Άλλοι για επανένωση, άλλοι για απελευθέρωση στην εκδήλωση των Βαρωσιωτών

Με ένταση και συμπλοκές ανάμεσα στους διαδηλωτές, σημαδεύτηκε η εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, στη σκιά των τουρκικών σχεδιασμών για την Αμμόχωστο και συγκεκριμένα υπό το πρίσμα του προαναγγελθέντος από την τ/κ ηγεσία ανοίγματος της περίκλειστης πόλης υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.
 
Πλήθος κόσμου, στην πλειοψηφία τους Αμμοχωστιανών, συγκεντρώθηκαν για να στείλουν το μήνυμα για αγώνα επιστροφής της κατεχόμενης πόλης στους νόμιμους κατοίκους της και να διατρανώσουν την αντίθεση τους στους τουρκικούς σχεδιασμούς.
 
Ωστόσο, για μια ακόμη φορά εκδηλώθηκε το φαινόμενο της διχόνοιας, αφού ομάδες πολιτών προερχόμενες από αντίθετους ιδεολογικοπολιτικούς χώρους, αποτύπωσαν με την παρουσία τους και τα συνθήματα τα οποία φώναζαν τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή πλευρά για το Κυπριακό, και στην προκειμένη περίπτωση, για την Αμμόχωστο.
Χαρακτηριστικά ήταν τα συνθήματα που ακούστηκαν, όπως «Η Κύπρος είναι ελληνική» από τη μια, και «Η Κύπρος ανήκει στον λαό της», από την άλλη. Κάποιοι με ελληνικές σημαίες και άλλοι με κυπριακές έδωσαν επίσης το στίγμα της διχόνοιας, ενώ κυριάρχησαν τα πανό με συνθήματα όπως «Σώστε την Αμμόχωστο», «Ελευθερία στην Κύπρο»,
 
«Μόνη λύση η επανένωση» και «Επιστρέψτε πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Επίσης αρκετοί κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «Αμμόχωστος μπροστά», ενώ άλλοι κρατούσαν σημαίες και σημαίες που έγραφαν «Ειρήνη», στα ελληνικά και στα τουρκικά.
 
Σε κάποια στιγμή της εκδήλωσης τα πράγματα ξέφυγαν, αφού οι τόνοι ανάμεσα στις δύο ομάδες διαδηλωτών ανέβηκαν με αποτέλεσμα να υπάρξουν συμπλοκές και να έρθουν στα χέρια. Τα πράγματα μετά από μερικά λεπτά ηρέμησαν με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων, ωστόσο το σκηνικό και οι εικόνες που καταγράφηκαν ήταν αρκετές για να αμαυρώσουν την εκδήλωση.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του κατεχόμενου Δήμου πέρασε εντός του Προεδρικού και επέδωσε υπόμνημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εξερχόμενος του Προεδρικού ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την απάντηση που έλαβαν από τον Πρόεδρο, ότι θα εργαστεί σε όλα τα σημεία του υπομνήματος που του επιδόθηκε.
 
Ωστόσο κάποιοι από τους παρευρισκόμενους αποδοκίμασαν και γιουχάισαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σε δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παράδοση του σχετικού υπομνήματος του Δήμου, ο κ. Γαλανός είπε ότι είναι εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον της τουρκικής κατοχής, εναντίον των σχεδίων μέρους της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, που νομίζουν ότι μπορούν να εποικήσουν εύκολα την Αμμόχωστο, να παραβιάσουν αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη 2η Συμφωνία Κορυφής.
 
Ο Δήμαρχος Αμμόχωστου έκανε λόγο για σχεδιασμούς που γίνονται και στη θάλασσα και στην Κύπρο εναντίον ενός μικρού τόπου, όπως είναι η Κύπρος.
 
Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι ο κόσμος έξω από το Προεδρικό «είναι κόσμος που πενθεί για 45 χρόνια, κόσμος που θέλει να πάει σπίτι του και θέλει από τον Πρόεδρό του να εξαντλήσει κάθε δυνατή προσπάθεια για μία ειρηνική λύση του Κυπριακού στα πλαίσια του ΟΗΕ, του περιγράμματος Γκουτέρες».
 
Αλλά πρέπει, συνέχισε ο κ. Γαλανός, ο κόσμος πραγματικά να πεισθεί ότι κι εμείς θέλουμε λύση και σίγουρα το μήνυμα είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να δεχθούμε λύση δύο κρατών.
 
«Μία Κύπρος υπάρχει κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, μόνο μία, μία και ομοσπονδιακή».
 
Ο κ. Γαλανός είπε ακόμη ότι στο υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Δήμος Αμμοχώστου ζητά να γίνουν διαβήματα προς τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας, το Γενικό Γραμματέα, τους πρέσβεις των μονίμων μελών, προς ευρωπαϊκές χώρες, προς το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως γίνεται και για το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Τα θέματα των πετρελαίων είναι του μέλλοντος, συνέχισε ο κ. Γαλανός, σε 10 με 15 χρόνια μακάρι να είναι ευλογία και όχι κατάρα, το θέμα του εποικισμού της Κύπρου είναι κάτι άμεσο το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από τον Πρόεδρο, είπε.
 
Εξάλλου απευθυνόμενος στον κόσμο που ήταν μαζεμένος έξω από το Προεδρικό, ο κ. Γαλανός ανέφερε ότι η υστεροφημία του Προέδρου της Δημοκρατίας βασίζεται στη λύση του Κυπριακού.
 
Το υπόμνημα που παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διάβασε ο αντιδήμαρχος Αμμοχώστου, Χρύσανθος Ζαννέτος.

Στο υπόμνημα ο Δήμος Αμμοχώστου ζητά να γίνουν διαβήματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για παραβίαση των σχετικών με την Αμμόχωστο ψηφισμάτων και να ζητηθεί από τον ΓΓ του οργανισμού να εργαστεί για εφαρμογή των ψηφισμάτων. Επίσης ζητούν από τον Πρόεδρο να καταγγείλει στην ΕΕ και σε άλλους οργανισμούς την επέκταση της εισβολής.
 
Την εκδήλωση στήριξαν η Επιτροπή Κατεχομένων Δήμων, η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων, η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας «Κύπρος 74», ο Δήμος Μόρφου, το ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, η ΕΔΕΚ , η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης-Ενωμένη Κύπρος.
 
Τη στήριξή της στη συγκέντρωση εξέφρασε την Παρασκευή με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ).
Στην εκδήλωση παρέστησαν βουλευτές όλων των κομμάτων, αλλά και άλλοι αξιωματούχοι. 

Θα συνεχίσω να πράττω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, έτσι ώστε και τη λύση να επιτύχουμε και η επιστροφή της Αμμοχώστου να γίνει κατορθωτή, διαβεβαίωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τον Δήμαρχο Αμμοχώστου να μεταφέρει την ολόψυχη, όπως είπε, συμπαράστασή του και το πόσο συμμερίζεται τα αισθήματα όσων έχουν συγκεντρωθεί για να διαδηλώσουν την αποφασιστικότητα τους.
 
«Κατανοώ απόλυτα και τον πόνο και την επιθυμία επιστροφής» των κατοίκων της Αμμοχώστου και των υπολοίπων προσφύγων, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ παρέθεσε μια σειρά από ενέργειες και πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχει την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της.
Είπε ακόμη ότι δεν παραγνωρίζει το τί έπραξαν οι προηγούμενοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας, ώστε να επιστραφεί η Αμμόχωστος. «Το πρόβλημα δεν οφείλεται στην ε/κ πλευρά αλλά στην τουρκική αδιαλλαξία» είπε ενώ ανέφερε ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τις συμπεριφορές της άλλης πλευράς, οι οποίες εκδηλώνονται με απαράδεκτο τρόπο, όπως έγινε με τις δηλώσεις του Κουντρέτ Οζερσάι για απογραφή τάχα των περιουσιών της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.
 

Από την πλευρά του ο κ. Γαλάνος μετέφερε το υπόμνημα του Δήμου Αμμοχώστου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ ανέφερε ότι η συγκέντρωση του κόσμου έξω από το Προεδρικό είναι ειρηνική εκδήλωση «και δεν είναι διαδήλωση».
 
Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες ο Αντιδήμαρχος Αμμοχώστου Χρύσανθος Ζανέττος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου Πέτρος Δημητρίου, διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής αποτελούμενη από τους Κυριάκο Χατζηγιάννη από τον ΔΗΣΥ, Σκεύη Κουκουμά και Νίκο Κέττηρο από το ΑΚΕΛ, Ζαχαρία Κουλία από το ΔΗΚΟ, και την ανεξάρτητη βουλευτή Άννα Θεολόγου.

Δειτε Επισης

Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες