«Η Κύπρος να πει ένα συγγνώμη στον Δημήτρη Χριστόφια»

Το δικό του αντίο στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια έστειλε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης.
 
Όπως ανέφερε στην ανάρτηση του ο κ. Δημητριάδης πως όπως πιστεύει «είναι καιρός ολόκληρη η Κύπρος να πεί ένα συγνώμη στο Δημήτρη Χριστόφια γιά τα όσα αδίκως του καταλόγισε. ‘Εστω και μετά θάνατον»
 
Δείτε αυτούσια την ανάρτηση του:
Γνώρισα το Δημήτρη Χριστόφια γιά πρώτη φορά στις αρχές του 2012, λίγο πρίν με διορίσει Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ).
Στην πρώτη μας συνάντηση μου έκανε εντύπωση η απλότητά του, η σεμνότητά του, ο πατριωτισμός του, η ανησυχία του γιά τα μικρομεσαία στρώματα της κοινωνιάς αλλά και ο διεθνισμός του.
Οταν ανέλαβα τη θέση του Διοικητή άρχισα να έχω συχνά επαφή μαζί του. Οχι γιατί ο ίδιος έκανε παρεμβάσεις στο έργο της ΚΤΚ – κάτι που δεν έκανε ποτέ, γιατί σεβόταν την ανεξαρτησία οχι μόνο της τράπεζας αλλά και του Διοικητή της. Αλλά γιατί τις μέρες εκείνες επιβαλλόταν στενή συνεργασία και επαφή μεταξύ της ΚΤΚ και της κυβέρνησης γιά να διασώσουμε το τραπεζικό σύστημα από την ολική του κατάρρευσή του, η οποία ήταν σίγουρο ότι θα οδηγούσε την Κύπρο σε χρεοκοπία και έξοδο από την ΕΕ, με ότι αυτό συνεπάγεται πολιτικά και εθνικά.
Δέχθηκε την κρατικοποίση της Λαικής τράπεζας με αμηχανία και χιούμορ και ουδέποτε θέλησε να επιβάλει τις δικές του θέσεις η ανθρώπους στο ΔΣ της τράπεζας – ουσιαστικά αν μπορεί να τον επικρίνει κάποιος γιά κάτι ήταν η συλλογικότητά του και ο σεβασμός στη Βουλή και τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους οποίους και άφησε να "κόψουν και να ράψουν" σε σχέση με τους διορισμούς στο ΔΣ της κρατικής πλέον Λαικής.
Στην πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα έδειξε μιά πραγματική ανησυχία γιά τα ευάλωτα στρώματα. Πάλεψε με τους λειτουργόυς του υπουργείου οικονομικών να βρεθούν λύσεις οι οποίες θα ήταν λιγότερο οδυνηρές γιά αυτούς που πραγματικά θα υπέφεραν από τα μέτρα λιτότητας.
Κατέληξε στην προκαταρτική συμφωνία με την τρόικα το Νιόβρη του 2012. Ήταν έτοιμος να την υπογράψει αλλά η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν ήταν. Το Γιούρογκρουπ αποφάσισε να περιμένει τις εκλογές.
Οι πολιτικοί του αντίπαλοι του καταλόγισαν πολλά και αδίκως, περλαμβανομένης και της απόφασης του Γιούροκρουπ να περιμένει τις εκλογές, στις οποίες ο ίδιος δεν ήταν κάν υποψήφιος.
Η τελευταία φορά που μίλησα στο Δημήτρη Χριστόφια ήταν όταν με πήρε τηλέφωνο τον Οκτώβρη του 2017 να με συγχαρεί γιά τη δημοσίευση του βιβλίου μου. Μου μίλησε γιά το θάρρος μου να προσπαθήσω να αποκαταστήσω την αλήθεια, γιατί πίστευε ότι αυτοί που έφτιαξαν τα ψεύτικα αφηγήματα γιά την κρίση του 2012-13 ήταν αδίστακτοι. Είχαν ιστορία και προιστορία.
Καιρός είναι πιστεύω ολόκληρη η Κύπρος να πεί ένα συγνώμη στο Δημήτρη Χριστόφια γιά τα όσα αδίκως του καταλόγισε. ‘Εστω και μετά θάνατον.
 

 

Δειτε Επισης

Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση