Οι πρώτες Ευρωεκλογές για την Κύπρο και οι συμβουλές Κασουλίδη και Ματσάκη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οδεύει ολοταχώς προς τις εκλογές στις 26 Μαΐου και η προεκλογική εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο στα κράτη μέλη από τα κόμματα και υποψηφίους κορυφώνεται, ενώ η ίδια η Ευρώπη συνεχίζει μια εντατική καμπάνια για να πείσει τους πολίτες να ψηφίσουν.
 
Αυτή θα είναι η τέταρτη φορά που η Κύπρος συμμετέχει σε ευρωπαϊκές εκλογές, σε συνθήκες πολύ διαφορετικές από το 2004, όταν εξέλεξε για πρώτη φορά τους δικούς της ευρωβουλευτές, κάποια πράγματα, όμως δεν αλλάζουν, όπως δεικνύουν οι δηλώσεις στο ΚΥΠΕ δύο εκ των πρώτων ευρωβουλευτών της Κύπρου, του Ιωάννη Κασουλίδη και του Μάριου Ματσάκη.
 
Πρώτα πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των συναδέλφων τους, συμβουλεύει ο Ιωάννης Κασουλίδης. Να εγκλιματιστούν γρήγορα, είναι η σύσταση του Μάριου Ματσάκη. Και οι δύο θυμούνται την περίοδο που εισήλθαν στην Ευρωβουλή, ξεχωρίζοντας το κλίμα που επικρατούσε έναντι της Κύπρου μετά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν.
 
Οι πρώτες ευρωεκλογές για την Κύπρο

Οι πρώτες ευρωεκλογές που οργανώθηκαν στην Κύπρο διεξήχθησαν στις 13 Ιουνίου 2004. Το εκλογικό σύστημα ήταν η απλή αναλογική και χρησιμοποιήθηκε η διαδικασία επιλογής βουλευτών με λίστα.
 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί το μοναδικό θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα μέλη του οποίου εκλέγονται απευθείας από τους Ευρωπαίους πολίτες. Οι εκλογές όμως της 13ης Ιουνίου 2004 για την Κύπρο είχαν ακόμη μια ιδιαίτερη σημασία αφού ήταν η πρώτη φορά που θα συμμετείχαν Κύπριοι ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
Ο αριθμός εκπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Κύπρο ορίστηκε στους έξι.
 
Στις ευρωεκλογές αυτές σάρωσε σε σταυρούς προτίμησης, ο Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος πήρε συνολικά 67.251 ψήφους. Την δεύτερη και τρίτη θέση στους σταυρούς προτίμησης κατέλαβαν οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου και Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, παίρνοντας αντίστοιχα 30.290 και 27.766 σταυρούς προτίμησης.

Τις ευρωεκλογές κέρδισε ο ΔΗΣΥ με ποσοστό 28,33% εκλέγοντας δύο ευρωβουλευτές. Στην δεύτερη θέση ακολούθησε το ΑΚΕΛ με ποσοστό 27,89% και δύο ευρωβουλευτές. Ακολούθησαν με μικρότερα ποσοστά, το ΔΗΚΟ και ο συνδυασμός Για την Ευρώπη κερδίζοντας από μια έδρα.
 
Οι Κύπριοι ευρωβουλευτές που εξελέγησαν για την 6η περίοδο του Ευρωπαϊκού ήταν για τον ΔΗΣΥ οι Ιωάννης Κασουλίδης και Παναγιώτης Δημητρίου με 67.261 και 24.589 σταυρούς αντίστοιχα. Εντάχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
 
Από το ΑΚΕΛ ψηφίστηκαν οι Αδάμος Αδάμου και Κυριάκος Τριανταφυλλίδης με 30.290 και 27.766 σταυρούς αντίστοιχα. Εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά – Βόρεια Πράσινη Αριστερά.
 
Από το ΔΗΚΟ εξελέγη ο Μάριος Ματσάκης που έλαβε 27.371 σταυρούς και εντάχθηκε στη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη.
 
Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία (Συνδυασμός Για την Ευρώπη) εξέλεξε τον Γιαννάκη Μάτση με 24.839 σταυρούς, ο οποίος εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
 
Στις εκλογές συμμετείχαν εννέα πολιτικοί σχηματισμοί και επτά ανεξάρτητοι υποψήφιοι – ΑΚΕΛ, Για την Ευρώπη, ΔΗΚΟ, ΔΗΣΥ, Ενωμένοι Δημοκράτες, Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, ΚΣ ΕΔΕΚ, Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κίνημα, Νέοι Ορίζοντες. Οι ανεξάρτητοι ήταν οι Αγαπίου Αντώνης, Ευαγόρου Καίτη, Ευστρατίου Ανδρέας, Ιωάννου Ανδρέας, Κυριάκου (Ούτοπος) Κώστας, Μαρλιάν Αρτο και Χασσάν Μεχμέτ.
 
Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ήταν 483.311. Στις εκλογές υπήρξαν 334.268 έγκυρα ψηφοδέλτια, ποσοστό 95,40%, 8.747 άκυρα, ποσοστό 2,50%, 7.372 λευκά, ποσοστό 2,10%. Ψήφισαν 350.387, ποσοστό 72,50% με αποχή 132.924, ποσοστό 27,50%.
 
Τα ποσοστά που πήρε το κάθε κόμμα, ήταν: ΔΗΣΥ 28,23%, ΑΚΕΛ 27,89%, ΔΗΚΟ 17,09%, Για την Ευρώπη 10,80%, ΚΣ ΕΔΕΚ 10,79%, Ενωμένοι Δημοκράτες 1,95%, Νέοι Ορίζοντες 1,65%, Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών 0,86%, Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κίνημα 0,21% και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι 0,32%.
 
Από τους 141.201 ψηφοφόρους της Λευκωσίας, ο ΔΗΣΥ έλαβε 37.911 ψήφους, ΑΚΕΛ 35.362, ΔΗΚΟ 23.067, Για την Ευρώπη 16,364, ΚΣ ΕΔΕΚ 15.125 και λοιποί 8.172.
 
Από τους 19.638 ψηφοφόρους της Αμμοχώστου, ο ΔΗΣΥ έλαβε 7.537 ψήφους, ΑΚΕΛ 5.262, ΔΗΚΟ 1.982, Για την Ευρώπη 1.623, ΚΣ ΕΔΕΚ 957 και λοιποί 766.
 
Οι ψήφοι που έδωσε η Λάρνακα με τους 59.933 ψηφοφόρους της, ήταν 17.761 για τον ΔΗΣΥ, στο ΑΚΕΛ 19.533, ΔΗΚΟ 6.931, Για την Ευρώπη 5.451, ΚΣ ΕΔΕΚ 4.768 και λοιποί 2.308.
 
Οι 97.752 ψηφοφόροι της Λεμεσού έδωσαν στον ΔΗΣΥ 25.544 ψήφους, ΑΚΕΛ 26.641, ΔΗΚΟ 18.600, Για την Ευρώπη 10.112, ΚΣ ΕΔΕΚ 7.968 και λοιποί 4.346.
 
Από τους 31.863 ψηφοφόρους της Πάφου, το ΔΗΣΥ έλαβε 5.602 ψήφους, ΑΚΕΛ 6.414, ΔΗΚΟ 6.541, Για την Ευρώπη 2.662, ΚΣ ΕΔΕΚ 2.662, και λοιποί 1.801.
 
Ι. Κασουλίδης και Μ. Ματσάκης θυμούνται και συμβουλεύουν

Ποια συμβουλή θα δίνατε στους ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν μέσα από την ψηφοφορία στις 26 Μαΐου, ρώτησε το ΚΥΠΕ τον Ιωάννη Κασουλίδη.
 
Οι νέοι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν πρώτα πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των συναδέλφων τους, απαντά

«Το μυστικό είναι να ασχολούνται οι ευρωβουλευτές με όλα τα θέματα που αφορούν το Κοινοβούλιο κι όχι μόνο να είναι λαλίστατοι όσον αφορά την Κύπρο ή την Τουρκία. Εδώ είναι ο δρόμος με τον οποίον πρέπει να εργαστούν οι νέοι ευρωβουλευτές με τη συμβολή κάποιων φίλων, που ήδη βρίσκονται στο Κοινοβούλιο», σημειώνει.

Ο κ. Κασουλίδης θυμάται την περίοδο που στο Ευρωκοινοβούλιο υπήρχε αρκετή άρνηση για το δημοψήφισμα του 2004 στην Κύπρο.

«Όταν πήγα στις Βρυξέλλες ήταν η εποχή που ακολουθούσε το δημοψήφισμα του 2004. Επομένως, βρέθηκα σε ένα περιβάλλον που δεν ήταν το πιο συμπαθές και δεν έγινε κατανοητή η θέση του κυπριακού λαού για να απορριφθεί τότε το σχέδιο Ανάν».
 
Όμως, προσθέτει, «σιγά-σιγά, επειδή ξεκίνησα με στόχο να κερδίσω την εμπιστοσύνη των συναδέλφων μου και εντός της πολιτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το ρεύμα άρχισε να αντιστρέφεται ιδιαίτερα με τη στήριξη του γεγονότος ότι μέσα στη δική μας ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δεν υπήρχε συμπάθεια προς την υποψηφιότητα της Τουρκίας».
 
Η αρχή έγινε, θυμάται, «όταν απορρίψαμε τέσσερις ψήφους στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, τροπολογία από πλευράς κάποιων άλλων Ομάδων που στην ουσία ήταν εντελώς αρνητικοί για την Κύπρο, εξαιτίας του δημοψηφίσματος. Οι τέσσερις αυτοί ψήφοι ήταν η πρώτη μας μεγάλη επιτυχία και έκτοτε δεν χάσαμε για την Κύπρο ψηφοφορίες».
 
 
Ένας από τους πρώτους ευρωβουλευτές, ο Μάριος Ματσάκης θυμάται ότι η πρώτη μεγάλη δυσκολία που είχαν να αντιμετωπίσουν τότε οι Κύπριοι ευρωβουλευτές ήταν «το εχθρικό κλίμα που υπήρχε λόγω του δημοψηφίσματος του 2004».
 
Το άλλο σοβαρό διαδικαστικό θέμα, σημειώνει, ήταν η μετάβαση στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο από την Κύπρο. «Θέλαμε μια μέρα να πάμε και μια μέρα να έρθουμε και ταλαιπωρούμασταν αφάνταστα», εξηγεί.
 
Άλλα προβλήματα που επισημαίνει είναι ότι «το Ευρωκοινοβούλιο είναι τεράστιο, υπήρχε μεγάλη γραφειοκρατία, οι δυσκολίες λόγω των δύο εδρών του Κοινοβουλίου - το Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες, που έπρεπε να πηγαίνουμε μια στο ένα και μια στο άλλο- και η απογοήτευση ότι δεν είχαμε εκείνη την αλληλεγγύη που θα ανέμενε κανείς στο Κυπριακό. Υπήρχαν πολλά προβλήματα που έπρεπε να λυθούν και δεν λύθηκαν και διαιωνίζονται».
 
Οι νέοι ευρωβουλευτές, αναφέρει, «θα πρέπει να εγκλιματιστούν πολύ γρήγορα διότι είναι γρήγοροι οι ρυθμοί της Ευρώπης και να μην έχουν ψευδαισθήσεις ότι θα καταφέρουν πολλά πράγματα».
 
«Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται από τους ευρωβουλευτές αλλά από την Επιτροπή και το Συμβούλιο. Στο Ευρωκοινοβούλιο οι αποφάσεις παίρνονται από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα των μεγάλων χωρών», συμπλήρωσε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συγχαρητήρια ΠτΔ σε Κώστα Καδή-«Η Κύπρος αναλαμβάνει ένα αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο»
Νέος επίτροπος για την Αλιεία και τους Ωκεανούς ο Κώστας Καδής
Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τις προσπάθειες της Τουρκίας για προβολή του ψευδοκράτους
Την ιδιότητα του ως νησιώτη και ως επιστήμονα υπογράμμισε στην ακρόασή του ο Κώστας Καδής
Ακρόαση Κώστα Καδή για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του Επιτρόπου Αλιείας και Ωκεανών
Πήρε τον Τάταρ μαζί του στον ΟΤΚ ο Ερντογάν-Ζήτησε να γίνει το ψευδοκράτος πλήρες μέλος
Συγχαρητήρια ΠτΔ στον Τραμπ -«Ανυπομονώ να συνεχίσω να εργάζομαι για την ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και ΗΠΑ»
Κράτος δικαίου, έρευνα, στέγαση και Μεσόγειος στη δεύτερη ημέρα ακροάσεων των Επιτρόπων
Εκτενή ανασκόπηση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας έκανε ο Πάλμας στο Παρίσι
Ανοικτή επιστολή Ερτούγ σε Μπάιντεν για τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό