Η Επ. Περιβάλλοντος από το ΥΠΕΣ ζητά τη χωροθέτηση επενδύσεων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Με επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος θα ζητά τον άμεσο χωροταξικό σχεδιασμό, ώστε να προχωρήσουν οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να αποφευχθεί η επιβάρυνση των πολιτών με πρόστιμα από την ΕΕ.
 
Για τη διαβίβαση της επιστολής έδωσε οδηγίες ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αδάμου Αδάμου ενόψει της διαπίστωσης των μελών  της Επιτροπής ότι ενώ οι Βρυξέλλες αυξάνουν το ποσοστό ενεργειακών αναγκών που θα πρέπει να καλυφθεί από ανανεώσιμες πηγές δεν υπάρχει σχεδιασμός για χωροθέτηση των φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων.
 
Όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου, ενώ η προηγούμενη κοινοτική οδηγία προβλέπει ποσοστό 13%-15% μέχρι το 2020, η νέα κοινοτική οδηγία καθορίζει ότι μέχρι το 2030 θα πρέπει το 23% της παραγωγής ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.
 
Περαιτέρω ο κ. Χατζηπαναγιώτου ενημέρωσε την Επιτροπή ότι η Κύπρος βρίσκεται στο 9% και αναμένεται από την επόμενη χρονιά να επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα και ότι εκκρεμούν 170 αιτήσεις για εγκατάσταση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων.
 
Επιχειρηματίας που παρέστη στη συνεδρία, ανέφερε ότι αναμένει έγκριση για 11 φωτοβολταϊκά πάρκα, προϋπολογισμού δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Πρόσθεσε ότι τοποθέτησαν τα πάρκα σε γεωργική γη, την οποία υπέδειξαν οι αρμόδιοι και διενεργήθηκαν και τέσσερις μελέτες, οι οποίες κατέδειξαν ότι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι αναστρέψιμες. Ωστόσο το Τμήμα Πολεοδομίας, δεν εγκρίνει τις αιτήσεις γιατί είναι γεωργική γη με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί η επένδυση.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπή, που συζητούσε την κατασκευή μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων μεταξύ των κοινοτήτων Τρούλλων, Αβδελλερού και Κελλιών και τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα προβλήματα που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν στις επηρεαζόμενες ακριτικές κοινότητες της Επαρχίας Λάρνακας, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, είπε ότι για άλλη μια φορά διαφάνηκε ότι δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη χωροθετική πολιτική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 
Ακολούθως η κ. Δημητρίου αφού τόνισε ότι ουδείς είναι κατά των ανανεώσιμων πηγών, διερωτήθηκε γιατί δεν εγκαθίστανται τα φωτοβολταϊκά πάρκα σε άγονες περιοχές και επιμένουν να χωροθετούνται σε γεωργικές και εύφορες περιοχές.
 
Διερωτήθηκε ακόμη γιατί όλα τα πάρκα σχεδιάζονται στην επαρχία Λάρνακας και διατύπωσε τη θέση ότι θα πρέπει να γίνει διασπορά σε όλη την Κύπρο.
 
Είπε ακόμα πως στις ακριτικές κοινότητες που δεν μπορούν να τύχουν της όποιας άλλης ανάπτυξης θα πρέπει τουλάχιστον να διαφυλαχθεί η εύφορη γη.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι πηγή του προβλήματος σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά πάρκα στην επαρχία Λάρνακας είναι η έλλειψη χωροταξικής πολιτικής.
 
Αφού παρατήρησε πως μέχρι το 2030 πρέπει να καλυφθεί το 23% της απαιτούμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και είμαστε μόνο στο 9%, εξέφρασε την άποψη πως πρέπει ταυτόχρονα την ανάπτυξη των πάρκων για ανανεώσιμες πρέπει να ληφθούν μέτρα για διαφύλαξη της γεωργικής γης.
 
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως μετά από 15 χρόνια συζητούμε τα ίδια, προσθέτοντας πως φαίνεται ότι απουσιάζει μια ολοκληρωμένη χωροταξική πολιτική από μέρους του κράτους για τη χωροθέτηση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, που αποτελούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τις οποίες χρειάζεται η Κύπρος καθώς τα επίπεδα των στόχων ανεβαίνουν.
 
Ο κ. Περδίκης είπε πως η Βουλή πληροφορήθηκε πως ο νέος στόχος που θέτει η ΕΕ είναι να φτάσουμε το 23% της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και ενώ  αυτή τη στιγμή είμαστε το 8,8% και πολύ πίσω από τους στόχους για το 2020 που είναι 13% - 15% και συνεπώς από τη μια υπάρχει ανάγκη για γοργή ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών και από την άλλη οι χώροι είναι ευαίσθητοι και  περιβαλλοντικά και πολεοδομικά για αυτό και το Κίνημα επαναφέρει την πρόταση για υποχρεωτική τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων σε όλες τις μεγάλες οικιστικές αναπτύξεις, είτε είναι εμπορικά κέντρα, είτε εκπαιδευτήρια, είτε πανεπιστήμια ή γήπεδα ποδοσφαίρου.
 
Σκοπιδότοπος Παραλιμνίου
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στον σκουπιδότοπο Παραλιμνίου, που συζητήθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκατάστασης εγκαταλελειμμένων σκυβαλότοπων, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος  διαμήνυσε ότι «δεν θα  επιτρέψουμε σε κανένα ασυνείδητο και ανεύθυνο να μετατρέψει την επαρχία μας σε κατηγορία «σκουπίδια».
 
Πρόσθεσε πως υπάρχουν καταγγελίες ότι κάποιοι ανάβουν σκόπιμα φωτιές στο σκουπιδότοπο Παραλιμνίου, οι οποίες δεν σβήνουν με τίποτε και προκαλούν δυσοσμία και οχληρία και κάλεσε άπαντες τους αρμοδίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να είναι αμείλικτοι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με αναφορές στο Κυπριακό η ακρόαση της υποψήφιας επιτρόπου για τη διεύρυνση Μάρτα Κος
Επίθεση «υπεξ» σε Μπορέλ για τις αναφορές για τη Σύνοδο του Κιργιστάν-Κατηγορεί την Ε.Ε. για το Κυπριακό
Εγκρίθηκε ο απολογισμός 2023 με προειδοποιήσεις Κουλία για χρέος και έξοδα φιλοξενίας Ουκρανών
Τα θέλει όλα δικά του ο Τατάρ-Συζητά συνεργασία για ενέργεια και νερό αλλά επιμένει στα δύο κράτη
Σχολίασαν τον καφέ Χριστοδουλίδη και Ερντογάν τα τουρκικά ΜΜΕ-«Δεν πνέει κρύος αέρας πριν την πολυμερή»
Η λύση πρέπει να είναι εντός του συμφωνημένου πλαισίου διεμήνυσε κατ’ επανάληψη ο ΠτΔ στον Ερντογάν
Απάντησε για την πρόσληψη της αδελφής και του δασκάλου του ο Φειδίας-«Πληρώνονται από τα δικά μου λεφτά»
Στο 6% οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο-Περιορισμένες οι δυνατότητες για φιλοξενία περισσότερων το μήνυμα ΠτΔ
Υπό το βλέμμα των Τούρκων οι εξελίξεις για παροχή αρμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία-«Παρακολουθούμε στενά»
Συνεχίζουν τα περί δύο κρατών οι Τούρκοι-«Η ομοσπονδία δεν αποτελεί λύση»