Βλέπουν το Yavuz ως αξιοθέατο οι Τούρκοι-Το αποχαιρέτισαν με κόρνες και σημαίες

Ωσάν να πρόκειται για αξιοθέατο φωτογράφιζαν και έβγαζαν selfie Τούρκοι πολίτες, με το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο, το Yavuz την ώρα που αυτό διέσχιζε τα στενά του Τσανάκκαλε.

Συγκεκριμένα, κάτοικοι της περιοχής αλλά και τουρίστες, έσπευσαν στο συγκεκριμένο σημείο και χαιρέτισαν το πλήρωμα του πλοίου, ενώ ψαράδες της περιοχής προσέγγισαν το σκάφος και κόρναραν.


Μάλιστα όπως μετέδωσαν του τουρκικά μέσα το πλοίο, έριξε ταχύτητα και ο καπετάνιος απότισε φόρο τιμής στο Μνημείο των Μαρτύρων του Τσανάκκαλε.

Πρόκειται για ένα πολεμικό μνημείο που δημιουργήθηκε για τους 253 χιλιάδες νεκρούς Τούρκους στρατιώτες που έλαβαν μέρος στη Μάχη της Καλλίπολης όταν Γαλλικές και Βρετανικές δυνάμεις είχαν ως στόχο να καταλάβουν την Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάνει στάση στην Αττάλεια το Yavuz-Οι επόμενες κινήσεις του (χάρτης)

Οι ψαράδες με τουρκικές σημαίες αποχαιρέτισαν το γεωτρύπανο επιβεβαιώνοντας έτσι το γενικότερο συμπέρασμα που εξάγεται, πως η Άγκυρα βλέπει τις παράνομες γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου ως ζήτημα εθνικού χαρακτήρα.

Άλλωστε η Άγκυρα σε ουκ ολίγες περιπτώσεις προσπάθησε με επικοινωνιακά τεχνάσματα να εκμεταλλευτεί πλήρως τις συγκεκριμένες γεωτρήσεις.


Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η φιέστα που διοργανώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα όπου στην παρουσία του υπουργού Ενέργειας της χώρας δόθηκε το σύνθημα για να σηκώσει άγκυρα το γεωτρύπανο και να ξεκινήσει το ταξίδι του για την Κύπρο. 

Tο Yavuz, αφού διέσχισε το Αιγαίο και πέρασε από Ρόδο και Καστελόριζο, έφτασε στο αγκυροβόλιο του λιμανιού της Αττάλειας όπου θα παραμείνει για κάποιες μέρες πριν ταξιδέψει προς τον τελικό του προορισμό που σύμφωνα με τις εξαγγελίες της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων είναι η περιοχή ανοιχτά του κόλπου της Αμμοχώστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Στοχευμένες» προκλήσεις γύρω από την Κύπρο-Δυτικά Fatih, ανατολικά Yavuz, νότια Barbaros


Το τουρκικό γεωτρύπανο συνοδεύουν δύο φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού της χώρας. Πρόκειται για τις επονομαζόμενες αόρατες φρεγάτες που δεν εντοπίζονται από ραντάρ. 

Υπενθυμίζεται ότι το Yavuz, στελεχώνουν αυτή τη στιγμή 150 άτομα συμπεριλαμβανομένου του επιστημονικού προσωπικού με τον αριθμό αυτό να ανεβαίνει για τις ανάγκες της γεώτρησης στα 180, οι μισοί εκ των οποίων υπολογίζεται πως είναι Τούρκοι. 


Ο Φατίχ Ντονμέζ, είπε σε Τούρκους δημοσιογράφους την περασμένη Παρασκευή, πως η γεώτρηση θα γίνει στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, για διάστημα περίπου τριών μηνών και θα φθάσει σε βάθος 3.300 μέτρων.
 
 
 

Δειτε Επισης

Ν. Ιωαννίδης: Κύπρος και Ελλάδα προσφέρουν στρατηγικό βάθος σε ΗΠΑ και Ισραήλ μέσω του σχήματος 3+1
Στα Τίρανα ο Πρόεδρος για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας
Συνεδριάζουν και αποφασίζουν για εκλογές στην ΕΔΕΚ-Ημερομηνία και χρονικό περιθώριο υποψηφιοτήτων στην ατζέντα
Για εργοστασιο λυμάτων σε Μιά Μηλιά και νέα σημεία διέλευσης συζήτησαν Τατάρ-Χαρμαντζί
Απαντά σε ΑΚΕΛ ο ΔΗΣΥ για τη διαφθορά-«Να αποφασίσει αν θέλει να ζει μονίμως στο παρελθόν»
Πρώτη τοποθέτηση Ηνωμένων Εθνών για το διορισμό Χαν-«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί του»
Στην Αλβανία ο ΠτΔ για την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας
Δριμύ κατηγορώ ΑΚΕΛ σε ΔΗΣΥ για διαφθορά-«Κατά τη διακυβέρνησή τους απογειώθηκε η θεσμική διαπλοκή»
Εξέφρασε στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Στην επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για δικαίωμα ψήφου στα 17-Ανοιχτό το θέμα της οριζόντιας