Με θετικές γνώμες, αλλά και θέμα αναγνωρισιμότητας ο Νίκος Αναστασιάδης

Πόσο δημοφιλής είναι στις γειτονικές μας χώρες ο Νίκος Αναστασιάδης; Ποιο ξένο ηγέτη συμπαθούν περισσότερο οι Κύπριοι; Ποια η άποψή τους για τη συμφωνία των Πρεσπών και πώς αξιολογούν μια σειρά από χώρες και διεθνείς οργανισμούς;

Σε αυτά και άλλα πολλά ενδιαφέροντα ερωτήματα, όσον αφορά τη στάση και την αντίληψη των πολιτών στις δώδεκα χώρες των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, απαντούν στη μεγάλη  έρευνα της «Kάπα Research», που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια, και πραγματεύεται τη διαχρονική στάση και τις αντιλήψεις των πολιτών στις χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου και της ανατολικής Μεσογείου.
 
Στην έρευνα απάντησαν εννέα χιλιάδες 241 πολίτες από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Τουρκιά, τη Σερβία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τα Σκόπια, το Κόσοβο, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Αίγυπτο και την Αλβανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Απογοητευμένοι και οργισμένοι οι Κύπριοι-Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος τους 

Στον πάτο η εμπιστοσύνη των Κυπρίων σε Κυβέρνηση, Βουλή και κόμματα

Οι τέσσερις τελευταίες ενότητες της έρευνας πραγματεύονται τα ζητήματα οικονομικών σχέσεων και γεωπολιτική, τη συμβολή της Ελλάδας στην περιοχή, την εικόνα των χωρών και των διεθνών οργανισμών, καθώς και τη δημοτικότητα των πολιτικών ηγετών της περιοχής.

Στην ερώτηση, «ποια η στάση σας απέναντι στις ξένες επενδύσεις και τη δραστηριοποίηση ξένων εταιρειών στη χώρα σας;», οι Κύπριοι έχουν τη πιο θετική γνώμη, με 77% να τάσσονται υπέρ των επενδύσεων, ενώ μόλις το 8% τάσσεται κατά.

Στο σχετικό πίνακα ακολουθεί η Ελλάδα με 76%, το Κόσοβο με 68% και το Ισραήλ.

Σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη στα νομίσματα και συγκεκριμένα απέναντι στο ευρώ, το δολάριο και το εθνικό τους νόμισμα, (σ.σ. το εθνικό νόμισμα αφορά τις χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη), περισσότεροι από τους μίσους Κύπριους εμπιστεύονται το ευρώ, ενώ το 29% δήλωσε ότι εμπιστεύεται το δολάριο.

Στην ερώτηση για την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων, 74% των Κυπρίων απάντησε πως θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ γειτονικών χωρών για την εκμετάλλευσή τους.

 
Στην ενότητα 10, που αφορά τη συμβολή της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου, το 72% των Κυπρίων απάντησε πως συμβάλλει πολύ ή αρκετά, ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτό των υπολοίπων χωρών της περιοχής.


Η συμφωνία των Πρεσπών  βρίσκει τους Κύπριους διχασμένους, αφού το 49% τη βλέπει θετικά, ενώ το 47% αρνητικά.

Στην ερώτηση «γνωρίζετε ελληνικές επιχειρήσεις», θετικά απάντησε το 88% των Κυπρίων ερωτηθέντων και αρνητικά μόλις το 12%, ποσοστά που κατέταξαν την Κύπρου στην πρώτη θέση του σχετικού πίνακα.

Η ενδέκατη ενότητα της έρευνας πραγματεύεται την εικόνα των χωρών και των διεθνών οργανισμών. Στη σχετική λίστα τις περισσότερες θετικές απαντήσεις έλαβε η Ιαπωνία, ενώ ακολουθεί η Ιταλία και ο ΟΗΕ. Στη τέταρτη θέση βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Γερμανία την Κίνα τη Γαλλία τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να ακολουθούν. Στις τελευταίες θέσεις του σχετικού πίνακα βρίσκεται το ΝΑΤΟ, η Μεγάλη Βρετανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν.


Ακολουθούν οι πίνακες με τις απαντήσεις των Κυπρίων ερωτηθέντων ανά χώρα και Οργανισμό:
Χώρα/Οργανισμός Θετικά Αρνητικά Θέση ανάμεσα στις 12
Ευρωπαϊκή Ένωση 56 26 5
ΝΑΤΟ 36 38 6
ΟΗΕ 54 19 5
ΗΠΑ 38 34 6
Ρωσία 44 22 3
Γερμανία 26 40 10
Μ. Βρετανία 20 55 9
Γαλλία 66 13 1
Ιταλία 50 8 7
Ιαπωνία 44 6 11
Κίνα 48 9 4
Σαουδική Αραβία 9 50 10
ΗΑΕ 18 35 7
Ιράν 10 48 5
  
Η δωδέκατη και τελευταία ενότητα της έρευνας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, αφού παρουσιάζει την δημοτικότητα των πολιτικών ηγετών, όχι μόνο των 12 χωρών, αλλά και των υπερδυνάμεων του πλανήτη.
 
Πιο δημοφιλής πολιτικός ανάμεσα στις 12 χώρες εμφανίζεται ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν, ακολουθεί η Άνγκελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ματέο Σαλβίνι. Ο Νίκος Αναστασιάδης στον σχετικό πίνακα καταλαμβάνει την 15η θέση με το 25% των ερωτηθέντων να έχουν θετική άποψη για αυτόν και μόλις το 9% αρνητική. Ωστόσο, το 53% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν τον γνωρίζει.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα, αφού το 71% των Ελλαδιτών δήλωσαν πως έχουν θετική άποψη για αυτόν. Μόλις το 4% απάντησε πως δεν τον γνωρίζει, ενώ το 20% απάντησε πως έχει αρνητική άποψη για το πρόσωπό του.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εμφανίζεται ιδιαίτερα δημοφιλής και στη Σερβία, με το 44% να απαντά πως έχει θετική γνώμη. Το 44% δήλωσε πως δεν τον γνωρίζει, ενώ μόλις το 4% απάντησε πως έχει αρνητική άποψη.
 
Στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λαμβάνει της αποδοχής του 33% των ερωτηθέντων, ενώ 66% δήλωσε πως έχει αρνητική άποψη.
 
Παρά το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπτυξε ιδιαίτερες σχέσεις με τις χώρες της Μ. Ανατολής και ιδιαίτερα με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, το 71% και το 61% αντίστοιχα των ερωτηθέντων από τις δύο χώρες απάντησε πως δεν τον γνωρίζει.
 
Αρνητική στάση απέναντι στο Πρόεδρο Αναστασιάδη δήλωσε ότι έχει το 51% των Τούρκων ερωτηθέντων, ενώ θετική δήλωσε πως έχει μόλις το 13%. Το 30% δήλωσε πως δεν τον γνωρίζει.
 
Δείτε πιο κάτω αναλυτικά πως διάκεινται απέναντι στους ηγέτες οι λαοί των δώδεκα χωρών της χερσονήσου των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου.

Η ταυτότητα της έρευνας

Δειτε Επισης

Με αναφορές στο Κυπριακό η ακρόαση της υποψήφιας επιτρόπου για τη διεύρυνση Μάρτα Κος
Επίθεση «υπεξ» σε Μπορέλ για τις αναφορές για τη Σύνοδο του Κιργιστάν-Κατηγορεί την Ε.Ε. για το Κυπριακό
Εγκρίθηκε ο απολογισμός 2023 με προειδοποιήσεις Κουλία για χρέος και έξοδα φιλοξενίας Ουκρανών
Τα θέλει όλα δικά του ο Τατάρ-Συζητά συνεργασία για ενέργεια και νερό αλλά επιμένει στα δύο κράτη
Σχολίασαν τον καφέ Χριστοδουλίδη και Ερντογάν τα τουρκικά ΜΜΕ-«Δεν πνέει κρύος αέρας πριν την πολυμερή»
Η λύση πρέπει να είναι εντός του συμφωνημένου πλαισίου διεμήνυσε κατ’ επανάληψη ο ΠτΔ στον Ερντογάν
Απάντησε για την πρόσληψη της αδελφής και του δασκάλου του ο Φειδίας-«Πληρώνονται από τα δικά μου λεφτά»
Στο 6% οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο-Περιορισμένες οι δυνατότητες για φιλοξενία περισσότερων το μήνυμα ΠτΔ
Υπό το βλέμμα των Τούρκων οι εξελίξεις για παροχή αρμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία-«Παρακολουθούμε στενά»
Συνεχίζουν τα περί δύο κρατών οι Τούρκοι-«Η ομοσπονδία δεν αποτελεί λύση»