Ικανοποιημένος ο Πρόεδρος- «Πετύχαμε το νομικό πλαίσιο που οδηγεί σε κυρώσεις»

Το μήνυμα ότι η λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ο ουσιαστικός στόχος είναι αφενός ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών, αφετέρου το να επιστρέψουμε σε ένα δημιουργικό διάλογο για να εξευρεθεί λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, για ειρηνική συμβίωση, σταθερότητα και προκοπή, έστειλε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βλέπει ακόμη και πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας ο έλληνας υπ. Εξωτερικών
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τσίπρας για Τουρκία-Συγκεκριμένα μέτρα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενημερώνοντας τον Τύπο στις Βρυξέλλες περιέγραψε τόσο τα μέτρα, όσο και τη διαδικασία διαμέσου της οποίας επετεύχθη η συνομολόγηση της σχετικής "παραγράφου 17" στο κείμενο των συμπερασμάτων από τους εταίρους.
 
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγησε αναλυτικά ότι η ΕΕ πέρασε από την ισχυρή φραστική αντιμετώπιση στην έμπρακτη αλληλεγγύη και δεν αποτελεί παρά την υιοθέτηση και έναρξη της προβλεπόμενης διαδικασίας επιβολής κυρώσεων που περιελήφθη στο κείμενο μετά από έντονες συντονισμένες πιέσεις, λέγοντας ότι αυτό αποδίδει ο όρος «στοχευμένα μέτρα».
 
Αποκάλυψε δε ότι το πρώτο προσχέδιο των συμπερασμάτων δεν μας ικανοποίησε και για αυτό "ετοιμάσαμε κείμενο που υιοθετήθηκε ως υπεβλήθη". Σημείωσε ότι αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα στοχευμένης και μεθοδικής δουλειά μηνών, που ως στόχο έχει την αλλαγή συμπεριφοράς της Τουρκίας και την αποτροπή κλιμάκωσης.
 
Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα ο Νίκος Αναστασιάδης εξήγησε ότι οι εταίροι της χώρας στην ΕΕ πείσθηκαν αφενός όταν αντιλήφθηκαν μέσω των τουρκικών πανηγυρισμών ότι η Τουρκία άλλα λέει σε αυτούς και άλλα κάνει και αφετέρου όταν κατέρρευσε το επιχείρημα περί «κοινής επιτροπής διαχείρισης» για τους υδρογονάνθρακες ώστε η τουρκοκυπριακή κοινότητα να αισθάνεται ασφάλεια για τα συγκεκριμένα έσοδα. Ο Πρόεδρος εξήγησε ότι ενημέρωσε τους εταίρους ότι το θέμα αυτό είναι λυμένο ήδη από την αποδοχή της διαχείρισης των εσόδων αυτών ως ομοσπονδιακή αρμοδιότητα.
 
Ο Πρόεδρος εξήγησε ότι πλέον η πρόοδος σε όλο το εύρος των ευρω-τουρκικών σχέσεων, αλλά και κάθε άλλου είδους συναλλαγή της ΕΕ με την Τουρκία είναι πλέον συνδεδεμένη με την αλλαγή στάσης της Τουρκίας επί του συγκεκριμένου ζητήματος και τον τερματισμό της παραβατικής συμπεριφοράς.
 
Σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, όπου αναφέρεται ότι οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο έχουν σοβαρό αντίκτυπο σε όλο το εύρος των ευρωτουρκικών σχέσεων και διευκρίνισε ότι αυτό αφορά στα προενταξιακά κονδύλια και κεφάλαια, τους πολιτικούς διαλόγους υψηλού επιπέδου και τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης.
 
Τόνισε δε ότι όλα αυτά εξαρτώνται από το πως θα συμπεριφέρεται η Τουρκία σε σχέση με την Κύπρο, αποτέλεσμα που αν και ικανοποιεί, ήταν δύσκολο λόγω των επιπλοκών με τις τυχόν επιμέρους σχέσεις των κρατών μελών της ΕΕ με την Τουρκία, όπως για παράδειγμα στο προσφυγικό.
 
