Απαγορεύει πλήρως την εισαγωγή προϊόντων κρέατος από τον Καναδά η Κίνα

Οι αρχές της Κίνας επιβάλλουν από σήμερα πλήρη απαγόρευση στην εισαγωγή "προϊόντων κρέατος" από τον Καναδά, αποκάλυψε χθες η εφημερίδα Le Journal de Montreal, επικαλούμενη κινέζο διπλωμάτη.

Ο λόγος της απαγόρευσης, εξήγησε ο διπλωμάτης, είναι ότι οι κινεζικές υγειονομικές αρχές εντόπισαν πολλά ψευδή κτηνιατρικά πιστοποιητικά υγείας που συνόδευαν προϊόντα κατεψυγμένου χοιρινού κρέατος που εισάγονται από τον Καναδά, στα οποία βρέθηκε υπολείμματα απαγορευμένης στην Κίνα αυξητικής ουσίας, της ρακτοπαμίνης.

Το γεγονός αποδόθηκε σε ελλιπή επίβλεψη από πλευράς κινεζικών και καναδικών αρχών, πάντα κατά το δημοσίευμα. Σύμφωνα με τη Ζουρνάλ ντε Μοντρεάλ, ο κινέζος διπλωμάτης τόνισε πως το Πεκίνο αναμένει οι αρχές του Καναδά να προχωρήσουν στα απαραίτητα βήματα για να "μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις για τη φήμη των προϊόντων" της χώρας ώστε να υπάρξει "αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κινεζικού καταναλωτικού κοινού".

Η κινεζική πρεσβεία στον Καναδά επιβεβαίωσε ότι απαγορεύονται πλέον όλες οι εισαγωγές καναδικών προϊόντων κρέατος μετά τον εντοπισμό παρτίδων κατεψυγμένου χοιρινού με υπολείμματα ρακτοπαμίνης και ψευδή πιστοποιητικά υγείας. Η εκπρόσωπος της καναδής υπουργού Γεωργίας Μαρί-Κλοντ Μπιμπό δήλωσε ότι θα σχολιάσει σύντομα την εξέλιξη. Η Κίνα εισήγαγε χοιρινό καναδικής προέλευσης αξίας 130 εκατ. καναδικών δολαρίων από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο, γεγονός που σημαίνει ότι ήταν η τρίτη σημαντικότερη αγορά για τον καναδικό κτηνοτροφικό τομέα βάσει αξίας.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τον Καναδά εισήλθαν σε φάση κρίσης από τον Δεκέμβριο, όταν η αστυνομία του Βανκούβερ συνέλαβε τη Μενγκ Ουάνγκζου, οικονομική διευθύντρια και κόρη του ιδρυτή της κινεζικής εταιρείας-κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Huawei, βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης της Ουάσινγκτον, που ζητεί την έκδοσή της προκειμένου να την προσαγάγει σε δίκη για απόπειρα απάτης και παραβίασης των κυρώσεων στο Ιράν.

Η Μενγκ, η οποία αρνείται τις κατηγορίες των ΗΠΑ, παραμένει στο Βανκούβερ, μετά την αποφυλάκισή της με περιοριστικούς όρους, ενόσω εξετάζεται το αίτημα έκδοσης. Το Πεκίνο απαιτεί να της επιτραπεί να φύγει από τη χώρα. Λίγο καιρό μετά τη σύλληψη της Μενγκ, οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν πολλούς πολίτες του Καναδά κι έχουν ασκήσει δίωξη σε βάρος δύο εξ αυτών για κατασκοπεία. Η Οτάβα χαρακτηρίζει τις συλλήψεις των δύο ανδρών αυθαίρετες. Η κινεζική κυβέρνηση έχει παράλληλα απαγορεύσει τις εισαγωγές ορισμένων ακόμη καναδικών προϊόντων, κυρίως αγροδιατροφικών.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Μεγαλειώδης συμμετοχή στο Budapest Pride παρά την απαγόρευση
Το Ιράν άνοιξε τον εναέριο χώρο για διεθνείς πτήσεις στο κεντρικό και το δυτικό τμήμα της χώρας
Πεπεισμένος ο Τραμπ για το Φορντό-«Δεν γνώριζαν οι Ιρανοί, απομάκρυναν μόνο τους εαυτούς τους όχι το ουράνιο»
Η εβδομάδα που πέρασε ανήκει στον Ντόναλντ Τραμπ-Το σερί των επιτυχιών και οι προκλήσεις
Τουλάχιστον 23 νεκροί και δεκάδες Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά στη Γάζα
Σύλληψη έξι Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη για επίθεση σε στρατιώτες
The Times: Οι Ισραηλινοί είχαν διεισδύσει στο Ιράν τουλάχιστον από το 2010 και χαρτογραφούσαν τα πυρηνικά
Δεκάδες νεκροί από σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες στο Πακιστάν
Εκτελέσεις, συλλήψεις και παράνοια στο Ιράν μετά το τέλος του πολέμου-Πού κρυβόταν ο Χαμενεΐ
Δεκαενιάχρονη TikToker βρέθηκε διαμελισμένη σε σακούλες στο Περού-Τι κρύβεται πίσω από το άγριο έγκλημα