Στον πάτο η εμπιστοσύνη των Κυπρίων σε Κυβέρνηση, Βουλή και κόμματα

Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους θεσμούς, το μεταναστευτικό, τις διεθνείς σχέσεις και την τρομοκρατία, πραγματεύεται στο δεύτερο μέρος της η μεγάλη έρευνα της Kάπα Research για τη στάση και την αντίληψη των πολιτών απέναντι σε μια σειρά από ζητήματα στις δώδεκα χώρες των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου.

Στην έρευνα της Κάπα Research απάντησαν εννέα χιλιάδες 241 πολίτες από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Τουρκιά, τη Σερβία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Κοσόβο, το Ισραήλ, τον Λιβάνο, την Αίγυπτο και την Αλβανία.

Η έρευνα διεξήχθη με τυχαία δειγματοληψία από τις 5 Μαρτίου μέχρι τις 19 Απριλίου και σε αυτήν απάντησαν πολίτες των πιο πάνω χωρών, άνω των 17 ετών. Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές και διαδικτυακές συνεντεύξεις, και για αυτές εργάστηκαν 127 ερευνητές και εννέα επόπτες. Από την Κύπρο, απάντησαν στο σχετικό ερωτηματολόγιο 602 άτομα τον περασμένο Απρίλιο.

Η συγκεκριμένη έρευνα χωρίζεται σε 12 ενότητες, εκ των οποίων οι τέσσερις πρώτες παρουσιάστηκαν χθες. Σήμερα, παρουσιάζονται οι επόμενες τέσσερις, ενώ αύριο θα ακολουθήσουν οι τέσσερις τελευταίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Η πέμπτη ενότητα της έρευνας παρουσιάζει την αντιμετώπιση των πολιτών απέναντι στους θεσμούς της κάθε χώρας. Αν και οι πλείστοι λαοί των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου εμπιστεύονται τον στρατό, ένα στους δύο Κύπριους εμπιστεύονται περισσότερο από κάθε άλλο θεσμό τις φιλανθρωπικές και εθελοντικές οργανώσεις. Ακολουθούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις με 44% και το υπουργείο Εξωτερικών με 37%.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην Κύπρο και την εμπιστοσύνη των πολιτών, ακολουθεί ο πίνακας με τα σχετικά αποτελέσματα της έρευνας. 

Θεσμός Πολύ/Αρκετά (%) Λίγο/Καθόλου (%) Θέση στον Πίνακα με τις 12 χώρες
Κυβέρνηση 19 80 5
Υπ. Οικονομικών 14 86 10
Κοινοβούλιο 13 86 7
Εκπαιδευτικό Σύστημα 28 72 6
Δημόσια Διοίκηση 19 80 6
Συντεχνίες 13 84 7
Εκκλησία 21 79 11
Ιδιωτικές επιχειρήσεις 44 55 7
Στρατός 28 70 11
Κοινωνικά Δίκτυα 23 75 11
Φιλανθρωπικές Οργανώσεις 48 49 5
Αστυνομία 34 65 8
ΜΜΕ 10 89 11
ΜΚΟ 29 67 6
Τράπεζες 5 94 12
Δικαιοσύνη 20 79 6
Πολιτικά Κόμματα 5 95 12
Υπουργείο Εξωτερικών 37 62 4

 
Η έκτη ενότητα της έρευνας πραγματεύεται το μεταναστευτικό και τη στάση που θα έπρεπε να κρατήσουν, σύμφωνα με τους πολίτες, τα κράτη απέναντι στις μειονότητες και τις ροές μεταναστών.

Όσον αφορά τις μειονότητες, το 51% των Κυπρίων θεωρούν πως αυτές έχουν δικαίωμα να μιλούν τη δική τους γλώσσα, το 79% θεωρεί πως έχουν δικαίωμα να πιστεύουν στη δική τους θρησκεία, το 41% πιστεύει πως θα πρέπει να έχουν δικά τους σχολεία, το 54% πως θα πρέπει να υπάρχει ραδιόφωνο και τηλεόραση στη γλώσσα τους, το 29% πως θα πρέπει να έχουν δικά τους κόμματα και μόλις το 1% των Κυπρίων θεωρεί πως οι μειονότητες θα πρέπει να διαχωριστούν σε ανεξάρτητα κρατίδια.

Για τις μεταναστευτικές ροές, το 53% των Κυπρίων θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση για ισομερή κατανομή των μεταναστών στις βαλκανικές χώρες και στις χώρες της αν. Μεσογείου ανάλογα με τον πληθυσμό τους, ενώ το 46% θεωρεί πως θα πρέπει να μπορεί η κάθε χώρα να κλείνει τα σύνορά της αν αυτό επιτάσσει το εθνικό της συμφέρον.

Για τα δικαιώματα των μεταναστών, το 26% των Κυπρίων θεωρούν πως θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς, 12% πως θα πρέπει να παραμείνουν αλλά να μην έχουν τα ίδια δικαιώματα, 47% να φύγουν όσοι δεν είναι αναγκαίοι ή είναι παράνομοι, ενώ 13% θεωρούν πως οι μετανάστες θα πρέπει να επιστρέψουν όλοι στη χώρα τους.

Η έβδομη ενότητα της έρευνας αφορά τις διεθνείς σχέσεις των χωρών με τις δυνάμεις του υπόλοιπου πλανήτη.

Οι πλείστοι λαοί των Βαλκανίων και της αν. Μεσογείου επιθυμούν να βελτιώσουν τη συμμαχία της χώρας τους με τις ΗΠΑ, ενώ ακολουθούν Ρωσία, Κίνα, Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Κύπριοι απάντησαν πως επιθυμούν η χώρα μας να συμμαχήσει με τις ΗΠΑ σε ποσοστό 68%, με τη Γαλλία 55%, με τη Ρωσία 52%, την Κίνα 31%, τη Γερμανία 24%, το Ηνωμένο Βασίλειο 20% και τα αραβικά κράτη 15%.

 
Στην ερώτηση «θα λέγατε ότι σήμερα υπάρχει χώρα που θα έβαζε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας σας», στην πρώτη θέση φιγουράρει η Τουρκία.

Για το 89% των Κυπρίων, η χώρα που αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια της είναι η Τουρκία με το συντριπτικό 89%. Η Τουρκία αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο και για τους Έλλαδίτες με ποσοστό 85%, αλλά και για τους Βούλγαρους με 47%. Η Τουρκία βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις πρώτες χώρες που αποτελεί κίνδυνο και για τους Ρουμάνους, τους Σέρβους, τους Αλβανούς, τους Κοσοβάρους, τους Αιγύπτιους, τους Ισραηλινούς και τους Λιβανέζους.


Από την άλλη πλευρά, οι Τούρκοι θεωρούν πως οι χώρες που αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας τους είναι η Συρία με 34%, η Ελλάδα με 32%, η Αίγυπτος με 8%, η Σερβία με 6% και η Κύπρος με 5%.

Στη συνέχεια, η έρευνα πραγματεύεται το ζήτημα του εθνικισμού, με την Κύπρο να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους λαούς που συμμετείχαν στην έρευνα οι Κύπριοι και οι Ελλαδίτες έχουν στο μυαλό τους τον εθνικισμό ως κάτω αρνητικό.

Από τα ερωτήματα που τέθηκαν στους πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα προκύπτει ένα ενδιαφέρον στοιχείο. Το 53% των Κυπρίων συμφώνησε με την άποψη πως πρακτικά είναι αδύνατον η χώρα μας να καταλήξει στο πεδίο της μάχης με κάποια άλλη χώρα στο κοντινό μέλλον (5-10 χρόνια).

Παράλληλα, στην άποψη πως η χώρα μας δεν θα έπρεπε να έχει απαιτήσεις σε εδάφη άλλης χώρας, το 81% των Κυπρίων συμφώνησε, ενώ διαφώνησε μόλις το 14%.

Όσον αφορά τον τρόπο επίλυσης των διαφορών μας με άλλα κράτη μόλις το 8% επιθυμεί την επίλυσή τους με πολεμικά μέσα, ενώ το 39% επιθυμεί επίλυσή τους μέσω της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής συνεργασίας.

Στο ερώτημα εάν επιθυμούν ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, το 57% απάντησε καταφατικά και το 39% αρνητικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η άποψη των Κυπρίων για το πραξικόπημα στην Τουρκία, αφού οι Κύπριοι μαζί με τους Βούλγαρους και τους Ισραηλινούς έχουν τα υψηλότερα ποσοστά στη μη καταδίκη του.

Στην όγδοη ενότητα της η έρευνα εξετάζει το θέμα της τρομοκρατίας.

Οι Κύπριοι έχουν πολύ έντονη άποψη για το ζήτημα, αφού μαζί με τους Ισραηλινούς είναι σχεδόν απόλυτοι πως αυτή τη στιγμή υπάρχει χώρα στην περιοχή μας, που υποθάλπει την τρομοκρατία.


Την ίδια ώρα, οι Κύπριοι δεν νιώθουν ότι απειλούνται από τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ θεωρούν πως η χώρα μας είναι μια ασφαλής χώρα.
Η ταυτότητα της έρευνας
 

Δειτε Επισης

Με αναφορές στο Κυπριακό η ακρόαση της υποψήφιας επιτρόπου για τη διεύρυνση Μάρτα Κος
Επίθεση «υπεξ» σε Μπορέλ για τις αναφορές για τη Σύνοδο του Κιργιστάν-Κατηγορεί την Ε.Ε. για το Κυπριακό
Εγκρίθηκε ο απολογισμός 2023 με προειδοποιήσεις Κουλία για χρέος και έξοδα φιλοξενίας Ουκρανών
Τα θέλει όλα δικά του ο Τατάρ-Συζητά συνεργασία για ενέργεια και νερό αλλά επιμένει στα δύο κράτη
Σχολίασαν τον καφέ Χριστοδουλίδη και Ερντογάν τα τουρκικά ΜΜΕ-«Δεν πνέει κρύος αέρας πριν την πολυμερή»
Η λύση πρέπει να είναι εντός του συμφωνημένου πλαισίου διεμήνυσε κατ’ επανάληψη ο ΠτΔ στον Ερντογάν
Απάντησε για την πρόσληψη της αδελφής και του δασκάλου του ο Φειδίας-«Πληρώνονται από τα δικά μου λεφτά»
Στο 6% οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο-Περιορισμένες οι δυνατότητες για φιλοξενία περισσότερων το μήνυμα ΠτΔ
Υπό το βλέμμα των Τούρκων οι εξελίξεις για παροχή αρμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία-«Παρακολουθούμε στενά»
Συνεχίζουν τα περί δύο κρατών οι Τούρκοι-«Η ομοσπονδία δεν αποτελεί λύση»