Επιπλέον εξήγησε ότι το θετικό αποτέλεσμα ήρθε μεθοδικά και σε συντονισμό με την ελληνική Κυβέρνηση, τις άριστες σχέσεις με σημαντικούς εταίρους, και το συντονισμό στο επίπεδο των MED7 και όλα απέδωσαν αποτελέσματα.
 
"Πετύχαμε το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο που οδηγεί σε κυρώσεις", είπε ο Πρόεδρος. "Ο στόχος είναι η αποκατάσταση της τάξης και ο τερματισμός των παρανόμων δράσεων ... το μήνυμα είναι πως αν η Τουρκία θέλει να συνεχίσει θα πρέπει να ομαλοποιήσει και να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες", τόνισε.
 
Ευχαρίστησε ακολούθως τους Προέδρους της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, την Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι, τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και όλους τους φίλους ηγέτες των χωρών της ΕΕ, για την απόλυτη κατανόηση, έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη προς την Κύπρο και επανέλαβε ότι τα μέτρα δεν είναι αυτοσκοπός,
 
Σκοπός είναι να τερματιστούν οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας, και να εξευρεθεί λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, για ειρηνική συμβίωση, σταθερότητα και προκοπή, πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς σχετικά, ο Πρόεδρος εξήγησε ότι η Τουρκία "δεν είναι η χώρα που μας συνήθισε στην εφαρμογή των αποφάσεων των ΗΕ, ή της ΕΕ", και τόνισε ότι "ήταν υποχρέωσή της ως υποψήφια χώρα να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κύπρο", αλλά τώρα πρέπει να καταλάβει ότι η στάση της δεν είναι προς όφελός της.
 
"Δεν διαβλέπω θερμό επεισόδιο", σημείωσε επιπλέον και τόνισε ότι διαβλέπει ενέργειες "που θα κλιμακώνουν τις απειλές για δημιουργία νέων τετελεσμένων, αλλά αυτό θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες".
 
Τέλος σε σχέση με την πρακτική εφαρμογή σημείωσε ότι είναι γνωστές οι ευρωπαϊκές διαδικασίες, υπενθύμισε ότι χρειάστηκαν 5-6 μήνες για τις κυρώσεις της Ρωσίας και διευκρίνισε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η δέσμευση είναι να παρουσιαστούν χωρίς καθυστέρηση.
 
Αναλυτικά, στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν οι χθεσινές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπως αποτυπώνονται στη παράγραφο 17 των Συμπερασμάτων.
 
"Παρά το γεγονός ότι η αυστηρότητα των διατυπώσεων τόσο στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου  Γενικών Υποθέσεων, όσο και των όσων διαλαμβάνονται σε εκείνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ομιλούν από μόνα τους, εκείνο που θα ήθελα να αναδείξω είναι πως έχουμε περάσει από την ισχυρή φραστική, στην έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη και αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκή Ένωσης προς την Κυπριακή Δημοκρατία", ανέφερε.
 
"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συζήτησε χθες, κατόπιν αποδοχής αιτήματος μας, το ζήτημα των παράνομων τουρκικών δραστηριοτήτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και υιοθέτησε κείμενο Συμπερασμάτων. Η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν αποτελεί παρά την υιοθέτηση και έναρξη της προβλεπόμενης διαδικασίας επιβολής κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για τις έκνομες ενέργειες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό ακριβώς αποδίδει ο όρος στοχευμένα μέτρα που συμπεριελήφθη στα Συμπεράσματα ύστερα από τις έντονες προσπάθειες που καταβάλαμε χθες", δήλωσε ο Πρόεδρος.
 
