Αυστηρά μηνύματα Ελλάδας προς Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ

Μήνυμα προς την Τουρκία να μην παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απέχει από περαιτέρω παράνομες ενέργειες, έστειλε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας από το βήμα του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας.
 
Στο ίδιο πνεύμα, και ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας σήμερα στο 7ο Ετήσιο Συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, καταδίκασε τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και συνεχάρη την Κυπριακή Δημοκρατία για την ψύχραιμη στάση της.

Αναφερόμενος στην απόφαση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει παράνομη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, διαφορετικά θα επιτείνει την απομόνωσή της.
 
Επιπλέον, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην πρόσφατη τοποθέτηση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φρεντερίκα Μογκερίνι, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ θα απαντήσει στις συγκεκριμένες ενέργειες της Τουρκίας με τον ενδεδειγμένο τρόπο και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα, αναδεικνύοντας τη σημασία των τριμερών σχημάτων συνεργασίας που προωθεί μαζί με την Κύπρο, τα οποία, όπως σημείωσε, συμβάλλουν στην εδραίωση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της συνεργασίας στην περιοχή.

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέπτυξε και τη σημασία που αποκτά η Ελλάδα ως ανερχόμενος ενεργειακός κόμβος στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, σημειώνοντας ότι η χώρα φιλοδοξεί να αντιπροσωπεύει ένα σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης, στον τομέα της ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στα ενεργειακά σχέδια που δρομολογούνται στην περιοχή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.
 
Όπως υποστήριξε, η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου πρόκειται να παρέχει όχι μόνον οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά πλεονεκτήματα, συμβάλλοντας στην περιφερειακή ασφάλεια και στη διαφοροποίηση πηγών ενέργειας, όπως επιδιώκεται μέσω του Νοτίου Διαδρόμου.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στο 7ο Ετήσιο Συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, καταδίκασε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας ότι έχουν προκαλέσει πολλές διεθνείς αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

«Επικροτούμε την ψύχραιμη στάση της Κύπρου, παραμένουμε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και τους στρατηγικούς εταίρους της, προετοιμάζοντας τις επόμενες ενέργειες και υποστηρίζουμε την Κύπρο σε όλες τις ενέργειες», ανέφερε επί του συγκεκριμένου ζητήματος ο κ. Αποστολάκης.

Αναφερόμενος στο ταχέως εξελισσόμενο και απαιτητικό γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα, ο κ. Αποστολάκης εξήγησε ότι «οι μεταβολές ισχύος και οι κρίσεις στην ευρύτερη περιοχή συντελούν στην αύξηση της αποσταθεροποίησης».

Όπως σημείωσε, εθνική προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της συνεργασίας, της ειρήνης και της σταθερότητας, μέσα από την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονιάς και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

«Ασκούμε ενεργό και πολυδιάστατη αμυντική διπλωματία. Έχουμε ένα δύσκολο γείτονα, αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και ανυπόστατες αιτιάσεις. Προγραμματίζεται το επόμενο διάστημα συνάντηση εκπροσώπων των δυο πλευρών για ΜΟΕ και υπερασπίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ανέφερε ο κ. Αποστολάκης. Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην υπεράσπιση των εθνικών της θέσεων, όπως καθορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο, έχοντας «τη δυνατότητα και την επάρκεια να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα όταν και αν απαιτηθεί».

Τέλος, ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο στο αμερικανικό Κογκρέσο –το οποίο συζήτησε προσφάτως με τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ– κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
 
Παυλόπουλος: Ωμή παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας
Ευθεία και ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και συγκεκριμένα του Δικαίου της Θάλασσας, όπως αυτό κωδικοποιήθηκε με τη Συνθήκη του Montego Bay το 1982, χαρακτήρισε από πλευράς του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τη στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, στο πλαίσιο της ετήσιας επίσκεψής τους στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή, Νικ Λαριγκάκης.

Ο κ. Παυλόπουλος, αφού εξήρε τον ρόλο που έχει διαδραματίσει το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο στην υπεράσπιση των εθνικών θεμάτων και δικαίων Ελλάδας και Κύπρου, σημείωσε ότι η επίσκεψή τους συμπίπτει με την ανάγκη υπεράσπισης ενός θέματος που αφορά την Κύπρο, που δεν είναι θέμα της Κύπρου μόνο, είναι ένα ζήτημα υπεράσπισης της εφαρμογής του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Όπως ανέφερε, είναι γνωστή η στάση της Τουρκίας αυτές τις ημέρες. Μια στάση, που αποτελεί ευθεία και ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και συγκεκριμένα του Δικαίου της Θάλασσας, όπως αυτό κωδικοποιήθηκε με τη Συνθήκη του Montego Bay το 1982.

Σημείωσε, επίσης, ότι η Τουρκία παραβιάζει τις διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ της Κύπρου και αυτό το οποίο οφείλει να αντιληφθεί είναι ότι το Δίκαιο της Θάλασσας τη δεσμεύει.
 
Όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος, το Δίκαιο της Θάλασσας δεσμεύει την Τουρκία ανεξαρτήτως του ότι δεν έχει προσχωρήσει στη σχετική Συνθήκη, διότι η Συνθήκη αυτή έχει υπογραφεί από μεγάλο αριθμό κρατών, παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι είναι δεσμευτικοί έναντι όλων.

Επομένως - τόνισε - ότι με τη στάση της η Τουρκία παραβιάζει ευθέως το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, γιατί η Συνθήκη του Montego Bay είναι μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου, διότι η ΑΟΖ των κρατών-μελών της ΕΕ είναι ΑΟΖ και της ΕΕ.
 
«Η Τουρκία έχει απέναντί της και τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί η Κύπρος είναι αναπόσπαστο μέλος και της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ και μάλιστα του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι απέναντι σε αυτή την προκλητική στάση της Τουρκίας η καταδίκη είναι ομόφωνη διεθνώς. Υπενθύμισε ότι, εκτός από την Ελλάδα, είναι σημαντικό ότι έχει αντιδράσει η ΕΕ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.
 
Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι «είναι ανάγκη προς αυτή την κατεύθυνση να αγωνιστούμε γι΄αυτή τη στάση της Τουρκίας έχοντας την πεποίθηση ότι με τον τρόπο αυτό δεν υπερασπιζόμαστε μόνο την Κύπρο αλλά τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ και κυρίως την ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομιμότητα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, Νικ Λαριγκάκης, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι πάντα βρίσκονται στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου και δίνουν τον δικό τους αγώνα για την υπεράσπιση των εθνικών θεμάτων Ελλάδας και Κύπρου.
 
Μάλιστα, υπογράμμισε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και στάθηκε ιδιαίτερα στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με σκοπό την προαγωγή της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας, αλλά και στη συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ σε οικονομικό αλλά και αμυντικό επίπεδο.
 
Επισήμανε, επίσης, ότι η Κύπρος στηρίζει τις θέσεις της στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο και τόνισε την ανάγκη η Τουρκία να αναθεωρήσει τη στάση της, μετά και από τις διεθνείς αντιδράσεις.

Δειτε Επισης

Συγχαρητήρια ΠτΔ σε Κώστα Καδή-«Η Κύπρος αναλαμβάνει ένα αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο»
Νέος επίτροπος για την Αλιεία και τους Ωκεανούς ο Κώστας Καδής
Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τις προσπάθειες της Τουρκίας για προβολή του ψευδοκράτους
Την ιδιότητα του ως νησιώτη και ως επιστήμονα υπογράμμισε στην ακρόασή του ο Κώστας Καδής
Ακρόαση Κώστα Καδή για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του Επιτρόπου Αλιείας και Ωκεανών
Πήρε τον Τάταρ μαζί του στον ΟΤΚ ο Ερντογάν-Ζήτησε να γίνει το ψευδοκράτος πλήρες μέλος
Συγχαρητήρια ΠτΔ στον Τραμπ -«Ανυπομονώ να συνεχίσω να εργάζομαι για την ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και ΗΠΑ»
Κράτος δικαίου, έρευνα, στέγαση και Μεσόγειος στη δεύτερη ημέρα ακροάσεων των Επιτρόπων
Εκτενή ανασκόπηση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας έκανε ο Πάλμας στο Παρίσι
Ανοικτή επιστολή Ερτούγ σε Μπάιντεν για τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό