Α. Κυπριανού: Ο δρόμος που επιλέγει ο κ. Αναστασιάδης δεν οδηγεί σε επανέναρξη των συνομιλιών

Οφείλουμε, εδώ και τώρα, να καταλήξουμε στους περιβόητους όρους αναφοράς και να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις στο σημείο όπου είχαμε μείνει στο Κρανς Μοντανά, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση ο εφιάλτης της οριστικής διχοτόμησης θα καταστεί πραγματικότητα, οδυνηρή και ασήκωτη για τους ώμους της όποιας ηγεσίας.

Στην εισήγηση του στη συζήτηση με θέμα: «Η Ομοσπονδιακή Λύση του Κυπριακού: Ευρωπαϊκές προεκτάσεις», ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η πρωτοβουλία που ανέλαβε το ΑΚΕΛ για την πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης «εκπηγάζει από τη μεγάλη αγωνία που έχουμε για το μέλλον της πατρίδας και του λαού μας», προσθέτοντας ότι «δυστυχώς, με τα σημερινά δεδομένα η προοπτική για λύση, απελευθέρωση και επανένωση απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο».

«Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από το ναυάγιο του Κρανς Μοντανά και ακόμη δεν έγινε κατορθωτό να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό γιατί δεν υπάρχει άλλος προσφερόμενος τρόπος για λύση του Κυπριακού από τις διακοινοτικές συνομιλίες για τις εσωτερικές και τη Διεθνή Διάσκεψη για τις εξωτερικές πτυχές, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», είπε, σημειώνοντας ότι «είναι φανερό ότι με την άκαρπη αναζήτηση όρων αναφοράς έχουμε μπει σε μια αχρείαστη περιπέτεια με αβέβαιη κατάληξη».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «ο κ. Γκουτέρες στην πρόσφατη έκθεση του τονίζει για πολλοστή φορά ότι η περίοδος των ατέρμονων συνομιλιών ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμη επιλογή. Αυτό συνιστά προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση ότι η σημερινή κατάσταση πραγμάτων δεν θα παραμείνει αναλλοίωτη σε καμία περίπτωση. Όλοι ξέρουμε ή πρέπει να αντιλαμβανόμαστε πού θα οδηγηθούμε αν δεν υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Θα οδηγηθούμε στην οριστική διχοτόμηση και όχι σε λύση ενιαίου κράτους όπως ονειρεύονται ορισμένοι».

«Αρχικά ο κ. Αναστασιάδης πρότεινε αποκεντρωμένη ομοσπονδία, δίχως να εξηγά μέχρι σήμερα τι ακριβώς εννοεί. Αυτό το ζήτημα έχει να κάνει με τις ομοσπονδιακές αρμοδιότητες. Στο Κρανς Μοντάνα ήταν σχεδόν πλήρως συμφωνημένες. Για αυτό το λόγο ο Γ.Γ. του ΟΗΕ δεν τις περιέλαβε στο πλαίσιο του από 6 σημεία. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος ξανάνοιξε το ζήτημα της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής, αμφισβητώντας ανοιχτά τη σύγκλιση για μία τουρκοκυπριακή θετική ψήφο στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ο κ. Γκουτέρες, στην Έκθεση του Σεπτεμβρίου του 2017, συνεχίζει ο κ. Κυπριανού, «αναφέρει ότι το ζήτημα της αποτελεσματικής συμμετοχής ήταν ουσιαστικά λυμένο. Σημειώνουμε βέβαια ότι η μία θετική ψήφος αφορά το Υπουργικό αλλά όχι και όλα τα όργανα χαμηλής πολιτικής όπως απαιτούσε η τουρκοκυπριακή πλευρά. Αυτό το απέρριψε και ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Πλαίσιο του. Τέλος, ο Πρόεδρος όψιμα ζήτησε την αντικατάσταση της σύγκλισης για προεδρικό πολίτευμα από ένα κοινοβουλευτικό σύστημα, το οποίο είχε ήδη συζητηθεί και απορριφθεί στις συνομιλίες».