"Όπως γνωρίζετε, το πρώτο προσχέδιο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είδε το φως της δημοσιότητας δεν μας ικανοποίησε και εκφράσαμε εξαρχής την αντίθεση μας, αρχίζοντας νέο γύρο προσπαθειών. Η εν λόγω ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι αποτέλεσμα στοχευμένης και μεθοδικής δουλειάς μηνών, σοβαρής προεργασίας και συντονισμού τόσο στην Κύπρο όσο και στις Βρυξέλλες, σε συνεργασία πάντα με τους εταίρους μας", σημείωσε.
 
"Η χθεσινή απόφαση, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στη συνεχιζόμενη προσπάθεια μας για τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, για προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Έχει δηλαδή διπλό σκοπό, αλλαγή συμπεριφοράς από πλευράς Τουρκίας, καθώς και αποτροπή κλιμάκωσης", διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε καταρχάς το ισχυρό κείμενο Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 18ης Ιουνίου 2019 καθώς και όλα τα σχετικά προηγούμενα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.Στην ουσία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ρητά υιοθέτησε ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο έχουν σοβαρό αρνητικό και άμεσο αντίκτυπο σε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας", ανακοίνωσε.
 
Εξήγησε ότι "τούτο σημαίνει πως οι διάφορες δράσεις και διαδικασίες, όπως ο εκσυγχρονισμός της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, τα προενταξιακά κονδύλια, οι πολιτικοί και άλλοι υψηλού επιπέδου διάλογοι κλπ, η πρόοδος δηλαδή σε όλα αυτά, εξαρτάται πλέον από το πώς η Τουρκία συμπεριφέρεται στην Κύπρο".
 
"Όπως αντιλαμβάνεσθε και λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες των εταίρων μας αλλά και ζητήματα που ρεαλιστικώς ομιλούντες ενδεχομένως να προκύψουν από τις μεταξύ τους σχέσεις με την Τουρκία, όπως για παράδειγμα το μεταναστευτικό ή και οι μεταξύ τους εμπορικές/οικονομικές σχέσεις,  ήταν σημαντικά δύσκολο να επιτύχουμε να δοθούν οι πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές ώστε να ξεκινήσει διαδικασία κυρώσεων. Οφείλω να εκφράσω για άλλη μια φορά την ικανοποίηση μου γιατί οι συντονισμένες προσπάθειες τόσο της Προεδρίας όσο και του Υπουργείου Εξωτερικών, η στενή συνεργασία με την Ελλάδα, με σημαντικούς εταίρους όσο και με τις επτά χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, είχαν σαν αποτέλεσμα να επιτύχουμε το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο που οδηγεί σε κυρώσεις, αλλά και την ευκαιρία αξιοποίησης από την ΕΕ όλων των διπλωματικών, οικονομικών και άλλων μέσων", δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

"Στόχος παραμένει η αποκατάσταση της τάξης και ο τερματισμός των τουρκικών παράνομων δράσεων", επανέλαβε και συμπλήρωσε: "το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εν ολίγοις, είναι σαφές. Αν θέλει η Τουρκία να συνεχίσει ομαλά με τις σχέσεις της στο πλαίσιο είτε της ενταξιακής της διαδικασίας είτε στο πλαίσιο άλλων σχέσεων και δράσεων θα πρέπει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο και οπωσδήποτε θα πρέπει να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες της".
 
"Θέλω να τονίσω πως τα μέτρα δεν είναι αυτοσκοπός. Επιθυμία μας είναι να τερματισθούν οι όποιες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης ενός δημιουργικού διαλόγου για εξεύρεση μιας λειτουργικής, διαρκούς και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος με αλληλοσεβασμό στις εύλογες ανησυχίες των δύο κοινοτήτων και στόχο την επικράτηση της ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας για το σύνολο του κυπριακού λαού στη βάση πάντα των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των αρχών και αξιών της ΕΕ" κατέληξε την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Δειτε Επισης

Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»