Στοχευμένα μέτρα ζητούν για την Τουρκία οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Αυστηρότερη ήταν η τελική διατύπωση για τις τουρκικές παραβιάσεις στο κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και περιέχει πλέον τη νέα φράση για πρόβλεψη περί «στοχευμένων μέτρων», κάτι το οποίο διπλωματικές πηγές εξηγούν ως «μέτρα έναντι προσώπων».
  
Στην παρέμβαση του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, περιέγραψε όλες τις τουρκικές κινήσεις, όχι μόνο από του σημείου της έναρξης των ευρωπαϊκών συστάσεων, αλλά νωρίτερα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τους εταίρους για την αλληλεγγύη τους με την Κύπρο και η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι ενημέρωσε για τις επόμενες κινήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Συμβούλιο ανέθεσε σε τρία πρόσωπα κλειδιά να εκπονήσουν σχετική έκθεση, με τα προτεινόμενα μέτρα κατά της Τουρκίας, αλλά και κατά προσώπων και εταιρειών.
 
Συγκεκριμένα, την έκθεση θα εκπονήσουν  η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας Φρεντερίκα Μογκερίνι, ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και ο Γενικός Γραμματέας της Κομισιόν Μάρτιν Σελμάγιερ. Η σχετική έκθεση που θα ετοιμαστεί αναμένεται να τεθεί στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου Γνικών Υποθέσεων εντός Ιουλίου. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θετικό για λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο-Το προσχέδιο συμπερασμάτων

Το ακριβές λεκτικό των Συμπερασμάτων
 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει προηγούμενα συμπεράσματα, συμπεριλαμβανομένων προηγούμενων συμπερασμάτων στις 22/3/2018 τα οποία καταδίκαζαν τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες, σε σχέση με τις εν εξελίξει παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες στην αν. Μεσόγειο και αποδοκιμάζει το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ε.Ε. για τερματισμό τέτοιων δραστηριοτήτων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τον σοβαρό, άμεσο και αρνητικό αντίκτυπο που έχουν τέτοιες παράνομες ενέργειες σε όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να επιδείξει συγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από τέτοιες ενέργειες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την πρόσκληση προς την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να υποβάλουν προτάσεις για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση, συμπεριλαμβανομένων και στοχευμένων μέτρων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και παραμένει σε ετοιμότητα για να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύης στην Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να είναι προσηλωμένο στο ζήτημα και θα επανέλθει αναλόγως.

 
Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα
Αναλυτικά, σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε στοχευμένη και συντονισμένη παρέμβαση στο Συμβούλιο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ζητώντας από τους εταίρους της χώρας ισχυρότερη αντίδραση στις τουρκικές ενέργειες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, εκφράζει την ανησυχία του για τη μη ανταπόκριση της Αγκυρας στα μηνύματα να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες, επισημαίνει τις άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στις ευρωτουρκικές και καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. 

Σύμφωνα με την ίδια διπλωματική πηγή, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι "ο στόχος των μέτρων είναι ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών και η επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών". Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έκλεισαν ποτέ την πόρτα του διαλόγου και ειδικά η Ελλάδα πρότεινε παλαιότερα οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας.
 
O Aλέξης Τσίπρας φέρεται να δήλωσε στο Συμβούλιο ότι "πρόκειται για ζήτημα αξιοπιστίας της ΕΕ" και για "ζήτημα που επηρεάζει και την ίδια την ΕΕ καθώς εμπλέκονται γαλλικές και ιταλικές εταιρίες". Σημείωσε μάλιστα πως αν πρέπει να δείχνουμε αλληλεγγύη, ως ΕΕ, στην Ουκρανία, πρέπει πολύ περισσότερο να δείχνουμε αλληλεγγύη στην Κύπρο που είναι κράτος μέλος, εξηγώντας τη σημασία του να περιληφθεί η φράση περί στοχευμένων μέτρων.
 
Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα και το τελικό λεκτικό υποστηρίχθηκε από όλους, μετά την περιορισμένη αρχική αντίδραση Γερμανίας και Ολλανδίας. Οι χώρες του Βίζεγκραντ αποδείχθηκαν ευέλικτες επί του ζητήματος, ενημέρωσε η ίδια πηγή.
 
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση και διπλωμάτες εκτιμούν ότι επανεκτίμηση θα ακολουθήσει στα Συμβούλια του Ιουλίου.
 

Δειτε Επισης

Κυνηγούν τον... κανένα για να κερδίσουν τους πολίτες τα κόμματα-Πλήρης η απογοήτευση της κοινωνίας
Με ίσες αποστάσεις και αόριστες συστάσεις τα προσχέδια των εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο
Επιμένει ο Τατάρ-Απηύθυνε έκκληση σε Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας για άρση της «απομόνωσης» Τ/κ
Ο Όζτσιναρ συμμετείχε σε συνεδρίαση του ΣτΕ μεταδίδουν τα κατεχόμενα
Θέματα διμερούς συνεργασίας και επικείμενης πολυμερούς για Κυπριακό συζήτησαν ΠτΔ και Λάμι
Εθνικός στόχος το Σένγκεν, όχι «σκληρό σύνορο» η Πράσινη Γραμμή-Τα οφέλη για τους πολίτες και την οικονομία
Ραουνά: Στην κυπριακή Προεδρία θα αναδειχθεί τι σημαίνει κράτος υπό κατοχή
Λάμι: Το ΗΒ υποστηρίζει σταθερά την διαδικασία λύσης υπό τον ΟΗΕ
Ζητήματα που απασχολούν τους παθόντες και ανάπηρους πολέμου συζήτησε με την οργάνωσή τους ο Πρόεδρος
Λεπτομέρειες νομοσχεδίου για έλεγχο άμεσων ξένων επενδύσεων ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών