Το σχέδιο για εκδίωξη του Πορθητή-Ρώσοι και Ουκρανοί ανάμεσα στο προσωπικό του

Τους τρόπους με τους οποίος θα επιφέρει οικονομικό και πολίτικό κόστος στην Τουρκία αναζητεί η Κυβέρνηση μετά την άνευ προηγουμένου ενέργεια του ερευνητικού γεωτρύπανου «Πορθητής», να εισβάλει στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα.
 
Οι τουρκικές κινήσεις δεν αφήνουν άλλη επιλογή στην Κυβέρνηση, από το να καταγγείλει και να ζητήσει από τους εταίρους της, κυρίως εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης έμπρακτη στήριξη μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου που θα αναγκάσουν την Άγκυρα να αισθανθεί  το βάρος των παράνομων πράξεων και αποφάσεών της.
 
Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν την κατάσταση ως πολιτικά κρίσιμη και δύσκολη αφού θα πρέπει οι λεκτικές καταδίκες των προηγούμενων ημερών να φανούν στην πράξη φέρνοντας οικονομικές συνέπειες και πολιτικό κόστος στην Κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.
 
Για την επίτευξη του πιο πάνω στόχου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από συνεννόηση με τον Ντόναλτ Τούσκ θα ενημερώσει επίσημα τους 27 κατά τη Σύνοδο του Σίμπιου για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ.
 
Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει σημαντικές συναντήσεις στη Γαλλία τόσο με κυβερνητικούς αξιωματούχους, όσο και με αξιωματούχους της Total, όπου αναμένεται να παρθούν αποφάσεις για την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η στάση της Γαλλίας θεωρείται ορόσημο αφού πιθανή περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στην Κύπρο, θα έστελνε ξεκάθαρα μηνύματα προς την Άγκυρα.
 
Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να ζητήσει από τους Ευρωπαίους ομολόγους του αναθεώρηση της συζήτησης για την τελωνειακή ένωση Ε.Ε.-Τουρκίας αλλά και επαναξιολόγηση των διαδικασιών της προ ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθούν κυρώσεις, όμοιες με αυτές που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Κριμαία.
 
Αυτό που τονίζεται πάντως παντοιοτρόπως από την Κυβέρνηση, είναι πως οι επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι είναι εξόχως πολιτικές επιλογές αφού θεωρείται πως θα πρέπει να γίνουν πολύ προσεχτικά βήματα, ούτως ώστε να μη δημιουργηθεί μια κατάσταση στρατικοποίησης της κυπριακής υφαλοκρηπίδας που θα δημιουργεί ελπίδες στην Άγκυρα για δημιουργία Γκρίζων Ζωνών. Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, γνωρίζουν πολύ καλά πως η δημιουργία γκρίζων ζωνών είναι ένας εκ των βασικών στόχων της Άγκυρας και για αυτό θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
 
Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που συγκάλεσε εκτάκτως για το ερχόμενο Σάββατο θα επιδιώξει να ζητήσει τη συναίνεση, την ενότητα και την ομοψυχία όλων των πολιτικών δυνάμεων ούτως ώστε το εσωτερικό μέτωπο να παραμείνει αρραγές.
 
Τα εντάλματα σύλληψης
Παράλληλα με τις προσπάθειες που γίνονται σε σχέση με την ενημέρωση και τη στήριξη από Κυβερνήσεις και Διεθνείς Οργανισμούς, στη Λευκωσία βρίσκεται και μια άλλη επιχείρηση σε εξέλιξη με τη συμμετοχή διαφόρων κρατικών υπηρεσιών.
 
Στόχος της προσπάθειας είναι να εντοπιστούν όσα περισσότερα στοιχεία είναι δυνατό για να ολοκληρωθεί ο φάκελος που θα κατατεθεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, αναφορικά με τα εντάλματα σύλληψης των ναυτών αλλά και του επιστημονικού προσωπικού που εργάζεται στον Πορθητή αλλά και στα άλλα τρία υποστηρικτικά πλοία.
 
Η Κυπριακή Κυβέρνηση αφού ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα θα απευθυνθεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για να ζητήσει την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης ενώ ακολούθως αυτά θα κοινοποιηθούν και σε ξένες υπηρεσίες, όπως η Interpol και η Europol, ούτως ώστε όταν αυτοί εντοπιστούν να συλληφθούν για τη συμμετοχή τους σε παράνομες ενέργειες σε θαλάσσια περιοχή που ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Αυτό που τονίζεται είναι πως τα συγκεκριμένα εντάλματα θα πρέπει να είναι πειστικά και δικαιολογημένα.  
 
Σύμφωνα με πληροφορίες στα τέσσερα πλοία πέραν από Τούρκους, εργάζονται και πρόσωπα από την Ρωσία, την Ουκρανία και τη Νορβηγία. Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί θεωρείται δεδομένο πως θα γίνουν ανάλογα διαβήματα και προς τις Κυβερνήσεις των συγκεκριμένων χωρών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κατεστραμμένο το 69% των υποδομών στη Λωρίδα της Γάζας-Ως το 2040 η ανοικοδόμηση
Οδόφραγμα στη Λουρουτζίνα πρότεινε ο Τατάρ-Τι ισχυρίστηκε για τα «όχι» του για Πυρόι και Κόκκινα
Στη Βουλή αναβαθμισμένο νομοσχέδιο για την Αναδοχή-Οι πρόνοιες που περιλαμβάνει και τι αλλάζει
Πακέτο οκτώ σημείων υπέβαλε στον Τατάρ ο Πρόεδρος-Δεν μπορούσε να απαντήσει
Αντάλλαξαν απόψεις, συζήτησαν ιδέες και θα ξανασυναντηθούν Χριστοδουλίδης και Τατάρ
Σε διαθεσιμότητα καθηγητής μετά από καταγγελία μαθήτριας για σεξουαλική παρενόχληση
Παρενόχληση κοπέλας η αιτία για την απόπειρα φόνου στη Λεμεσό-Πήγε να ζητήσει το λόγο ο 18χρονος
Εν αναμονή εξοπλισμού στον Μαυροκόλυμπο-Υπαρκτός κίνδυνος απώλειας του νερού
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση ΠτΔ και Τατάρ για τα οδοφράγματα-Προαναγγέλθηκε νέο τετ α τετ
Λήφθηκε η κλήση και μέσα σε δέκα λεπτά διαπράχθηκε η απόπειρα φόνου-Διασωληνωμένο το θύμα