Επιθέσεις στον κόλπο του Ομάν-Νέες φωτογραφίες από το Πεντάγωνο για την εμπλοκή του Ιράν

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δημοσιοποίησε χθες Δευτέρα νέες φωτογραφίες που διατείνεται ότι ενοχοποιούν το Ιράν για τις επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων που διαπράχθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη θάλασσα του Ομάν.

Οι ένδεκα φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εικονίζουν ιδίως ένα κυκλικό μεταλλικό αντικείμενο, διαμέτρου τριών εκατοστών, πάνω στο κύτος του ιαπωνικού πετρελαιοφόρου Kokuka Courageous, το οποίο παρουσιάζεται ως ένας από τους μαγνήτες που επέτρεψαν την τοποθέτηση της νάρκης που δεν εξερράγη που η Ουάσινγκτον κατηγορεί τους Ιρανούς ότι απομάκρυναν μετά το συμβάν, τη 13η Ιουνίου.

Άλλη φωτογραφία εικονίζει την κοιλότητα που άνοιξε άλλη νάρκη στο κύτος του ίδιου δεξαμενόπλοιου, η οποία κατά το Πεντάγωνο είχε διάμετρο μεγαλύτερη του ενός μέτρου.

«Το Ιράν είναι υπεύθυνο για αυτή την επίθεση, όπως δείχνουν οι αποδείξεις που καταγράφηκαν σε βίντεο και οι πόροι και οι δεξιότητες που απαιτούνται για την ταχεία απομάκρυνση της μαγνητικής νάρκης που δεν εξερράγη», υποστήριξε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, τις φωτογραφίες τράβηξε ελικόπτερο Seahawk του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Ειδικοί του αμερικανικού ΠΝ στα εκρηκτικά θεωρούν ότι το σημείο που επελέγη να τοποθετηθούν οι νάρκες, πάνω από την ίσαλο γραμμή, δείχνει ότι ο στόχος δεν ήταν να βυθιστούν τα δεξαμενόπλοια.

Ωστόσο η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για να απομακρυνθεί η νάρκη που δεν είχε εκραγεί — δέκα άνδρες πάνω σε ταχύπλοο, που φόραγαν σωσίβια αλλά δεν ήταν εφοδιασμένοι με μέσα προστασίας από εκρηκτικούς μηχανισμούς — ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, σύμφωνα με έναν από τους ειδικούς, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Αυτή η πηγή έκανε λόγο περί επιχείρησης με «σενάριο πολύ υψηλού κινδύνου».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει πως διενεργεί έρευνα σε συνεργασία με πολλές άλλες χώρες, τις οποίες δεν έχει κατονομάσει.

Οι χώρες-μέλη της ΕΕ φάνηκαν χθες πολύ επιφυλακτικές ως προς την απόδοση ευθυνών για τις επιθέσεις εναντίον των δύο δεξαμενόπλοιων την περασμένη εβδομάδα στη θάλασσα του Ομάν και απέφυγαν να ευθυγραμμιστούν με την Ουάσινγκτον, που κατηγορεί το Ιράν, όπως και το Λονδίνο.

Οι επιθέσεις της Πέμπτης έγιναν νοτιοανατολικά του Στενού του Χορμούζ, καίριας θαλάσσιας οδού που συνδέει τις πλούσιες πετρελαιοεξαγωγικές χώρες της Μέσης Ανατολής με την παγκόσμια αγορά.

Το Ιράν, το οποίο διαψεύδει κατηγορηματικά ότι ενέχεται στις επιθέσεις, έχει απειλήσει επανειλημμένα στο παρελθόν ότι θα κλείσει το Στενό.

Πηγή:Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Παραπέμπονται σε δίκη ενώπιον Κακουργιοδικείου οι τέσσερις ανήλικοι για τα επεισόδια στα Λειβάδια το Μ. Σάββατο
Επενδύει στη συμβολή της ΕΕ ο Πρόεδρος για το Κυπριακό-«Λειτουργεί προς την κατεύθυνση της Τουρκίας»
Προεκλογικές σκοπιμότητες βλέπει πίσω από τις αντιδράσεις για τους κυνηγούς ο ΠτΔ-«Οι θεσμοί να βρίσκουν τρόπο να συνεργάζονται»
Χειροπέδες σε 27χρονο για ληστείες περιπτέρων στη Λευκωσία
Μάγδα Φύσσα: «Ο φασισμός δηλητηριάζει τα παιδιά, να κερδίσουμε τις νέες γενιές»
Εντοπίστηκε το υποστατικό από το οποίο προμηθεύτηκαν το καγκουρό οι αλλοδαποί στη Δερύνεια
Το προφητικό τηλεφώνημα του νέου Πάπα στον αδελφό του και η συμβουλή του που αγνόησε
Παπάς στην Δράμα ήταν πληροφοριοδότης οργανωμένης συμμορίας κακοποιών
Μπήκε σε κτήριο για διάρρηξη αλλά τον πρόδωσε ο συναγερμός-Χειροπέδες σε 28χρονο
Χειροπέδες σε δυο πρόσωπα για κλοπές στη Λεμεσό-Εντοπίστηκε στην κατοχή του κλοπιμαία περιουσία