Διεθνής Αμνηστία: Να τερματιστούν οι βαναυσότητες που διαπράττονται στη Νιγηρία

Οι αρχές της Νιγηρίας πρέπει να "κάνουν περισσότερα" για να τερματίσουν τα βασανιστήρια και άλλες βαναυσότητες που διαπράττονται από στελέχη της αστυνομίας και του στρατού, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα, διεθνή Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων.

"Παρά τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα", εξηγεί η ΜΚΟ στην ανακοίνωσή της, το παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας στη Νιγηρία συνεχίζει "να λαμβάνει συχνά καταγγελίες για βασανισμούς και άλλες μορφές κακομεταχείρισης" με δράστες "στρατιωτικούς ή αστυνομικούς".

Ο νόμος ο οποίος απαγορεύει αυστηρά τα βασανιστήρια εγκρίθηκε το 2017, ενώ ιδρύθηκε από τον πρόεδρο μια επιτροπή στην οποία ανατέθηκε να επιβλέψει τη μεταρρύθμιση της ειδικής μονάδας πάταξης των κλοπών (SARS), μέλη της οποίας έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα για ωμότητες. όμως "η χρησιμοποίηση βασανιστηρίων από την αστυνομία και άλλους έχει γενικευθεί", διαπιστώνει η διευθύντρια του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, η Οσάι Οτζίγκο.

Εξάλλου, υπογραμμίζει η οργάνωση, "το δικαστικό σύστημα της Νιγηρίας αποτυγχάνει να εμποδίσει ή να τιμωρήσει τα βασανιστήρια, που διαπράττονται με κουλτούρα ατιμωρησίας".

Σε "κανένα στέλεχος της αστυνομίας δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες" βάσει του νέου νόμου, θυμίζει η ΜΚΟ. "Είναι καιρός οι αρχές της Νιγηρίας να διακηρύξουν, χωρίς καμία αμφισημία, ότι τα στελέχη των δυνάμεων της τάξης θα λογοδοτούν όταν διαπράττουν βασανιστήρια και ότι θα αποδίδεται δικαιοσύνη στα θύματα", κρίνει η Οσάι Οτζίγκο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Μεγαλειώδης συμμετοχή στο Budapest Pride παρά την απαγόρευση
Το Ιράν άνοιξε τον εναέριο χώρο για διεθνείς πτήσεις στο κεντρικό και το δυτικό τμήμα της χώρας
Πεπεισμένος ο Τραμπ για το Φορντό-«Δεν γνώριζαν οι Ιρανοί, απομάκρυναν μόνο τους εαυτούς τους όχι το ουράνιο»
Η εβδομάδα που πέρασε ανήκει στον Ντόναλντ Τραμπ-Το σερί των επιτυχιών και οι προκλήσεις
Τουλάχιστον 23 νεκροί και δεκάδες Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά στη Γάζα
Σύλληψη έξι Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη για επίθεση σε στρατιώτες
The Times: Οι Ισραηλινοί είχαν διεισδύσει στο Ιράν τουλάχιστον από το 2010 και χαρτογραφούσαν τα πυρηνικά
Δεκάδες νεκροί από σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες στο Πακιστάν
Εκτελέσεις, συλλήψεις και παράνοια στο Ιράν μετά το τέλος του πολέμου-Πού κρυβόταν ο Χαμενεΐ
Δεκαενιάχρονη TikToker βρέθηκε διαμελισμένη σε σακούλες στο Περού-Τι κρύβεται πίσω από το άγριο έγκλημα