Συνεπώς, αναφέρει , «όλες αυτές οι ιδέες είναι εκτός του Πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ, το οποίο κατά τα άλλα ο κ. Αναστασιάδης διακηρύττει ότι αποδέχεται. Δεν είναι τυχαία που ο κ. Γκουτέρες υποδεικνύει στην τελευταία του Έκθεση ότι ενώ όλοι διακηρύττουν ότι υιοθετούν το Πλαίσιο, την ίδια ώρα η διαδικασία δεν προχωρά. Είναι φανερό ότι ο δρόμος που επιλέγει ο κ. Αναστασιάδης δεν οδηγεί σε κατάληξη σε όρους αναφοράς και, συνεπώς, ούτε στην επανέναρξη των συνομιλιών. Ούτε καν οδηγεί σε στρίμωγμα της Τουρκικής πλευράς».

«Οι διαρκείς και μαξιμαλιστικές παλινδρομήσεις, από όπου κι αν προέρχονται, απομακρύνουν ολοένα και περισσότερο την προοπτική της λύσης. Η κλεψύδρα αδειάζει. Ο σφιχτός εναγκαλισμός της τουρκοκυπριακής κοινότητας από την Τουρκία και η εδραίωση των τετελεσμένων επί του εδάφους επιβεβαιώνουν ότι το φάντασμα της οριστικής διχοτόμησης πλανάται πιο απειλητικά από ποτέ πάνω από την Κύπρο», είπε, προσθέτοντας ότι «σήμερα είναι ηλίου φαεινότερο ότι όλες οι συζητήσεις, ακόμα και σε ψηλά δώματα, για εγκατάλειψη του στόχου της ΔΔΟ, στρέφονται κατευθείαν προς τη διχοτόμηση και όχι προς το ενιαίο κράτος.

Απαντώντας στην κατηγορία που εκτοξεύεται από την Κυβέρνηση και άλλους ενάντια στο ΑΚΕΛ, «ότι τάχα υιοθετούμε τουρκικές θέσεις ή διευκολύνουμε την Τουρκία στην προώθηση των σχεδιασμών της», ο κ. Κυπριανού είπε: «Καθόλου δεν υιοθετούμε τουρκικές θέσεις. Ακούνε αυτοί που μας κατηγορούν τι λένε τα ΗΕ, η ΕΕ ακόμα και καλοί μας φίλοι διεθνώς; Κανένας δεν υιοθετεί το αφήγημα του κ. Αναστασιάδη. Δεν εξυπηρετεί σε τίποτα να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας».

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου, οι πρώην Υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης και ο τέως Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΥΠΕ Λάρκος Λάρκου, ενώ προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα της εισηγήτριας της Έκθεσης Προόδου για την Τουρκία Κati Piri. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συγχαρητήρια ΠτΔ σε Κώστα Καδή-«Η Κύπρος αναλαμβάνει ένα αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο»
Νέος επίτροπος για την Αλιεία και τους Ωκεανούς ο Κώστας Καδής
Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τις προσπάθειες της Τουρκίας για προβολή του ψευδοκράτους
Την ιδιότητα του ως νησιώτη και ως επιστήμονα υπογράμμισε στην ακρόασή του ο Κώστας Καδής
Ακρόαση Κώστα Καδή για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του Επιτρόπου Αλιείας και Ωκεανών
Πήρε τον Τάταρ μαζί του στον ΟΤΚ ο Ερντογάν-Ζήτησε να γίνει το ψευδοκράτος πλήρες μέλος
Συγχαρητήρια ΠτΔ στον Τραμπ -«Ανυπομονώ να συνεχίσω να εργάζομαι για την ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και ΗΠΑ»
Κράτος δικαίου, έρευνα, στέγαση και Μεσόγειος στη δεύτερη ημέρα ακροάσεων των Επιτρόπων
Εκτενή ανασκόπηση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας έκανε ο Πάλμας στο Παρίσι
Ανοικτή επιστολή Ερτούγ σε Μπάιντεν για τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό