Αλλες τρεις αιτήσεις στο ΕΔΑΔ για αναποτελεσματικότητα της 'επιτροπής ακινήτων'

Άλλες τρεις αιτήσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αφορούν ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα κοινοποιήθηκαν από το ΕΔΑΔ στις Κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας για τις παρατηρήσεις τους. Κοινό χαρακτηριστικό των τριών αιτήσεων είναι το παράπονο που διατυπώνεται για παρατεταμένες και αναποτελεσματικές διαδικασίες ενώπιον της "επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας" (ΕΑΙ).
 
Σύμφωνα με έρευνα του ΚΥΠΕ, πρόκειται για την αίτηση «Κυριακίδη εναντίον Τουρκίας» για αποζημίωση περιουσίας που εκκρεμεί από το 2017, την αίτηση «K.V. Mediterranean Tours Limited εναντίον Τουρκίας» που αφορά περιουσία εντός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και για την οποία θέλει να έχει λόγο το ΕΒΚΑΦ, καθώς και για την αίτηση «Θεοδώρα Παναγή και Ευδοξία Σιάρτου εναντίον Τουρκίας» σε σχέση με το αίτημα αποζημίωσης για απώλεια χρήσης και αποκατάστασης περιουσίας στην κατεχόμενη Τύμπου, που κατατέθηκε το 2012 και εκκρεμεί ακόμη ενώπιον της επιτροπής.
 
Οι υποθέσεις, που κοινοποιήθηκαν στις ενδιαφερόμενες Κυβερνήσεις τον περασμένο Μάρτιο, ακολουθούν τη δικαίωση της προσφυγής της Ανδριανής Ιωάννου στο ΕΔΑΔ, το οποίο είχε κρίνει αναποτελεσματική την "ΕΑΙ" στην περίπτωσή της. Πρόσφατα, η "επιτροπή ακινήτων" στα κατεχόμενα εξέδωσε απόφαση για επιστροφή μέρους της περιουσίας της στην κατεχόμενη Κώμα του Γιαλού.
 
Σε μια νέα εξέλιξη, ωστόσο, η κ. Ιωάννου προσέφυγε κατά της απόφασης στα κατεχόμενα, για μια σειρά από παραβιάσεις που παρουσιάστηκαν εκτενώς, δια του δικηγόρου της Αχιλλέα Δημητριάδη, στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης τον προηγούμενο μήνα.
 
Όσον αφορά τις κοινοποιήσεις, σύμφωνα με το ΕΔΑΔ, στην υπόθεση «Κυριακίδης εναντίον Τουρκίας» ο αιτητής είχε προσφύγει στην "επιτροπή" τον Ιανουάριο του 2011, ζητώντας να αποζημιωθεί για την περιουσία του. Σε συνεδρίαση της "επιτροπής", στα κατεχόμενα, στις 13 Φεβρουαρίου 2017, ο αιτητής αποδέχθηκε τον φιλικό διακανονισμό που του προσφέρθηκε, για αποζημίωση ύψους 428.360 στερλινών.
 
Έκτοτε, η αποζημίωση δεν έχει καταβληθεί, με τον αιτητή να προσφεύγει στο ΕΔΑΔ για την παρατεταμένη καθυστέρηση που παρατηρείται σε σχέση με την εκτέλεση της απόφασης, ενώ κάνει παράλληλα λόγο για διακρίσεις λόγω της ελληνοκυπριακής καταγωγής του.
 
Όσον αφορά την αίτηση «K.V. Mediterranean Tours Limited εναντίον Τουρκίας», πρόκειται για την υπόθεση εταιρείας ελληνοκυπριακών συμφερόντων που έχει στην ιδιοκτησία της ένα συγκρότημα εντός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Η εταιρεία προσέφυγε στις 23 Ιουλίου 2010 στην "επιτροπή", ζητώντας αποκατάσταση της περιουσίας και αποζημίωση για την απώλεια χρήσης.
 
Η εξέταση της υπόθεσης διακόπηκε αρκετές φορές ενώ εκπρόσωπος του ψευδοκράτους ανέφερε τον Οκτώβριο του 2012 ότι η εν λόγω περιουσία ήταν εγγεγραμμένη στο «ίδρυμα Αμπντουλάχ Πασά» που διαχειρίζεται το ΕΒΚΑΦ. Ένα μήνα αργότερα, η "ΕΑΙ" αποφάνθηκε ότι το ΕΒΚΑΦ ενδέχεται να επηρεάζεται από το αίτημα της εταιρείας και θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στη διαδικασία ως διάδικος.
 
Ακολούθησε προσφυγή της εταιρείας στο «δικαστήριο» του ψευδοκράτους, το οποίο αποφάνθηκε το 2015 ότι το ΕΒΚΑΦ δεν μπορεί να συμπεριληφθεί ως ενδιαφερόμενο μέρος στη διαδικασία ενώπιον της "ΕΑΙ". Την απόφαση αυτή ανέτρεψε το «ανώτατο διοικητικό δικαστήριο» του ψευδοκράτους του 2016, το οποίο αποφάσισε ότι το ΕΒΚΑΦ πρέπει να συμπεριληφθεί ως τρίτο μέρος στη διαδικασία. Έκτοτε, η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον της "ΕΑΙ".
 
Στην αίτησή της στο ΕΔΑΔ, η εταιρεία παραπονιέται για την παρατεταμένη διάρκεια και την αναποτελεσματικότητα της "επιτροπής" και το γεγονός ότι το ΕΒΚΑΦ έγινε αποδεκτό ως διάδικος, που παρεμποδίζει στην ουσία την αποκατάσταση της περιουσίας. Και σε αυτή την περίπτωση γίνεται λόγος για διακρίσεις λόγω ε/κ καταγωγής. Ως εκ τούτου, οι ενδιαφερόμενες Κυβερνήσεις καλούνται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να απαντήσουν, μεταξύ άλλων, για το τουρκικό επιχείρημα που αφορά στη συμμετοχή του ΕΒΚΑΦ σε σχέση με την περιουσία στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
 
Τέλος, στην υπόθεση «Θεοδώρα Παναγή και Ευδοξία Σιάρτου εναντίον Τουρκίας» πρόκειται για αιτητές με Κυπριακή και Βρετανική υπηκοότητα, οι οποίοι προσέφυγαν στην ""ΕΑΙ τον Σεπτέμβριο του 2012, ζητώντας αποκατάσταση της περιουσίας που κληρονόμησαν από την μητέρα τους και αποζημίωση για απώλεια χρήσης. Στην αίτησή τους στο ΕΔΑΔ παραπονιούνται για την παρατεταμένη διάρκεια και αναποτελεσματικότητα των διαδικασιών της "επιτροπής" και για την απουσία αποτελεσματικής θεραπείας, ενώ κάνουν λόγο για διάκριση στη βάση εθνοτικών και θρησκευτικών κριτηρίων.
 
Το περιθώριο για τον φιλικό διακανονισμό των τριών αποφάσεων αναμένεται να λήξει στα μέσα Ιουνίου, σε διαφορετική περίπτωση αναμένεται να αναλάβει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να κληθεί η Κυπριακή Δημοκρατία ως ενδιαφερόμενο μέρος.
 
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις» δημοσίευσε δηλώσεις του προέδρου της "ΕΑΙ" Αϊφέρ Σαΐντ Ερκμέν, ο οποίος είπε ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις της "επιτροπής" σε 1.001 αιτήσεις, το σύνολο των αποζημιώσεων ανέρχεται σε περίπου 302 εκ. στερλίνες, ωστόσο δεν έχουν καταβληθεί ακόμη αποζημιώσεις ύψους 110 εκ. στερλινών.
 
«Υποθέσεις-κλώνοι της Ιωάννου»
Με πρόσφατη επιστολή του, ο δικηγόρος της Ανδριανής Ιωάννου, Αχιλλέας Δημητριάδης, ενημερώνει την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι προσέφυγε στις 29 Απριλίου εναντίον της απόφασης της "επιτροπής" στα «δικαστήρια» της τοπικής υποτελούς διοίκησης, στα κατεχόμενα, για μια σειρά από παραβιάσεις.
 
Μεταξύ άλλων, η πελάτισσά του διαφωνεί με την απόφαση της επιτροπής να αποκατασταθούν μόνο δύο από τις πέντε περιουσίες της, αντί για το σύνολο, χωρίς μάλιστα να παρέχεται για τις δύο περιουσίες κάποιο χρονοδιάγραμμα, αλλά ούτε και αποζημίωση για απώλεια χρήσης. Όσον αφορά τις υπόλοιπες τρεις περιουσίες, η αποζημίωση που δίνεται αγγίζει μόλις το 14% της εκτιμώμενης αγοραίας αξίας, ενώ η αποζημίωση για απώλεια χρήσης ανέρχεται μόλις στο 10% της εκτιμώμενης αξίας και καλύπτει μια περίοδο μικρότερη κατά 23 χρόνια.
 
Ο δικηγόρος κάνει παράλληλα αναφορά στην επιστολή του σε τρεις υποθέσεις που έχουν κοινοποιηθεί στην Τουρκία, ως την εναγόμενη χώρα και οι οποίες «στην ουσία ακολουθούν το μοντέλο Ιωάννου (Κλώνοι της Ιωάννου)». Όπως λέει, εφόσον δεν επιτευχθεί ο φιλικός διακανονισμός μέχρι τα μέσα Ιουνίου, η Επιτροπή Υπουργών θα μπορούσε να ζητήσει λεπτομέρειες από το δικαστήριο για τις τρεις υποθέσεις, τις οποίες χαρακτηρίζει «ενδιαφέρουσες και σχετικές» με την υπόθεση Ιωάννου.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Κατεστραμμένο το 69% των υποδομών στη Λωρίδα της Γάζας-Ως το 2040 η ανοικοδόμηση
Οδόφραγμα στη Λουρουτζίνα πρότεινε ο Τατάρ-Τι ισχυρίστηκε για τα «όχι» του για Πυρόι και Κόκκινα
Στη Βουλή αναβαθμισμένο νομοσχέδιο για την Αναδοχή-Οι πρόνοιες που περιλαμβάνει και τι αλλάζει
Πακέτο οκτώ σημείων υπέβαλε στον Τατάρ ο Πρόεδρος-Δεν μπορούσε να απαντήσει
Αντάλλαξαν απόψεις, συζήτησαν ιδέες και θα ξανασυναντηθούν Χριστοδουλίδης και Τατάρ
Σε διαθεσιμότητα καθηγητής μετά από καταγγελία μαθήτριας για σεξουαλική παρενόχληση
Παρενόχληση κοπέλας η αιτία για την απόπειρα φόνου στη Λεμεσό-Πήγε να ζητήσει το λόγο ο 18χρονος
Εν αναμονή εξοπλισμού στον Μαυροκόλυμπο-Υπαρκτός κίνδυνος απώλειας του νερού
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση ΠτΔ και Τατάρ για τα οδοφράγματα-Προαναγγέλθηκε νέο τετ α τετ
Λήφθηκε η κλήση και μέσα σε δέκα λεπτά διαπράχθηκε η απόπειρα φόνου-Διασωληνωμένο το θύμα