις Ελληνίδες αναβάτριες στις Τουρκάλες, προκειµένου να συνεχίσει το µακρύ ταξίδι της στην ασιατική ήπειρο.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από µια Βρετανίδα µοτοσικλετίστρια, τη Hayley Bell, η οποία ίδρυσε µια παγκόσµια γυναικεία µοτοσικλετιστική κοινότητα, το «Women Riders World Relay», µε σκοπό να ενθαρρύνει τις γυναίκες απ’ όλο τον κόσµο να ξεπεράσουν στερεότυπα και να οδηγήσουν µηχανές µεγάλου κυβισµού. Μέσα σε διάστηµα µερικών µηνών η οµάδα συγκέντρωσε 17.671 µέλη σε όλη την υφήλιο, µεταξύ των οποίων και γυναίκες από χώρες όπου η γυναίκα έχει περιορισµένες ελευθερίες, όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία.
Παγκόσµια σκυταλοδροµία για τη διάδοση του µοτοσικλετισµού στις γυναίκες
Όπως προκύπτει, πάντως, από το σηµείωµα που παραθέτει η ιδρύτρια της οµάδας, τα στερεότυπα που θέλουν την ανάβαση µηχανής ανδρική υπόθεση δεν έχουν εκλείψει ως σήµερα, ακόµη και στις δυτικές κοινωνίες. Η Hayley Bell δεν κρύβει την ενόχλησή της για την απουσία επιλογών ρουχισµού για γυναίκες σε καταστήµατα µε εξοπλισµό µοτοσικλέτας, αλλά και για το στερεοτυπικό ροζ χρώµα που κυριαρχεί εκεί όπου υπάρχουν κάποιες επιλογές. «Θέλω να δείξω στη βιοµηχανία τη δύναµη που υπάρχει πίσω από αυτή την αγορά που τόσο τυφλά αγνοείται. Το κάνω γιατί οι γυναίκες µοτοσικλετίστριες µπορούν να το κάνουν» επισηµαίνει.
«Είναι το µόνιµο πρόβληµα που αντιµετωπίζουµε οι γυναίκες σε τέτοιου είδους καταστήµατα. ∆εν βρίσκουµε ρουχισµό» επιβεβαιώνει από την πλευρά της η Ελληνίδα µοτοσικλετίστρια Γιώτα Τσαουσίδου, µία από τις 15 που θα παραλάβουν τη σκυτάλη της δράσης το µεσηµέρι της ∆ευτέρας από τις Βουλγάρες αναβάτριες στον µεθοριακό σταθµό του Προµαχώνα. «Αναγκαζόµασταν επί χρόνια να παίρνουµε ανδρικά ρούχα και να τα πηγαίνουµε σε µοδιστράδικα για τροποποίηση» τονίζει και θυµάται την έκπληξή της όταν ένας υπάλληλος σε πρατήριο υγρών καυσίµων, όπου είχε σταµατήσει για βενζίνη φορώντας στολή και κράνος, τη ρώτησε «πόσο να βάλω, παλικάρι;».
Η καθηγήτρια Αγγλικών από τη Θεσσαλονίκη οδηγεί µηχανή µεγάλου κυβισµού εδώ και 25 χρόνια και θεωρεί την 700 κυβικών on-off µοτοσικλέτα της προέκταση του εαυτού της. «Είναι φυγή και ελευθερία, είναι ανάσα και οξυγόνο» επισηµαίνει, προσθέτοντας πως έχει σύνδροµο στέρησης κάθε χειµώνα, όταν χρειάζεται λόγω καιρού να την αποχωριστεί για λίγες µέρες. Η ίδια τη χρησιµοποιεί τόσο για τις καθηµερινές της µετακινήσεις όσο και για αξέχαστα ταξίδια, όπως αυτό του 2000, όταν έκανε µε παρέα άλλων δικυκλιστών τον γύρο της Μεσογείου, σε µια συνολική διαδροµή 11.000 χιλιοµέτρων.
Η Ελληνίδα easy rider Γιώτα Τσαουσίδου
«Η δράση αυτή δεν είναι φεµινιστική. Θέλει απλώς να δείξει το αυτονόητο, ότι η οδήγηση µηχανής δεν έχει φύλο» σηµειώνει και προσθέτει: «Πριν από 20- 25 χρόνια ήµασταν όλες κι όλες τρεις κοπέλες που οδηγούσαµε µηχανή µεγάλου κυβισµού στη Θεσσαλονίκη. Τώρα εµφανίζονται συνεχώς νέα κορίτσια που γνωρίζουν την εµπειρία». Η Γιώτα Τσαουσίδου δέχεται σχόλια µέχρι και σήµερα, από άνδρες και γυναίκες που τη συναντούν στα φανάρια. «Τα περισσότερα είναι από γυναίκες και είναι θετικά. Με ρωτούν αν είναι δύσκολο και απαντώ πως είναι τόσο εύκολο όσο να κάνεις ένα… κέικ. Τα αρνητικά ή σεξιστικά σχόλια από κάποιους άνδρες είναι τόσο λίγα και αµελητέα που δεν αξίζει να αναφερθώ σε αυτά» επισηµαίνει.
Στις 12 το µεσηµέρι της Δευτέρας, οι 15 Ελληνίδες easy riders θα παραλάβουν τη σκυτάλη από τις Βουλγάρες αναβάτριες στον µεθοριακό σταθµό του Προµαχώνα και αφού κάνουν τον γύρο της λίµνης Κερκίνης, θα κατευθυνθούν στη Θεσσαλονίκη, όπου θα γίνει υποδοχή στην παραλία από άλλες µοτοσικλετίστριες. Την Τρίτη η σκυτάλη θα ταξιδέψει στην Κοµοτηνή και την Τετάρτη µέσω Αλεξανδρούπολης θα περάσει στον µεθοριακό σταθµό των Κήπων, όπου θα παραδοθεί σε Τουρκάλες µοτοσικλετίστριες.
Πηγή: Έθνος