Κάνει στάση στην Αττάλεια το Yavuz-Οι επόμενες κινήσεις του (χάρτης)
07:06 - 24 Ιουνίου 2019
Συνοδευόμενο από δύο φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, πλέει στην ανατολική Μεσόγειο το δεύτερο γεωτρύπανο που αγόρασε η τουρκική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας, το Yavuz.
Το γεωτρύπανο ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη το ταξίδι του από το ναυπηγείο Dileskelesi έξω από την Κωνσταντινούπολη, διέσχισε τη θάλασσα του Μαρμαρά, μπήκε στο Αιγαίο και αφού πέρασε έξω από Ρόδο και Καστελόριζο χθες το απόγευμα, ενώ σύμφωνα με τη θέση που έχει σήμερα το πρωί θα κάνει στάση στο λιμάνι της Αττάλειας και ακολούθως θα συνεχίσει την πορεία του προς την Κύπρο.
Το τουρκικό γεωτρύπανο συνοδεύουν δύο φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού της χώρας. Πρόκειται για τις επονομαζόμενες αόρατες φρεγάτες που δεν εντοπίζονται από ραντάρ.
Χθες κάποιες πληροφορίες έστελναν το Yavuz στο λιμάνι της Αττάλειας για ανεφοδιασμό και φαίνεται ότι τελικά επιβεβαιώνονται. Αυτό σημαίνει πως, η άφιξη του στο σημείο όπου θα πραγματοποιήσει την παράνομη γεώτρηση, θα καθυστερήσει σε σχέση με την αρχική ημερομηνία που δόθηκε για τις 25 Ιουνίου από την Άγκυρα.
Υπενθυμίζεται ότι το Yavuz, στελεχώνουν αυτή τη στιγμή 150 άτομα συμπεριλαμβανομένου του επιστημονικού προσωπικού με τον αριθμό αυτό να ανεβαίνει για τις ανάγκες της γεώτρησης στα 180, οι μισοί εκ των οποίων υπολογίζεται πως είναι Τούρκοι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Στοχευμένες» προκλήσεις γύρω από την Κύπρο-Δυτικά Fatih, ανατολικά Yavuz, νότια Barbaros
Παράλληλα με τις γεωτρήσεις η Άγκυρα έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο για εκπαίδευση Τούρκων υπηκόων σε θέματα εξόρυξης υδρογονανθράκων, με στόχο να μειώσει τον αριθμό των ξένων που εργάζονται για λογαριασμό της, για να αποφύγει τις δυσάρεστες καταστάσεις που δημιουργήθηκαν με τον Πορθητή, όπου αρκετά στελέχη που προσλήφθηκαν σε συνεργαζόμενες εταιρείες, αποχώρησαν υπό τον φόβο των ενταλμάτων σύλληψης που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία.
Το τουρκικό γεωτρύπανο πάντως δεν ακολούθησε νότια πορεία, κάτι που δείχνει πως θα αποφύγει ως της ώρας να εισέλθει εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Αναμένεται πως μετά τη στάση του, θα κινηθεί ανατολικά προς τη χερσόνησο της Καρπασίας και αφού περάσει το Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα να κινηθεί προς τον κόλπο της Αμμοχώστου όπου αναμένεται να προβεί σε παράνομη γεώτρηση.
Αξίζει να σημειωθεί, πως το συγκεκριμένο σημείο στο οποίο θα προβεί σε γεώτρηση δεν είναι ξεκάθαρο αν βρίσκεται εντός της ΑΟΖ ή της υφαλοκρηπίδας της ΚΔ. Σε περίπτωση που ισχύσει το πρώτο, αυτό θα είναι εντός του οικοπέδου 3 της Κυπριακής ΑΟΖ όπου τον Φεβρουάριο του 2018 τα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ανάγκασαν το γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ, Saipem 12000, να αποχωρήσει άπραγο πριν καν φτάσει στον στόχο Σουπιά όπου ήταν προγραμματισμένη γεώτρηση.
Πάντως ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, είπε σε Τούρκους δημοσιογράφους την περασμένη Παρασκευή, πως η γεώτρηση θα γίνει στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, για διάστημα περίπου τριών μηνών και θα φθάσει σε βάθος 3.300 μέτρων.
Την ίδια ώρα στα δυτικά της Κύπρου και συγκεκριμένα 72 χιλιόμετρα ανοιχτά της Πάφου, ο Πορθητής συνεχίζει την διεξαγωγή γεώτρησης με τους Τούρκους να ισχυρίζονται πως αυτή έφτασε σε βάθος νερού 2,300 μέτρων περίπου, ενώ στόχος είναι να φτάσει στα 5-5,500 μέτρα μέσα σε 100-120 μέρες.