Κλιμακώνεται η ένταση στη Δένεια-Εντονότερη η παρουσία των Τούρκων

Νέο σκηνικό έντασης επικρατεί στην περιοχή της Δένειας, όπου Τ/κ γεωργοί μετέβησαν για άλλη μια μέρα σε χωράφια που καλλιεργούνται από Ε/κ για να μαζέψουν τη σοδειά.
 
Από το πρωί, οι Τ/κ βρίσκονται στην περιοχή και στην παρουσία τουρκικού στρατού, επιχειρούν να μαζέψουν για τρίτη μέρα τη σοδειά που καλλιέργησαν με κόπο οι Ε/κ γεωργοί, το προηγούμενο διάστημα.
 
Μιλώντας στον REPORTER, ο κοινοτάρχης Δένειας Χριστάκης Παναγιώτου, ανέφερε ότι η κατάσταση είναι πιο έντονη σήμερα, αφού από τη μια βρίσκονται οι Ε/κ οι οποίοι προσπαθούν να μαζέψουν τη σοδειά τους, ενώ από την άλλη το ίδιο προσπαθούν να πράξουν και οι Τ/κ, με τη σοδειά που ανήκει στους Ε/κ.
 
Στο σημείο ανέφερε ο κ. Παναγιώτου, βρίσκονται και τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία διαβουλεύονται με τους αξιωματικούς του τουρκικού στρατού.
 
Ανάλογο σκηνικό σημειώθηκε στην περιοχή τόσο τις προηγούμενες μέρες, όσο και στο παρελθόν.
 
Διαβήματα από Κυβέρνηση και αγροτικές οργανώσεις

Για το θέμα, σε δηλώσεις του προέβη από το Προεδρικό Μέγαρο χθες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος είπε ότι, «δυστυχώς, συνεχίζονται αυτές οι προκλητικές ενέργειες από την τουρκική πλευρά και από τον κατοχικό στρατό στη νεκρή ζώνη. Η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά αυτές τις εξελίξεις και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ».
 
Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση είναι σε διαρκή συνεννόηση με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ «η οποία πρέπει να ομολογήσουμε ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες από τη συμπεριφορά των κατοχικών ΄αρχών’.

Χρειάζεται, παρά την κατάφορη προκλητικότητα που επιδεικνύεται, να παραμείνουμε ψύχραιμοι, να αποφεύγουμε τις παγίδες που υπάρχουν μερικές φορές και οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί να ξέρουν ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί και μεριμνά αυτή τη στιγμή».
 
Ερωτηθείς αν οι προκλήσεις γίνονται εντός της νεκρής ζώνης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι δικές μας πληροφορίες είναι ότι αφορά τη νεκρή ζώνη. Χρειάζεται προσοχή, υπάρχουν κάποιες ρυθμίσεις επί τόπου στις διάφορες περιοχές. Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση και προσπαθούμε να βρούμε ένα τρόπο για να λυθεί και αυτή η τεχνητή κρίση».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ανακοινώσεις για το θέμα εξέδωσαν τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και οι αγροτικές οργανώσεις.

Στην ανακοίνωση του το Υπουργείο ανέφερε ότι, «το ΥΠΕΞ πληροφορεί ότι, σε συντονισμό με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας, παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή στενά τις εξελίξεις και προβαίνει σε όλα τα διαβήματα και παραστάσεις που κρίνονται σκόπιμα προς την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ».
 
Πρώτιστος στόχος των ενεργειών των Αρχών της Δημοκρατίας είναι, όπως πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις, η άμεση αποκατάσταση των δικαιωμάτων των γεωργών και η απρόσκοπτη πρόσβαση και καλλιέργεια της γης τους εντός της νεκρής ζώνης σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας, τονίζεται στην ανακοίνωση.
 
Από την πλευρά τους οι αγροτικές οργανώσεις, καταδίκασαν έντονα τα όσα διαδραματίζονται στη Δένεια. Οι αγροτικές οργανώσεις ΠΕΚ – ΕΚΑ – Παναγροτικός Σύνδεσμος – Νέα Αγροτική Κίνηση και Ευρωαγροτικός, οι οποίες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι «οι Τουρκοκύπριοι μπήκαν στη νεκρή ζώνη και θέρισαν τα χωράφια των Ελληνοκυπρίων, χρησιμοποιώντας ως ασπίδα τους Τούρκους στρατιώτες».
 
Οι αγροτικές οργανώσεις ζητούν από την Κυβέρνηση, «η οποία έχει την απόλυτη ευθύνη για την προστασία των δικαιούχων γεωργών μας, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τα Ηνωμένα Έθνη, υπεύθυνα για την επιτήρηση της νεκρής ζώνης, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις συνεχιζόμενες εγκληματικές παραβιάσεις των Τούρκων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας», όπως αναφέρει η ανακοίνωση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυξημένοι παραμένουν οι κίνδυνοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα λένε επόπτες ΕΕ
Τατάρ: Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ήταν ως «τρίτο πραξικόπημα» και εμπόδιο στη λύση
Άνευ ανθυποψηφίου ανακηρύχθηκαν 29 Πρόεδροι και 117 μέλη κοινοτήτων στη Λεμεσό
Στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ η Ραουνά-Στο επίκεντρο το κράτος δικαίου
Εκτίμηση για ρόλο Κύπρου στη μεταφορά ανθρ. βοήθειας στη Γάζα από Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή
Ανέλυσαν σενάρια για ταχεία ανάπτυξη των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ Χριστοδουλίδης και CEO της Eni
Ανακήρυξη 29 κοινοταρχών χωρίς ανθυποψήφιο στην εκλογική περιφέρεια Πάφου
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο οκτώ Κοινοτάρχες της Εκλογικής Περιφέρειας Λάρνακας
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Στα σχολεία της Τουρκίας η «Γαλάζια πατρίδα»-Πώς θα παρουσιάζεται το Κυπριακό και η Γενοκτονία των Ποντίων