Μέσα σε λίγες ώρες έλιωσε το 40% των πάγων της Γροιλανδίας (pic)

Μια φωτογραφία που τράβηξε στις 13 Ιουνίου ο Στέφεν Όλσεν του Κέντρου Ωκεανών και Πάγων του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Δανίας, η οποία δείχνει σκύλους που σέρνουν έλκηθρα να φαίνονται να τρέχουν πάνω στη θάλασσα καθώς περνούν ανάμεσα σε λιωμένους πάγους στο βορειοδυτικό τμήμα της Γροιλανδίας, έρχεται να υπογραμμίσει τον κίνδυνο από το ασυνήθιστο για την εποχή λιώσιμο των πάγων.

Ενδεικτικό είναι ότι μόλις σε μια ημέρα, την περασμένη Πέμπτη, έλιωσε πάνω από το 40% των πάγων της Γροιλανδίας.

Η Γροιλανδία είναι ένα μεγάλο νησί με παγετώνες. Η μέση περίοδος τήξης για τη Γροιλανδία διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, με το μεγαλύτερο μέρος της τήξης να συμβαίνει τον Ιούλιο.

Το γεγονός ότι φέτος η μαζική τήξη αρχίζει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά στην ιστορία είναι ένα κακό σημάδι, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Εξηγούν ότι, αν η κατάσταση αυτή εξελιχθεί, θα μπορούσε να καταγραφεί ένα νέο δυσάρεστο ρεκόρ.

Η Γροιλανδία συγκρατεί τεράστια αποθέματα πάγου, τα οποία αν έλιωναν εντελώς θα ανέβαζαν την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας κατά περισσότερο από έξι μέτρα.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Τρεις νέες συλλήψεις για την άγρια συμπλοκή και απόπειρα φόνου στην Πάφο
Κρεμλίνο: Σκληρότερες κυρώσεις ΕΕ στη Ρωσία θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές οικονομίες
Ψάχνουν φόρμουλα για διάθεση νερού στους γεωργούς-«Η μόνιμη επίλυση του υδατικού είναι μονόδρομος»
ΒΙΝΤΕΟ: Φωτιά στην Καβάλα. Μήνυμα του 112 στους κατοίκους
Ακρίβεια και ζέστη εγκλωβίζουν τους ηλικιωμένους-Στον κίνδυνο θερμοπληξίας κάθε καλοκαίρι
Υλοποιήθηκε το 45% των ανακλήσεων σε οχήματα με ΤΑΚΑΤΑ-Παραμένουν ακόμη 37.000 για αντικατάσταση των αερόσακων
Πέθανε ο τραγουδιστής Κώστας Μοναχός
Πυρκαγιά στην Επαρχία Λευκωσίας επηρέασε γραφεία εταιρείας και οχήματα-Διερευνώνται τα αίτια
Τα αναπάντητα ερωτήματα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τα σενάρια για την «επόμενη μέρα»
Πρόλαβαν τα χειρότερα Πυροσβεστική και Τμήμα Δασών έπειτα από πυρκαγιά στην Πάφο-Παραμένουν σε επιφυλακή