«Πονά» την Τουρκία η έκδοση ενταλμάτων για «Πορθητή»

Η έκδοση διψήφιου αριθμού διεθνών ενταλμάτων από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά «πονά» την Τουρκία, σημείωσαν την Πέμπτη διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία.
 
Επεσήμαναν πως παρά το γεγονός ότι τα εντάλματα αυτά έχουν αποφέρει κάποια αποτελέσματα κατά των τουρκικών σχεδιασμών, στόχος της Αγκυρας είναι το πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» (“Fatih”), που παραμένει, από τις 4 Μαΐου 36 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα, να προχωρήσει σε γεώτρηση, για την οποία εν πάση περιπτώσει η Τουρκία χρειάζεται τη συνεργασία άλλων για να προχωρήσει. Για μια διαδικασία γεώτρησης απαιτείται πάνω από ένας μήνας, αναφέρεται. 
 
Η Λευκωσία κινείται ήδη με νομικά μέτρα εναντίον εταιρειών που συνεργάζονται με την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.
 
Βάσει της εθνικής νομοθεσίας, άμεση ή έμμεση συμμετοχή οποιασδήποτε εταιρείας χωρίς τη ρητή συναίνεση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί σοβαρό ποινικό αδίκημα, με ποινές άνω του 1 εκ. ευρώ και/ή 5 χρόνια φυλάκιση.
 
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι και άλλοι αξιωματούχοι των εταιρειών που διαπράττουν αδίκημα έχουν επίσης ποινική ευθύνη, ενώ σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα, οποιοδήποτε πρόσωπο είναι συνεργός στη διάπραξη αδικήματος είναι επίσης ποινικά υπεύθυνο.
 
Σε σχέση με το αν ο «Πορθητής» προχώρησε τελικά σε γεώτρηση, οι διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχουν ενδείξεις και προς τις δύο κατευθύνσεις, δηλαδή ότι υπάρχει και δεν υπάρχει γεώτρηση σε εξέλιξη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει τελική πληροφόρηση.

Για τα εντάλματα επεσήμαναν πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους – Υπουργείο Εξωτερικών, Υπηρεσία Ενέργειας, Νομική Υπηρεσία και Αστυνομία – λειτούργησαν με αποφασιστικότητα και υπήρξαν αποτελέσματα με εταιρείες που συνεργάζονται με την Τουρκία σε ό,τι αφορά τις ενέργειες του “Fatih”. Eίχαν νορβηγικό προσωπικό, σταμάτησαν οι Νορβηγοί και τώρα έχουν Τούρκους, ανέφεραν χαρακτηριστικά.
 
Αναφορικά με τα πιθανά μέτρα από πλευράς της ΕΕ, στο πλαίσιο του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημείωσαν πως η Κυπριακή Δημοκρατία πάει εκεί με στόχο να πετύχει το μάξιμουμ. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν υποσχεθεί ότι θα δείξουν την  αλληλεγγύη τους. Περιμένουμε αυτά τα λόγια να μετατραπούν σε αποφάσεις, που να μεταφράζονται σε μέτρα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σε κάθε περίπτωση, η Λευκωσία εκτιμά ότι η παρουσία του «Πορθητή» εντός της κυπριακής υφαλοπρηπίδας/ΑΟΖ είναι σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ η πρόκληση κλιμακώνεται με μια ενδεχόμενη γεώτρηση. 
 
Υποδεικνύεται συναφώς και το οικονομικό κόστος της παρουσίας του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου, αν αναλογιστεί κανείς ότι το Saipem 12000, το γεωτρύπανο που είχε χρησιμοποιήσει η ENI για την γεώτρηση στο οικόπεδο 3, κόστιζε ημερησίως στην εταιρεία μισό εκ. δολάρια.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»
Οι εκτιμήσεις φορέων και κομμάτων στα κατεχόμενα για οδόφραγμα Λουρουτζίνας
Έκκληση Ακανσόι σε Τατάρ για διαβούλευση πριν την άτυπη διευρυμένη συνάντηση
Στην Κύπρο η 435η μοίρα της αμερικανικής αεροπορίας-Αξιολογεί τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»
Συγχαίρει Ρούμπιο ο Κόμπος και αναφέρεται στην στρατηγική συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