Οργή για τον καταιγισμό σέλφι από τουρίστες που επισκέπτονται το Τσερνόμπιλ, στον απόηχο της σειράς

Οργή προκαλεί ο καταιγισμός των σέλφι, που τραβούν μανιωδώς τουρίστες, οι οποίοι συρρέουν στο Τσερνόμπιλ— με μία μάλιστα εξ αυτών να εμφανίζεται στον φωτογραφικό φακό φορώντας μονάχα το εσώρουχό της, στον απόηχο της τηλεοπτικής σειράς που προβάλλεται για τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή παγκοσμίως.
 
Σε αυτό το πλαίσιο κι ο συγγραφέας της σειράς απευθύνει έκκληση για επίδειξη σεβασμού προς τους νεκρούς.
 
Το πυρηνικό εργοστάσιο στην Ουκρανία κι η εγκαταλελειμμένη, πόλη-φάντασμα δίπλα του καταγράφουν σημαντική αύξηση στις αφίξεις τουριστών μετά την προβολή της δραματικής σειράς, από το HBO, τον Μάιο με διθυραμβικές κριτικές.
 
Σε βάρος ορισμένων, ωστόσο, διατυπώθηκε σφοδρή κριτική, καθώς κατηγορούνται ότι δεν σεβάστηκαν την τραγική ιστορία της περιοχής βγάζοντας ανάρμοστες σέλφι εκεί. «Είναι θαυμάσιο που το #ChernobylHBO ενέπνευσε το κύμα τουριστών, που επισκέπτονται την Ζώνη Αποκλεισμού. Όμως, ναι, έχω δει τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Κρεγκ Μάζιν, ο δημιουργός της μίνι σειράς Chernobyl.
 
«Εάν επισκέπτεστε την περιοχή, σας παρακαλώ να θυμάστε ότι μια φρικτή τραγωδία εκτυλίχθηκε εκεί. Συμμορφωθείτε επιδεικνύοντας σεβασμό προς όλους όσοι υπέφεραν και θυσιάστηκαν».
 
Μια χρήστρια του Instagram πόζαρε μπροστά από ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο στην Πρίπιατ, την πόλη-φάντασμα, όπου κάποτε έμεναν 50.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι εξ αυτών εργάζονταν στο εργοστάσιο, με ανοικτή την ειδική στολή προστασίας που φοράει, αποκαλύπτοντας το εσώρουχό της.
 
Άλλος ένας χρήστης κάνει το σήμα της νίκης χαμογελώντας, ενώ βρίσκεται σε ένα σημείο με θέα το πυρηνικό εργοστάσιο, την ώρα που άλλοι παίρνουν πιο εντυπωσιακές πόζες με φόντο το κατεστραμμένο τοπίο. «Κανένας σεβασμός για εκείνους που πέθαναν στην καταστροφή» σχολιάζει ο χρήστης του Instagram, nathhaa.
 
Τον Απρίλιο συμπληρώθηκαν 33 χρόνια από την καταστροφή του Τσερνόμπιλ, που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής ασφαλείας στον τέταρτο αντιδραστήρα του εργοστασίου, στέλνοντας σύννεφα πυρηνικών υλικών σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης.
 
Στο δυστύχημα σκοτώθηκαν 31 άνθρωποι και δεκάδες χιλιάδες αναγκάστηκαν να φύγουν. Έως και 115.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονταν με τη ραδιενέργεια, όπως τον καρκίνο, αν και οι εκτιμήσεις ποικίλλουν.
 
Η SoloEast, μια εταιρεία που οργανώνει εκδρομές στο Τσερνόμπιλ, είδε τις κρατήσεις της να αυξάνονται κατά 30% μετά την προβολή της σειράς της HBO. Επισημαίνει ότι ζήτησε από τους επισκέπτες να επιδεικνύουν σεβασμό στον χώρο.
 
«Ζητάμε από τους πελάτες μας να μην τραβούν ασεβείς φωτογραφίες» διαβεβαίωσε ο διευθυντής της εταιρείας Σεργκίι Ιβάντσουκ στο Thomson Reuters Foundation.
 
«Πολύ σπάνια οι άνθρωποι πηγαίνουν σε αυτά τα μέρη διότι απολαμβάνουν, κατά μακάβριο, σκοτεινό τρόπο, την οδύνη των άλλων. Τα επισκέπτονται διότι αυτά τα μέρη είναι σημαντικά και ενδιαφέροντα».
 
Πηγή: ΑΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ένας 78χρονος Βέλγος κατηγορείται για τη δολοφονία της συντρόφου του πριν από 30 χρόνια
Χιλιάδες διαδηλωτές απέκλεισαν κεντρική πλατεία στην πρωτεύουσα της Γεωργίας
Ο Ντ. Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών αν ηττηθεί
Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε θα ζητήσει από την Πορτογαλία επανορθώσεις για την εποχή της αποικιοκρατίας
Φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές κατέλαβαν την είσοδο ενός κτιρίου στο πανεπιστήμιο της Λοζάνης
Τι θέλουν οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές που διαδηλώνουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια
Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ
Πώς οι γκάγκστερ των Βαλκανίων έγιναν κορυφαίοι προμηθευτές κοκαΐνης της Ευρώπης
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα